Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au efectuat 9.837 de controale în unităţile din industria agroalimentară, în luna octombrie, în urma cărora au aplicat 100 de amenzi în valoare de 362.000 de lei, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
Unităţile controlate desfăşoară activităţi în domenii precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, însă au fost inspectate şi unităţi de depozitare - alimentare, seminţe, legume şi fructe, informează Agerpres.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, prelucrate precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţii.
Cea mai mare amendă a fost aplicată în judeţul Sibiu (81.800 de lei pentru lipsa înregistrării sanitare veterinare şi pentru depozitare şi etichetare necorespunzătoare) şi cea mai mică în judeţul Bihor (1.200 de lei pentru lipsă trasabilitate produse alimentare).
De asemenea, în cadrul controalelor în unităţile din industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor arondate.