Luna octombrie, sperietoarea burselor

Ştefania Ciocirlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 noiembrie 2008

Luna octombrie, sperietoarea burselor

Indicele BET-FI a pierdut într-o singură lună 56,44%, ajungând la 11.059,04 puncte

Bursa de Valori Bucureşti a încheiat luna octombrie cu pierderi substanţiale, după ce a traversat una dintre cele mai tumultoase perioade de la începutul existenţei sale.

Într-o singură lună, indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare, BET-FI, a pierdut 56,44%, coborând la 11.059,04 puncte, iar BET, indicele celor mai lichide zece acţiuni, s-a depreciat cu 32,68%, la 2.866,35 puncte. Volatilitatea indicilor bursieri a atras, în mai multe rânduri, decizia conducerii BVB să suspende şedinţa de tranzacţionare, emiţând semnale confuze pentru investitori, care au acuzat o comunicare neadecvată.

Tot în luna octombrie, politicienii români au arătat cu degetul Bursa de Valori Bucureşti ca fiind singurul loc din România unde criza economică internaţională îşi arată colţii, subliniind că, din cauza dimensiunilor reduse, BVB nu prezintă relevanţă pentru economia autohtonă.

Analiştii consideră că, în luna octombrie, Bursa de Valori Bucureşti a fost racordată la evoluţia burselor europene şi americane, scăderile mai accentuate de la noi survenind pe fondul reacţiei emoţionale a investitorilor.

Gabriel Aldea: Suspendarea şedinţelor de tranzacţionare a generat, în primă fază, îngrijorarea investitorilor

Analiştii subliniază că sus­pendarea şedinţelor de tranzacţionare în luna octombrie nu a avut loc doar la Bucureşti, unde pragul de variaţie admis pentru indicele BET a fost atins, ci şi pe alte pieţe ca urmare a volatilităţii extreme.

Gabriel Aldea, director al departamentului de "Front Ofiice" la societatea de brokeraj "Intercapital Invest", ne-a explicat: "La nivelul investitorilor, măsura de suspendare a tranzacţiilor a generat ]n primă fază un sentiment de îngrijorare ca urmare a faptului că astfel de decizii nu au mai fost luate recent. Totuşi, dacă privim retrospectiv, efectul a fost unul benefic, determinând o calmare a reacţiilor investitorilor".

Mihai Alexa, analist la "Broker" Cluj, este de părere că oprirea tranzacţionării a adus uşurare pentru majoritatea celor care deţineau acţiuni.

"Pentru unii investitori, acest lucru a fost o uşurare pentru că valoarea acţiunilor pe care le aveau ar fi scăzut mult mai puternic; pentru alţii, oprirea bursei a adus o stare de frustrare, pentru că nu au beneficiat de oportunitatea de a cumpăra la preţuri mici", a precizat domnul Alexa.

Indicele BET s-a depreciat cel mai mult dintre indicii bursieri din regiune, după indicele Bursei din Sofia

Paul Brendea, analist la "Prime Transaction", a atras atenţia că scăderile consemnate de Bursa de Valori Bucureşti în luna octombrie au fost în ton cu deprecierile înregis­trate de bursele din regiune. Domnia sa a precizat: "Vedem asemănări mari între bursele din România şi Bulgaria, ambele fiind de dimensiuni mici şi astfel mai volatile. În ordinea scăderilor din regiunea central-est europeană, indicele bursei din Sofia, SOFIX, a pierdut 37,89%, fiind urmat, la dis­tanţă mică, de indicele BET, care a pierdut, în octombrie, 32,68%". Dintre bursele mari, cea niponă a consemnat cea mai mare scădere, indicele Nikkei225 coborând cu 23,83%.

Mihai Alexa ne-a explicat că luna octombrie ocupă un loc important în planurile investitorilor. Domnia sa a spus: "Dacă ne uităm în urmă, în luna octombrie au avut loc crahurile bursiere, această lună fiind sperietoarea burselor din întreaga lume. În octombrie, se ştie deja ce poate aduce anul următor, investitorii făcându-şi estimări pentru următoarele 6-9 luni". Analis­tul citat consideră că vânzările masive din a doua parte a lunii octombrie au survenit pe fondul reacţiei emoţionale a investitorilor faţă de veştile proaste venite de peste Ocean sau din Europa.

Marius Mureşan: Bursa de Valori Bucureşti este, în acest moment, una dintre cele mai atractive din Europa

Analiştii consideră că evenimentele din politica sau economia autohtonă influenţează mai puţin evoluţia BVB, aceasta fiind conectată la tubul de oxigen al burselor mai dezvoltate. În consecinţă, corecţia recentă a ratingului de ţară, scăderea ratingului pentru cele doua companii de utilităţi "Transgaz" şi "Transelectrica", au fost mai puţin vizibile la nivelul tranzacţiilor bursiere, piaţa revigorându-se uşor, în ultimele zile.

Marius Mureşan, directorul departamentului de analiză de la "STK Trading" subliniază că, în acest moment, bursa autohtonă este una dintre cele mai atractive din Europa, din punctul de vedere al indicatorilor fundamentali (un PER median de 5.74 comparativ cu o valoare medie a indicatorului de aproape 9 pe mai multe pieţe).

Paul Brendea, de la "Prime Transaction", consideră că ar trebui să ne aşteptăm la la o stopare a deprecierilor, ţinând cont de faptul că s-a ajuns la preţuri nejustificat de mici.

Domnia sa atrage atenţia că, deocamdată, în ciuda ultimelor zile, când investitorii au intrat la cumpărare, rămânem în zona cenuşie, în care se poate întâmpla orice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Model INTEL Core 2 Quad Q6600

    Frecventa 2400 MHz 

    FSB 1066 Mhz  

    Socket LGA 775 

    Tehnologie 65 nm 

    Memorie cache L2 8 MB 

    Numar nuclee 4 (Quad Core)  

    Garantie 36 Luni 

    Contact: Magazin de Calculatoare Componente PC on-line Megabyte Computers  

    Adresa : B-dul Dimitrie Cantemir, Nr 15, Bl 9, Ap 1, Sect 4 (spre pasaj Marasesti la intersectia dintre Dimitrie Cantemir-Bd Marasesti, in blocul din spatele fostului restaurant Budapesta (acum magazin DOMO) Mijloace de transport: 116,312,313,381 

    Site cu vanzare on-line: www.mega-byte.ro  

    E-Mail: office@mega-byte.ro  

    ID Yahoo Messenger: megabyte_bucuresti  

    Tel: 0213362113,0314015801  

    Program Vanzari: Luni-Vineri :10-19, Sambata: 10-14, Duminica - Inchis  

    Toate componentele pc sunt noi, garantie, factura si sunt pe stoc !  

    Plata cu card, numerar,ordin de plata, ramburs la primirea coletului (transport prin curierat rapid)

    * Preturile produselor pot suferi modificari ! Va rugam, consultati site-ul firmei: www.mega-byte.ro 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb