LUNGU, AFEER: "Exporturile masive de anul trecut nu ne-au scumpit energia"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 ianuarie 2015

"Exporturile masive de anul trecut nu ne-au scumpit energia"

Inedit: importuri de 1,1% din consum la 11 luni, în ciuda excedentului important de electricitate

Ţara noastră a exportat, în primele 11 luni din 2014, 7,1 TWh de energie electrică, reprezentând 12,3% din total producţie. Conform datelor INS, în perioada similară a anului 2013, doar 3,7% din producţie a mers peste hotare.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Exportul masiv şi constant al energiei în 2014 nu a condus la scumpirea electricităţii din ţara noastră. Datele OPCOM indică o uşoară scădere, de aproape 2%, a preţului mediu de pe piaţa spot în 2014 faţă de 2013. Şi contractele încheiate pe termen lung au urmat acest trend, marcând scăderi de preţ. Explicaţia fenomenului constă în faptul că preţurile din regiune au fost apropiate de tarifele electricităţii din ţara noastră".

Domnia sa nu previzionează, pentru 2015, evenimente deosebite pe piaţa autohtonă şi pe cea regională, consumul dând semne că s-a stabilizat în România şi în regiune. Domnul Lungu a ţinut să precizeze că trendul de export va continua în acest an în liniile din 2014, fără evoluţii semnificative de preţ, atât timp cât cererea se menţine la nivelul actual.

Despre importuri, preşedintele AFEER susţine că sunt normale şi că ar reprezenta, în principal, valorificarea unor oportunităţi de a aduce în ţară energie mai ieftină decât cea disponibilă pe piaţa locală pentru orele de gol de sarcină. "În general, importurile reprezintă o zecime din exporturi şi se însciu în trendul normal al comerţului cu energie", a conchis domnul Lungu.

INS a anunţat, ieri, că resursele de energie electrică au fost de 58.201,9 milioane Kwh în primele 11 luni ale anului trecut, în creştere cu 4.633,6 milioane KWh (+8,6%) faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013. Creşterea resursei de energie electrică s-a datorat în principal creşterii producţiei, cu 4.445,7 milioane KWh (+8,4%).

Producţia din termocentrale a fost de 24.070,8 milioane KWh în creştere cu 130,6 milioane KWh (+0,5%). Producţia din hidrocentrale a fost de 17.401 milioane KWh, mai mare cu 3.437 milioane kWh (+24,6%) în perioada analizată, iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 10.686 milioane KWh în creştere cu 72,2 milioane kWh,(+0,7%).

Producţia din centralele electrice eoliene din primele 11 luni ale anului trecut a fost de 4.167,5 milioane KWh, în scădere cu 42,3 milioane KWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, iar energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice în această perioadă s-a ridicat la 1.258,3 milioane KWh, în creştere cu 848,2 milioane KWh faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013.

Populaţia şi industria au făcut economie

Consumul final de energie electrică în economia naţională a fost de 45.323,9 milioane KWh, cu 0,1% mai mic faţă de perioada corespunzătoare a anului 2013. Astfel, datele INS indică o scădere de 25,4% a energiei utilizate pentru iluminatul public, iar consumul populaţiei a scăzut cu 0,7%.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a fost de 5.724 milioane KWh în scădere cu 122,3 milioane KWh, respectiv cu 2,1%.

Furnizorii de electricitate tind să creadă că diminuarea de consum pe segmentele sus-menţionate se datorează în principal, măsurilor de eficienţă energetică întrucât companiile care nu au mai rezistat în piaţă s-au închis deja, iar liberalizarea pieţei pentru populaţie se află la jumătatea drumului.

Cantitatea de electricitate tranzacţionată în primele 11 luni ale anului trecut pe piaţa PCCB (unde se fac tranzacţii pe termen lung) administrată de OPCOM a fost cu 7% peste cea tranzacţionată în perioada similară a anului 2013, conform statisticilor OPCOM. În perioada analizată, preţul mediu al energiei tranzacţionate pe PCCB a scăzut cu circa 9%, la 168,8 lei/MWh. Volumul energiei tranzacţionate pe această piaţă în primele 11 luni ale anului trecut reprezintă circa 61% din totalul consumului.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. 0.25% scumpire de 1 ianuarie ?

    Niste minciuni pe fata in articol dar e bine sa le stim... 

    1. analiza de pret este facuta pentru tranzactii desfasurate pe OPCOM, la care s-a referit de altfel si domnul Lungu. Nu am analizat in acest articol si pretul la consumatorii finali, care cuprinde si alte componente, precum transport, distributie, certificate verzi, etc, si care au suferit modificari.

    ALINUTA DRAGA , EXPORTUL E CU RECUPERARE DE TVA .. CE TI-A SPUS LUNGU E POLITICA BAZATA PE CONTORII DE LINII . TU CERE LA ANAF CANTITATEA DE ENERGIE PENTRU CARE S-A CERUT RESTITIRE DE TVA SI CONFIRMA-NE EXPORTUL .. ASA CA SA INVETI SI TU CEVA DIN ENERGIE (inceara si a doua sursa)

    1. Stimate domnule Popescu, articolul reproduce datele INS si opinia domnului Lungu.

      Multumesc pentru sugestia cu TVA-ul. Cercetez si revin cu raspuns. 

    Cele mai periculoase minciuni sunt cele care sunt ambalate in haina adevarului.

    1. Se si aplica in vreun fel articolului de fata? Unde/la ce anume, care-s minciunile?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb