LUNI, ÎNTRE ORELE 9:00 ŞI 10:00, Preţul energiei pe OPCOM a ajuns la peste 449 lei pe Wh

A.M.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 ianuarie 2017

Preţul energiei pe OPCOM a ajuns la peste 449 lei pe Wh

Preţul energiei pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM a ajuns la peste 449,2 lei pe MWh luni dimineaţa între orele 9:00 şi 10:00, potrivit datelor de pe site-ul OPCOM.

Preţul de luni de pe piaţa spot (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) este cu 65,7% mai mare decât cel din urmă cu două săptămâni, când energia se tranzacţiona cu maximum 271,02 lei pe MWh, mai informează datele Operatorului.

Totodată, preţul de luni este aproape dublu faţă de cel înregistrat în urmă cu un an în această perioadă, când, în ziua de 18 ianuarie 2016, preţul maxim a fost de 242 lei pe MWh.

Luni, la ora 11:10, producţia României era 10.526 MW, din care 9.027 MW consumul intern şi 1.499 de MW export.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, că exporturile de energie pot fi sistate, în caz de situaţie extremă.

Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat că ar fi indicat să se anunţe din timp, de exemplu, dacă vom fi în situaţia de oprire a exporturilor, pentru ca furnizorii care au comenzi să se poată reorganiza.

Actul normativ a fost propus de ministerele Energiei şi Economiei, notificate pe data de 11 ianuarie de către Transelectrica cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea Sistemului Energetic Naţional.

Domnul Lungu a precizat, în urma adoptării Hotărârii de către Guvern: "Luarea unor măsuri de autoprotecţie sunt permise de Legea energiei electrice. În acest caz, este dreptul statului. Nu este o măsură normală, ci una de extremă urgenţă".

Potrivit Ministerului Energiei, notificarea Transelectrica a fost argumentată de factori precum prognozele meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 - 20 ianuarie 2017), de deficitul de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând minim fără precedent în ultimii ani (circa 1.800 mc/s), dar şi de scăderea rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului.

Un alt factor a fost deficitul semnificativ de energie electrică din statele vecine, pe fondul valului de frig care a cuprins regiunea încă din 6 ianuarie.

Hotărârea a fost realizată în acord cu o directivă europeană ce permite unui stat membru, în cazul unei crize subite pe piaţa energiei, care poate ameninţa siguranţa sau securitatea persoanelor, să ia temporar măsuri de salvgardare necesare.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb