Lupta dintre Pogonaru şi Ciurezu, câştigată de Bîlteanu

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 aprilie 2014

Lupta dintre Pogonaru şi Ciurezu, câştigată de Bîlteanu

Profitul SIF Oltenia rămâne nerepartizat, deocamdată

Picaj de 7% pentru titlurile SIF5

Update 17:04 Acţiunile SIF Oltenia au crecut cu 4,33%

Acţiunile SIF Oltenia (simbol SIF5) au crescut pe BVB cu 4,33%, la preţul de 1,83 lei/acţiune.

La această cotaţie, capitalizarea bursieră este de 1,017 miliarde lei.

-----

Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, pare să fi câştigat prima bătălie în conflictul cu omul de afaceri Florin Pogonaru, după cum interpretează unii investitori rezultatele Adunării Generale de ieri, unde nu a fost aprobată niciuna dintre variantele propuse de dividend, iar profitul de anul trecut a rămas nerepartizat.

Astfel, încercarea omului de afaceri Gheorghe Iaciu şi a fondurilor ING să obţină un dividend mai mare de la SIF Oltenia (0,21 lei/acţiune, faţă de 0,16 lei/acţiune, propus de conducere), s-a dovedit o mişcare greşită, întrucât a dispersat acţionarii între cele două dividende propuse, astfel că niciunul dintre ele nu a întrunit majoritatea voturilor, în AGA.

Această situaţie îi convine lui Tudor Ciurezu, lăsând banii în companie, însă voci din piaţă se aşteaptă ca lucrurile să nu rămână aşa. Cel mai probabil, distribuirea profitului va fi discutată, din nou, la o Adunare Generală viitoare, susţin surse din piaţă.

Unii consideră că tandemul SIF1 Banat Crişana şi SIF2 Moldova, care au controlat câte 5% din drepturile de vot, ar fi negociat rezultatul AGA. Dividendul zero este "marcă înregistrată" SIF1 Banat Crişana, iar unii spun că Dragoş Bîlteanu nu s-a dezis de această practică şi ar fi respins propunerile de dividend. SIF Moldova ar fi ajutat la dispersia voturilor, punând 5% pentru dividendul mai mic şi lăsând în offside grupul susţinător al dividendului mai mare, din care ar fi făcut parte şi Florin Pogonaru, alături de BCR.

Ulterior anunţării rezultatului AGA, acţiunile SIF Oltenia au picat cu aproximativ 7%, la 1,755 lei/unitate.

Când doi se ceartă, câştigă Dragoş Bîlteanu (preşedintele SIF1 Banat Crişana) - pare să fie regula la SIF-uri, în ultima perioadă, iar rezultatele AGA de ieri arată că SIF Oltenia ar fi intrat în club sau cel puţin că nu mai are mult până acolo.

Precedentul a fost stabilit la SIF Muntenia, unde SIF1 şi-a întins influenţa după ce a aplanat conflictul dintre omul de afaceri Gheorghe Iaciu şi directorul general al SAI Munitenia Gabriel Filimon.

Acţionarii SIF Oltenia l-au votat pentru funcţia de administrator pe Victor Căpitanu, pe locul rămas vacant după alegerile precedente. Căpitanu a depus singura candidatură pentru acestă poziţie.

Conflictul dintre Tudor Ciurezu şi Florin Pogonaru a ieşit la iveală, în luna februarie, când, în public, preşedintele SIF5 a purtat o controversă cu Ana Bobircă, colega sa din Consiliul de Administraţie. Mărul discordiei ar fi fost pachetul de 6% din BCR, deţinut de SIF Oltenia.

Ana Bobircă şi alţi doi administratori SIF Oltenia, consideraţi apropiaţi ai lui Florin Pogonaru, au demisionat, pe 28 martie.

După demisii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a cerut SIF Oltenia să convoace acţionarii pentru alegerea a trei membri în Consiliul de Administraţie (CA), însă unii investitori din piaţă se aşteaptă ca, la respectiva Adunare, acţionarii să facă alegeri pentru întreaga conducere. Rămâne de văzut dacă, atunci, acţionarii vor cere şi rediscutarea repartizării profitului.

Înainte de AGA, Autoritatea de Supraveghere Financiară a identificat trei grupuri concertate la SIF Oltenia, care au depăşit deţinerea legală de 5%, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Moldova şi ING.

ASF nu a mai concertat grupul BCR-Erste, care are o deţinere de 8,78% din SIF Oltenia, pe baza unei decizii a instanţei, care a anulat concertarea dispusă de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, anul trecut.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. singurul sif care mai merita e sif 2...sper sa scape si ei de biofarm si apoi gata, sa faca balteanu bani pt [...] lui

    caci la cat sunt de perfecte fotografiile am impresia ca a facut specializare. Fotografia din stanga este clar din fata, cea din dreapta profil corect, totusi fotografia din mijloc este singura pentru care nu este necesara intrebarea retorica cati ani imi dai...

    Evident...urmeaza votul cumulativ pentru alegerea CA-ului...desi administratorii de sifuri duc negocieri aprinse sa-l evite pentru a nu se realiza un precedent foarte periculos pentru toti administratorii de sifuri.

    1. Ar fi normal un vot cumulativ. Asa cum toti emitentii pot sa se conformeze de ce SIF-urile sa fie exceptate?. ASF ar trebui sa se implice in aceasta problema.

      ASF s-a implicat deja in problema SIF-urilor si le-a ingropat. Inainte de toate normal ar fi sa avem o autoritate in domeniu, nu o institutie populata de rubedenii fara pregatire de specialitate si intitulata autoritate - competenta si cinstea nu vin odata cu titulatura.

    Asta este principal problema a pietei de capital autohtone - lipsa de incredere. Vine unul care face ce vrea cu activele unei societati (mai putin ceea ce trebuie) iar autoritatea de supraveghere nu numai ca nu il stopeaza dar ii mai si dechide calea catre controlul altor companii listate, iar singurii care incearca sa lupte impotriva acestei maladii (cancer, cum scria cineva ieri) sunt investitorii. Celelalte entitati care traiesc de pe urma acestei piete - BVB, ASF, presa, APIC - ce fac? Nimic! Doar presa ce mai misca, dar destul de timid, in rest, ZERO. Ei bine, zero va ajunge si piata de capital daca situatia continua! Lumea devine tot mai mica si mai accesibila si in plus este plina de piete de capital, iar ceea ce se intampla in ultima vreme nu face decat sa alunge si putinii investitori activi si de buna credinta din piata!

    1. Sifurile au fost ingropate de ASF si grupurile infractionale de la conducerea lor si nimeni nu a ridicat un deget impotriva abuzurilor. ASF avea acces la tranzactiile suspecte din ultimii 2 ani si circuitul activelor, banilor si actiunilor de la sifuri dar nu a facut nimic ba mai mult a dat liber la achizitii icrucisate pentru a intari abuzul conducerilor.

      Cum e posibil ca un grup care teoretic are 5% dar il depaseste sistematic si detine 15% sa controleze toti membrii CA la un SIF si sa ia decizii in detrimentul si paguba celorlalti 85% ? 

      La ce mai e buna legea pietei de capital daca este incalcata cu suportul ASF ? 

      Ursache a facut praf sifurile la comanda infractorilor !

      vor sa scape de actionarii mai mici si sa puna mana grupurile de interese pe aceasta avere imensa pe care o detin si-furile,deci atentie nu dezamagiti si mai ales nu vindeti ca sa faceti jocul lor!

    Nea ciurezu , dar procentajul voturilor de ce nu l–ai bagat in comunicatul de la aga ? E cumva confidential?

    1. ala e doatr pentru initiati si pentru sistem prostimea nu trebuie sa alfe. ar fi culmea sa ceri sa stii si ce manarii penale se fac acolo cu suportul ASF

      rezultatul si procentul este pe site la sif5

    Pe ce pune mana Balteanu se usuca.

    1. BILTEANU = MAFIA

      Fiecare nash are nashul lui, o sa-i vina vremea si lu' "revelatia" asta care da cu bata-n balta, sunt prea grave faptele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb