Lupta lui Isărescu cu leul

Ana Săbiescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 mai 2009

Guvernatorul, cu muşchii încordaţi(interpretare după Peter Paul Rubens - "Lupta lui Hercule cu leul din Nemeea")

Guvernatorul, cu muşchii încordaţi(interpretare după Peter Paul Rubens - "Lupta lui Hercule cu leul din Nemeea")

BNR a tăiat dobânda-cheie cu jumătate de punct, la 9,5%

Dobânda de politică monetară, stabilită de Banca Naţională a Româ­niei, a fost redusă cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, potrivit hotărârii adoptate de Consiliul de Administraţie al Băncii Centrale în şedinţa de ieri.

Decizia ar urma să conducă, treptat, la reducerea dobânzilor la credite, stimulând creditarea şi economia, potrivit analiştilor, însă, cu preţul punerii în pericol a cursului de schimb, în sensul deprecierii leului.

Tăierea dobânzii a fost peste aşteptările economiştilor, care, în cel mai optimist scenariu, mizau pe o reducere de doar 0,25 puncte procentuale. Aceştia se declară mulţumiţi de hotărârea Băncii Centrale şi consideră că aceasta a dorit să surprindă piaţa printr-o scădere mai mare a dobânzilor, profitând de sentimentul pozitiv din pieţele internaţionale.

Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române, susţine că tăierea dobânzii ne arată că BNR este încrezătoare în ţinta de inflaţie şi în trendul descendent al acesteia.

Domnia sa a adăugat: "În plus, dacă este prognozată o reducere consistentă a inflaţiei, atunci automat va fi aşteptată o depreciere mare a leului, ci dimpotrivă, o apreciere. În octombrie, dobânda era sus şi leul tot s-a depreciat".

Economistul BCR apreciază că efectele deciziei se vor vedea instantaneu în nivelul dobânzilor de pe piaţa interbancară, acestea scăzând şi, ulterior, într-o reducere a dobânzilor practicate de bănci.

Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul şef al ING BANK România, susţine că decizia BNR este una bună şi că era nevoie de ea chiar de mai demult pentru că economia se contractă foarte mult.

"Decizia BNR arată că obiectivul de creştere economică are mai multă importanţă pentru BNR decât rata inflaţiei, astfel că Banca Centrală a relaxat politica monetară deşi, inflaţia este sus", ne-a declarat domnul Chidesciuc.

Totuşi, potrivit domniei sale, nivelul cursului de schimb va urca, iar leul se va deprecia în perioada următoare. Prognoza ING pentru cursul de schimb indică, în continuare, o creştere a acestuia, până la 4,45 lei/euro la finalul trimestrului al doilea din 2009 şi un maxim de 4,7 lei/euro, la sfârşitul trimestrului trei. Economiştii ING văd o revenire a leului abia în primele trei luni din 2010, când cursul se va reduce la 4,4 lei pentru un euro.

"Contracţia economiei devine tot mai pronunţată şi trebuie luate măsuri preventive deoarece primele efecte ale unei relaxări a politicii monetare devin vizibile abia în două trimestre, iar impactul maxim se observă într-un an", ne-a mai explicat economistul ING.

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen Bank, crede că decizia BNR va stimula creditarea prin reducerea dobânzilor la lei.

Domnia sa a explicat: "Consider că BNR doreşte reducerea dobânzilor în piaţă, atât prin reducerea dobânzii de politică monetară, dar şi prin continuarea injecţiilor de lichiditate. Probabil că Banca Centrală este îngrijorată de încetinirea puternică a creditării şi vrea să dea un stimul pentru revigorarea acesteia".

Impactul asupra cursului de schimb va fi unul marginal şi aproape inexistent, potrivit domnului Dumitru, în condiţiile în care sentimentul pe pieţele internaţionale este unul pozitiv.

În şedinţa de ieri, BNR a mai decis şi utilizarea activă a operaţiunilor de piaţă, în vederea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.

Nivelul ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor în lei (18%) şi al celei aplicabile pasivelor în valută (40%) ale instituţiilor de credit au fost menţinute, însă, începând cu perioada de aplicare 24 mai - 23 iunie 2009, rata RMO pentru pasivele în valută cu scadenţă reziduală mai mare de doi ani va fi zero, potrivit deciziei Consiliului din 31 martie 2009,

Banca Naţională a realizat o primă mişcare de relaxare a politicii monetare în februarie, când a redus dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 10% pe an. La şedinţa de la sfârşitul lunii martie, BNR nu a modificat dobânda.

Următoarea şedinţă pe probleme de politică monetară a Consiliului de Adminsitraţie al BNR va avea loc pe data de 30 iunie 2009.

Cristian Sima: Reducerea dobânzii, cea mai mare greşeală a BNR

Reducerea dobânzii de politică monetară este cea mai mare greşeală a BNR, în opinia domnului Cristian Sima, preşedintele casei de brokeraj WBS România, din cauză că va fi nevoită să folosească toată rezerva pentru a susţine cursul, care se poate duce la 4,5 în iunie. Domnia sa a adăugat: "În următoarele trei luni, BNR va fi obligată să majoreze dobânda şi, până la sfârşitul anului, nivelul ei va ajunge la peste 14%".

Cu banii obţinuţi din reducerea rezervelor minime obligatorii, băncile se vor duce să cumpere euro de pe piaţa interbancară şi să facă swap, împingând cursul de schimb în sus, este părere domnul Sima.

Domnia sa a adăugat că, pentru a putea trece de stress-test, în condiţiile în care restanţele şi creditele neperformante cresc într-un mod alarmant, băncile trebuie să cumpere euro de acum şi nu când un euro va ajunge 5 lei.

De asemenea, preşedintele WBS România consideră că nu doar cursul de schimb va urca, ci şi inflaţia. În acest fel, oamenii şi companiile vor fi loviţi din două părţi, în primul rând de o scădere a veniturilor, cauzată de criza economică, şi în al doilea rând, de o scădere a puterii de cumpărare, din cauza unei inflaţii ridicate.

Cine face parte din Consilul de Administraţie al BNR?

Consiliul de Administraţie al BNR este format din nouă membrii numiţi de Parlamentul României, pe o perioadă de 5 ani. Cel mai important membru al Consiliului şi preşedintele acestuia este guvernatorul Băncii Naţionale a României, domnul Mugur Isărescu.

Următorii trei membrii sunt prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, care ocupă şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, şi cei doi viceguvernatori ai Băncii Centrale, Cristian Popa şi Eugen Dijmărescu.

Ceilalţi cinci membrii sunt persoane ce nu ocupă nicio funcţie în cadrul BNR, mai exact: domnul Silviu Cerna, doamna Maria Ene, doamna Agnes Nagy, domnul Napoleon Pop şi domnul Virgiliu Stoenescu.

Citiţi \"BNR a redus dobânda de politică monetară\".

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb