LUPTA PENTRU INDEPENDENŢĂ CONTINUĂ: "Mol" respinge propunerea preliminară a OMV

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 iulie 2007

"Mol" respinge propunerea preliminară a OMV

Consiliul de adminis­traţie al companiei petroliere maghiare "Mol" Nyrt., cea mai mare rafinărie din Ungaria, a res­pins în mod formal oferta preliminară primită din partea grupului energetic austriac OMV AG, considerând că aceasta "nu este binevenită". Conducerea firmei "Mol" precizează că a respins în unanimitate "propunerea nesolicitată", exprimându-şi îndoiala că o combinare a operaţiunilor "Mol" cu cele ale OMV ar reprezenta o afacere profitabilă pentru compania maghiară şi acţionarii săi. " are un viitor excelent în calitate de companie independentă şi este hotărâtă să-şi continue strategia de succes pentru a înregistra o creştere sustenabilă şi a aduce valoare adăugată acţionarilor, clienţilor şi angajaţilor săi", precizează conducerea "Mol" într-un comunicat trans­mis, ieri, Bursei de Valori din Budapesta.

Pe de altă parte, conducerea "Mol" a adoptat un nou set de iniţiative, printre care se numără şi majorarea ratei de plată a dividendului de la 22% la 40%, din 2008. În plus, profitul înainte de taxe (EBITDA) ar urma să creas­că cu 6,5% pe an, până la 2,9 miliarde de dolari în 2011, iar cheltuielile de capital ar urma să se ridice la aproximativ 5,3 miliarde de dolari până în anul 2010.

Thomas Huemer, purtător de cuvânt al OMV, a declarat că societatea austriacă nu a înaintat o ofertă formală pentru preluarea "Mol". Acesta a precizat: "Nu a existat niciodată o ofertă formală din partea noastră".

La sfârşitul lunii iunie, OMV şi-a majorat participaţia pe care o deţine la "Mol" de la 10% la 18,6% şi a invitat conducerea companiei maghiare să poarte discuţii pentru un parteneriat strategic. În plus, OMV a propus MOL o creştere a cooperării între cele două firme, propunere respinsă de MOL, care a apreciat că acest lucru ar însemna eliminarea competiţiei regionale. Ulterior, prim-ministrul ungar Ferenc Gyurcsany a apreciat că acţiunea grupului OMV are toate caracteris­ticile unei oferte ostile de preluare şi a subliniat că statul ungar va încerca să împiedice o astfel de ofertă.

În ultimele două săptămâni, "Mol" a cheltuit aproximativ 277 miliarde de forinţi (1,6 miliarde de dolari) din rezervele sale ca să răscumpere 10,6 milioane de acţiuni proprii şi să se apere de o eventuală ofertă ostilă venită de la OMV. Potrivit legislaţiei ungare, "Mol" nu poate deţine mai mult de 10% din acţiunile proprii, însă compania a reuşit să ocolească aceas­tă prevedere în baza unor acorduri convenite cu banca de stat "Hungarian Development Bank" Rt. şi grupul local "OTP Bank" Nyrt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb