LUPTELE DIN PNL SE AMPLIFICĂ DE LA O ZI LA ALTA Stolojan refuză să fie subalternul lui Tăriceanu

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 27 iulie 2005

Şlagărul verii în PNL: "Nu răspunzi la SMS, eu îţi scriu atît de des..." Pe fondul tensiunilor interne, peneliştii au fost chemaţi la şedinţa prezidată de Stolojan prin SMS-uri anonime Theodor Stolojan le-a sugerat reacţionarilor să se folosească de statut şi să ceară convocarea unui Congres Extraordinar pentru la toamnă

În cadrul întîlnirii de ieri dintre consilierul prezidenţial Theodor Stolojan şi liderii mai multor filiale PNL, fostul preşedinte al partidului a refuzat invitaţia lansată de premierul Călin Popescu Tăriceanu de a face parte din Guvernul pe care îl conduce. Încurajat de liderii de filiale, nemulţumiţi de actuala componenţă a Executivului, Theodor Stolojan s-a hotărît să mizeze pe o singură carte - aceea de a-l înlocui pe Călin Popescu Tăriceanu la Palatul Victoria. Declarativ, Theodor Stolojan s-a pronunţat pentru refacerea credibilităţii actualului Cabinet şi a Partidului Naţional Liberal. Numai că fostul lider al partidului i-a sfătuit pe cei 24 reprezentanţi ai filialelor locale prezenţi ieri la întîlnire să uzeze de prevederile statutului PNL pentru a schimba soarta partidului care a pierdut din credibilitate. Theodor Stolojan i-a îndemnat pe nemulţumiţi să facă toate demersurile necesare pentru convocarea, cel mai probabil în toamnă, a unui Congres Extraordinar. Principala preocupare a lui Stolojan este de a modifica statutul PNL, în sensul schimbării prevederilor care stabilesc felul în care sînt organizate alegerile în partid. Cu alte cuvinte, liderii din teritoriu sînt nemulţumiţi de "grupul de interese" format în jurul premierului Tăriceanu, care a cîştigat alegerile din partid pe o listă votată la pachet. Un alt subiect disputat aprins în şedinţa de ieri şi care a ocupat cea mai mare parte a întîlnirii a făcut referire la presiunile invocate de cei mai mulţi lideri de filiale care s-au plîns că, înainte de întîlnirea cu Theodor Stolojan, "oamenii lui Tăriceanu" i-au avertizat să nu participe la întrevederea cu fostul lor şef de partid. Mona Muscă a confirmat existenţa presiunilor şantajiste din partid, însă nu a dorit să spună care sînt centrele de interese care au încercat să îi împiedice pe liderii din teritoriu să se întîlnească cu ex-preşedintele PNL. Totuşi, la finalul întîlnirii, cît şi în sala de şedinţe, au fost pronunţate mai multe nume din care cel mai frecvent a fost pomenit Teodor Atanasiu, ministrul apărării.

Ca suspansul să crească, gruparea Tăriceanu şi-a trimis şi un spion la întrunire, în persoana lui Bogdan Olteanu (cunoscut ca un susţinător al lui Tăriceanu) care şi-a făcut apariţia, după ce în cursul dimineţii susţinea că nu are ce căuta la dezbatere. Participanţii nu s-au simţit însă stînjeniţi şi au spus, pe şleau, toate nemulţumirile care îi frămîntau. Mona Muscă şi-a exprimat dezamăgirea faţă de acţiunile actualului Guvern, lăsînd să se înţeleagă că ar face parte cu plăcere dintr-un cabinet condus de Theodor Stolojan. Comandoul penelist i-a surprins însă pe participanţi încă de la sosire.

Un alt "cerc de interse" avea grijă ca la întîlnirea cu Stolojan să vină cît mai multi lideri locali. Procedura a fost similară cu cea a susţinătorilor lui Tăriceanu- tot SMS-urile. De unde se vede că există şi puncte comune între cele două tabere...

Stolojan propune un nou proiect politic

Pentru a spulbera teama liderilor locali că Stolojan ar transforma PNL într-un partid de buzunar al PD, l-a determinat pe fostul şef al PNL să-şi nuanţeze poziţia. Domnia sa susţine că deşi fuziunea cu PD ar fi fost cea mai bună soluţie pentru ieşirea din criză, în acest moment, problemele din Alianţă ar putea fi rezolvate prin organizarea unui grup politic în cadrul căruia să se dezbată probelemele pe care le întîmpină PNL-PD. Theodor Stolojan a amintit că, măcar la nivel de judeţ, Alianţa scîrţiie din ce în ce mai tare, existînd riscul ca proiectul politic să fie zdruncinat din interior. De asemenea, liderul liberal a ţinut să precizeze că, în cazul în care se va implica în actul de guvernare, nu se va lăsa condus de preşedintele Traian Băsescu cu care păstrează o relaţie foarte bună.

Tot ieri, a fost programată în cursul serii, şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL, prezidată de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care avea intenţia să ceară un vot politic membriilor partidului.

Deznodămîntul Delegaţiei Permanente nu se ştia la închiderea ediţiei, dar din desfăşurarea evenimentelor de ieri, însă era de anticipat o şedinţă aprinsă care să se prelungească pînă spre miezul nopţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb