Măcel la BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 martie 2020

Măcel la BVB

Căderi între 7,51% şi 8,64% pentru indicii bursei noastre

Lichiditate de 138,74 milioane de lei, de aproape trei ori peste media zilnică a anului

"Pieţele sunt contaminate, contagioase şi panicate", spun brokerii

Prăbuşirile pieţelor internaţionale de acţiuni s-au extins şi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în şedinţa de ieri toţi indicii consemnând căderi de peste 7,5%, cea mai severă fiind înregistrată de BET-NG, al sectorului energiei şi utilităţilor, care a coborât cu 8,64%, la 632,35 puncte.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul casei de brokeraj Estinvest, ne-a declarat: "Căderea severă a preţului petrolului, cu peste 25%, a produs panică în pieţe, începând cu cele asiatice, apoi în cele europene şi americane. În aceste condiţii, şi la BVB s-a vândut în panică, cu ordine la piaţă, în debutul şedinţei bursiere, după care piaţa s-a mai liniştit. După-amiază, a urmat un al doilea val de vânzări agresive, când s-a deschis şedinţa de tranzacţionare în Statele Unite, care de altfel s-a şi oprit pentru un sfert de oră, în condiţiile în care indicele S&P 500 a scăzut cu peste 7%".

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 7,53%, până la 8.733,96 puncte, în timp ce indicele financiar BET-FI, a avut un recul de 7,78%, încheind ziua la 43.303,74 puncte.

Rulajul s-a ridicat 138,74 milioane de lei, de aproape trei ori peste media zilnică a anului, de circa 50 milioane de lei, în condiţiile în care, prin piaţa "deal" nu a fost derulată nicio tranzacţie

"Este clar că scăderea este cauzată de prăbuşirea preţului petrolului, apărută în contextul epidemiei de coronavirus care se pare că nu se opreşte, ci se răspândeşte şi mai tare. Pieţele sunt contaminate, contagioase şi panicate, iar la noi s-a extins ceea ce se întâmplă în plan extern", spune un broker cu experienţă de peste 20 de ani în piaţa noastră de capital.

Acesta a adăugat: "Există şi un fenomen suprinzător. Spre deosebire de anul 2008, când investitorii fugeau din piaţă, acum există şi persoane care, din contra, în aceste momente se apropie de bursă. Simt miros de sânge şi, chiar dacă nu intră la cumpărare, încep să dea uşor târcoale bursei, simţind sau crezând că se creează oportunităţi".

În opinia sa, la BVB există companii solide, care plătesc dividende generoase şi au o politică constantă în acest sens.

"La noi companiile nu erau scumpe nici înainte, iar în contextul evenimentelor de acum, devin şi mai ieftine din punct de vedere fundamental. Unii cumpără, alţii sunt pregătiţi să cumpere. Panica unor, bucuria altora", spune brokerul, adăugând: "Cei care au un orizont de deţinere mediu şi lung, sau care cumpără constant, achizţionează şi în perioade de scădere, iar acum poate fi un moment propice pentru construirea unui portofoliu care în timp să aducă un randament bun, superior altor investiţii, după cum arată istoria pieţelor de capital. Bineînţeles că, ceea ce a fost nu reprezintă o garanţie pentru ce va fi".

Ieri, în piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cumulat un rulaj de 41,25 milioane lei, titlurile TLV încheind şedinţa bursieră în scădere cu 5,98%, la preţul de 2,28 lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 5,22%, până la preţul de 1,27 lei, valoarea tranzacţionată cu titlurile fondului închis de investiţii ridicându-se la 25,78 milioane lei.

Pe poziţia a treia a clasamentului lichidităţii de ieri de la bursa noastră se găsesc titlurile Romgaz (SNG), care au angrenat un rulaj de 17,41 milioane lei, cotaţia producătorului de gaze naturale încheind şedinţa de tranzacţionare la preţul de 31,9 lei, în cădere cu 5,2%.

Acţiunile OMV Petrom (SNP), a căror evoluţie este puternic corelată cu preţul petrolului, au căzut cu 13,85%, la 0,3265 lei, pe fondul unui rulaj de 13,85 milioane de lei.

Titlurile Carbochim (CBC) au fost singurele din piaţa "regular" de la BVB care s-au apreciat ieri, acţiunile CBC încheind ziua bursieră la 13,5 lei, în creştere cu 2,27%.

Indicele compozit BET Plus, al celor mai tranzacţionate 37 de acţiuni de la BVB, a avut un recul de 7,51%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 7,83%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 7,81%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Tranzactiile trebuie suspendate

    1. Vorbesti și tu ca sa nu taci

      esti idiot amice. rau.

      :)))))))))))) esti tembel amice!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb