Preţurile producătorilor industriali din Cehia au înregistrat o creştere anuală peste aşteptări în decembrie 2013, de 1,7%, după un avans de 0,7% în luna precedentă, pe fondul unei noi creşteri lunare de 0,8%. Preţurile din industria prelucrătoare au crescut cu o rată anuală de 1,3%, după un declin de 0,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,2%, iar preţurile energiei şi-au temperat creşterea anuală până la 3,5%, de la 3,8% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 0,3%. Preţurile producătorilor agricoli şi-au temperat declinul anual până la 4,3%, de la 5,2% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,5%.
(sursa: CZSO)
Preţurile de consum din Polonia şi-au accelerat creşterea anuală în decembrie 2013 până la 0,7%, de la 0,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%, după un declin de 0,2% în luna anterioară. Preţurile alimentelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 1,9%, de la 1,7% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,5%, iar preţurile utilităţilor şi-au accelerat creşterea anuală până la 2,2%, de la 2,1% în luna anterioară, pe fondul unei stagnări lunare.
(sursa: GUS)
Preţurile producătorilor industriali din SUA şi-au accelerat creşterea anuală în decembrie 2013 până la 1,2%, de la 0,7% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4%, după un declin de 0,1% în luna anterioară. Preţurile energiei au crescut cu o rată anuală de 1,3%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,6%, iar preţurile bunurilor de capital au crescut cu o rată anuală de 1,1%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,1%. Preţurile materiilor prime şi-au temperat declinul anual până la 2,2%, de la 3,3% în luna precedentă, în condiţiile unei creşteri lunare de 2,4%.
(sursa: BLS)
Activitatea în industria prelucrătoare din regiunea New York a înregistrat o creştere peste aşteptări în ianuarie 2014, pe fondul creşterii comenzilor noi şi a preţurilor. Indicele general al condiţiilor de afaceri a crescut până la 12,5, de la 2,2 în luna precedentă (o valoare sub zero reprezintă contracţie), pe fondul unei creşteri a indicelui comenzilor noi până la 11, de la -1,7 în luna anterioară. Marjele de profit au scăzut, în condiţiile în care indicele preţurilor plătite furnizorilor a crescut cu 21 de puncte faţă de luna precedentă, până la 36,6, iar indicele preţurilor încasate de la clienţi a crescut până la 13,4, de la 3,6 în luna anterioară.
(sursa: FRBNY)
Banca Braziliei a anunţat o nouă creştere a dobânzii de politică monetară, pe fondul accentuării presiunilor de depreciere a monedei naţionale şi a creşterii presiunilor inflaţioniste până la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Rata Selic a fost majorată cu 0,5 puncte procentuale, până la 10,5%, peste aşteptările pieţei. La începutul anului trecut, dobânda de politică monetară se afla la minimul istoric de 7,25%.
(sursa: Banco Central do Brasil)