Noul Cod Fiscal introduce pentru prima dată un mediu predictibil, dar este nevoie şi de stabilitate pentru sectorul oamenilor de afaceri, susţine Cristian Agalopol, vicepreşedintele Citibank.
"Probabil că acest Cod Fiscal îmbunătăţit nu va mulţumi pe toată lumea într-o primă fază, dar am speranţa că nemulţumirile vor putea fi rezolvate pe parcurs", a menţionat domnul Agalopol, adăugând că a remarcat dorinţa Ministerului Finanţelor Publice (MFP) şi a Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) de a promova un dialog cu instituţiile pieţei de capital, astfel încât acestea să înţeleagă toate implicaţiile pe care Codul Fiscal le are în acest domeniu.
"Nu vedem niciun motiv ca acest dialog să nu continue, astfel încât să putem găsi formula optimă să aducem acele amendamente pentru stimularea investiţiilor pe piaţa de capital", a mai spus Cristian Agalopol, opinând că piaţa de capital poate fi, pe termen mediu, o sursă de finanţare credibilă pentru companiile româneşti, ca alternativă la actualul sistem bancar.
Vicepreşedintele Citibank a precizat că eliminarea impozitului pe dividende oferă posibilitatea ca, în cazul investitorilor nerezidenţi, să fie taxată ţara de domiciliu: "Am discutat cu investitorii nerezidenţi, iar aceştia au sugerat să aliniem această măsură de eliminare a impozitului pe divident uneia de eliminare a impozitului pe dobânzi, astfel încât să putem stimula investiţiile în piaţa de capital".
Domnul Agalopol a evidenţiat faptul că proiectul noului Cod Fiscal a clarificat o serie de aspecte din piaţa de capital, subliniind, însă, că au mai rămas de lămurit anumite lucruri. În acest context, domnia sa a conchis: "Vom sta la dispoziţia MFP şi ANAF cu punctele noastre de vedere, întrucât, fără să reducem riscurile, ne va fi foarte greu să creştem încrederea în piaţa de capital din România şi să mutăm această piaţă autohtonă de la marginea la centrul Europei".