Reducerea TVA, prevăzută în proiectul Codului Fiscal, este importantă şi va da un imbold industriei, care va vinde mai mult, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). În acelaşi timp, domnia sa opinează că această măsură poate constitui şi un pericol periferic să crească preţurile importurilor.
"Din punctul de vedere al mediului de afaceri, aplicarea acestei prevederi este realistă", a subliniat reprezentantul AOAR, adăugând că, dacă noul Cod va fi eficient, va putea să-şi asigure resurse suplimentare ca să treacă şocul măsurilor de relaxare fiscală ce ar urma să fie adoptate.
"Nu cred că o reducere a TVA ar afecta bugetul", a spus Cristian Pârvan, completând: "Noi vom continua să cerem ca analiştii de marcă să purceadă la o simulare econometrică astfel încât să avem o anumită încredere că această măsură este bună. Se pot face simulări economice pe care noi le-am cerut şi nu ştim dacă s-au făcut".
Domnul Pârvan a mai subliniat că noul Cod Fiscal "bagă în Patul lui Procust" orice fel de activitate şi nu încurajează munca: "Noi credem că uberizarea va deveni un sistem de muncă datorită evoluţiei tehnologiilor. Platforma Uber e deja pe piaţă, face angajări, deci înseamnă că are forţă de muncă". Uber este o platformă care conectează în timp real şoferi particulari cu pasagerii, care au nevoie de transport, iar despre acest serviciu contra-cost se spune că nu este deloc impozitat.
Domnul Pârvan a continuat: "Întrebarea care se pune este dacă noul Cod Fiscal răspunde la acest tip de activitate, pentru că actualul Cod Fiscal nu răspunde. Îngrijorarea noastră este că noul Cod Fiscal bagă în Patul lui Procust orice fel de muncă. Din punctul nostru de vedere, nu încurajează munca. Eu sunt angajator şi îmi fac contract de muncă cu zero ore şi zero salarii, pe termen nelimitat. E legal"?
Întrebat cum se taxează munca de pe platforma Uber, Dan Manolescu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice, a menţionat că în acest caz este vorba despre prestarea unei activităţi independente.
"Ştim cu toţii că s-a întâmplat şi se întâmplă ca venitul din munca salarizată să fie taxat într-un fel, venitul din munca independentă în alt fel, iar veniturile dintr-o muncă desfăşurată într-un caz particular din activităţi independente, prin cesionarea unor drepturi de autor - să fie taxate într-un alt fel. Odată cu noul Cod Fiscal, munca în sine încearcă să se echilibreze cumva, în funcţie de particularitatea fiecărei activităţi. Actualul Cod Fiscal, ca şi viitorul Cod Fiscal, răspund la întrebarea cum se impozitează activitatea de pe platforma Uber. Vorbim despre prestarea unei activităţi independente".