"Mulţimea" manifestanţilor care se opune reformei pensionării "nu are legitimitate" în faţa "poporului care se exprimă prin aleşi", le-a spus preşedintele francez Emmanuel Macron aleşilor majorităţii pe care i-a primit la Palatul Élysee, declaraţii denunţare aspru de stânga şi criticate de dreapta, inclusiv de către unii dintre partenerii săi, potrivit Agerpres.
"Azi, nu mulţimea este împotriva lui Emmanuel Macron, ci toată ţara", declară astăzi deputatul La france Insoumise (LFI) François Ruffin, cu o zi înaintea unei noi zile de mobilizare. În opinia sa, mai degrabă legea asumată de Guvern "nu are legitimitate" în faţa "sindicatelor unite care-i spun «nu»" şi "milioanelor de oameni din stradă". Acest ales din Somme merge şi mai departe, şi consideră alegerea lui Macron o "legalitate", dar nu şi o "legitimitate".
"În ce situaţie politică a fost ales Emmanuel Macron?", întreabă el, după care răpunde că "fără elan şi fără entuziasm", arată sursa.
Emmanuel Macron "i-a delegitimat pe reprezentanţii poporului, descalificând dezbaterea parlamentară", acuză, la rândul său, liderul deputaţilor Partidului Socialist (PS) Boris Vallaud. Acest ales din Landes evocă la Public Senat "criza instituţională în care ne-a aruncat", îl somează pe şeful statului "să-şi pună problema loviturii în forţa politică pe care a comis-o" şi îi denunţă "partea fanfaronică".
Ecologista Sandrine Rousseau îl acuză pe Emmanuel Macronm că caută "putregaiul şi incidentul". "Cred că (contestarea) depăşeşte problema pensiilor", declară ea, conform sursei.
Unii dintre partenerii preţedintelui s-au distanţat de delaraţiile acestuia.
Preşedintele MoDem François Bayrou a declarat că el "n-ar fi spus lucrurile aşa". "Fiecare are legitimitatea sa. Manifestanţii au legitmitatea lor, dar ea nu este superioară legitimităţii democratice", a declarat el, adăugând că Constituţia "spune că suveranitatea aparţine poporului, care o exercită prin reprezentanţi".
Înaltul Comisar însărcinat cu Planificarea a făcut o paralelă între manifestaţiile violente ale simpatizanţilor lui Donald Trump, în Statele Unite, la 6 ianuarie 2021.
Liderul deputaţilor Les Republicains (LR), Olivier Marleix, şi-a exprimat îngrijorarea "într-un moment de tensiune evident", în care Emmanuel macron "nu are multe portiţe de ieşire". "Cred că rolul preşedintelui Republicii este să caute să calmeze în aceste momente şi să nu dea sentimentul că toarnă gaz pe foc", a declarat Marleix, apreciind că este "urgent ca el să-şi rectifice tirul, să-şi schimbe vocabularul".
Fostul premier Manuel Valls este unul dintre puţinii care-i dau dreptate lui Emmanuel Macron. "Suntem pe cale să alimentăm ceva foarte periculos pentru democraţie" şi este necesar "să îndemnăm la legitimitate democratică", a declarat el.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 14:42)
Foarte demagogica "afirmație",
pai "Maidanul din Ucraina" atunci
a fost o lovitura de stat dat de
Nuland cu 5 milarde $ - - - logic
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 14:57)
Crede cineva normal la cap, ca marxist-globalistul Micron a inteles vreodata ce inseamna democratia reala si dreptul la libera exprimare? Doar a mimat! Daca-ar fi dupa el, ar trage fara nici o remuscare cu tunul in demonstranti!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 18:17)
ALESI CU CE PROCENTAJ? SI CAT TAM-TAM PT 2-3 ANI DE PENSIE!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.03.2023, 21:32)
Conducatori care nu isi mai reprezinta poporul! Sunt doar niste marionete jalnice.
Cum sa spui ca milioane de oameni care sunt in strada nu au legitimitate? La mitinguri ies doar un % mic din cei ce au opinii similare.
Cand le convin protestele sunt "tineri frumosi si liberi care apara democratia".
Dubla masura cu care suntem obisnuiti.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.03.2023, 07:41)
Alt gunoi in dezmembrare . O parte proasta a asa-zisei democratii este ca in momente delicate cum sunt cele pe care le traim nu putem in mod legal sa maturam cu astfelde excroci planetari.