Macron şi Le Pen s-au confruntat în singura dezbatere televizată înainte de turul II

Gabriel Tănase
Internaţional / 4 mai 2017

Marine Le Pen şi Emmanuel Macron, în dezbaterea televizată dintre cele două tururi (Sursa foto: captură Youtube)

Marine Le Pen şi Emmanuel Macron, în dezbaterea televizată dintre cele două tururi (Sursa foto: captură Youtube)

Candidatul de centru Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, candidata extremei drepte, au început aseară, cu atacuri dure, singura dezbatere televizată înaintea turului al doilea al alegerilor prezidenţiale programate pentru 7 mai, informează AFP.

"Sunteţi copilul preferat al sistemului şi al elitelor", l-a caracterizat Le Pen pe Macron, în deschiderea acestei dezbaterii televizate.

"Strategia dumneavoastră este să spuneţi multe minciuni", a replicat Macron.

La finalul unei campanii foarte tensionate, cei doi candidaţi au discutat pe un ton similar într-o dezbatere în care Le Pen i-a reproşat lui Macron că este reprezentantul "globalizării sălbatice", iar acesta a acuzat-o de "ură" şi "minciuni".

"Contra terorismului, trebuie mai întâi să ne recuperăm frontierele, imediat", a subliniat Marine Le Pen, pe tema atentatelor jihadiste care au traumatizat Franţa.

Ea a promis expulzarea tuturor străinilor suspectaţi de ameninţare la adresa securităţii teritoriului francez. Securitatea şi terorismul sunt "total absente din proiectul dumneavoastră", l-a criticat Le Pen pe Macron, acuzându-l de "indulgenţă faţă de fundamentalismul islamic".

"Ceea ce propuneţi, ca de obicei, este remediul universal fără nicio eficienţă", a replicat candidatul centrului, arătând că au fost deja restabilite controalele la frontiere şi relevând că parlamentarii Frontului Naţional nu au votat legislaţiile antiteroriste nici franceze, nici europene.

Fostul ministru al Economiei, plasat primul în urma turului I, a acuzat-o pe şefa extremei drepte că pică în "capcana" jihadiştilor şi aduce "războiul civil în ţară".

"Marea preoteasă a fricii este în faţa mea", a atacat-o şi Macron pe Le Pen pe tema euro, căci cu aceasta Franţa "va ieşi din zona euro, din Europa", în timp ce majoritatea francezilor sunt ostili unei astfel de decizii.

Marine Le Pen şi-a acuzat adversarul că este supus cancelarei germane Angela Merkel şi viziunii acesteia pentru Europa. "Oricum, Franţa va fi condusă de o femeie, fie de mine, fie de doamna Merkel", a spus Le Pen.

"Realitatea este că v-aţi dus să o vedeţi pe doamna Merkel şi că aţi fost să-i cereţi binecuvântarea, pentru că nu intenţionaţi să faceţi ceva fără acordul ei", l-a acuzat ea, denunţând "supunerea faţă de Uniunea Europeană".

"Încetaţi cu aceste formule care sunt ridicole", i-a replicat Macron, care a adăugat: "Franţa nu este o ţară închisă. Eu sunt candidatul unei Franţe puternice, într-o Europă care protejează. (...) Bineînţeles că eu vreau o Franţă care să se bată cu Germania. Din fericire, ţara noastră a avut lideri vizionari. Generalul de Gaulle şi cancelarul Adenauer au ştiut să lucreze împreună şi au construit această Europă".

Fostul ministru al Economiei şi-a acuzat rivala că îşi sporeşte promisiunile fără a le putea finanţa. "Nu există o finanţare magică", a atras atenţia Macron, subliniind: "Nu aţi explicat cum veţi scădea şomajul, nu propuneţi nimic".

Ultima mare ocazie de a convinge numeroşi nehotărâţi în acest scrutin, această dezbatere, un adevărat ritual al vieţii politice franceze din 1974 încoace, a atins un nivel de tensiune fără egal până în prezent, notează AFP.

"Minciuni", "aiureli", "nu vă ştiţi dosarele!", a repetat Macron, privind-o constant pe rivala sa, atunci când aceasta se uita în fişe.

Cu un zâmbet ironic pe buze, cu un index acuzator, Le Pen a depus eforturi să-l provoace pe "copilul scump al sistemului şi elitelor", pe care l-a numit adesea "pilotat de François Hollande" şi pe care l-a trimis fără încetare să participe la Guvernul socialist al actualului preşedinte, foarte nepopular la acest moment.

"Sunteţi moştenitoarea unui sistem care prosperă din furia francezilor de decenii", i-a replicat Macron, care a mai spus: "Sunteţi parazita lui. Franţa merită mai mult decât pe dumneavoastră".

Potrivit unui sondaj realizat asupra unei eşantion de telespectatori intervievaţi la finalul dezbaterii, 63% dintre aceştia consideră că Macron a fost mai convingător, iar 24% că Le Pen a fost mai convingătoare - date care reflectă intenţiile de vot de duminică, în contextul în care mai multe sondaje îl creditează pe reprezentantul centrist cu 60%.

În această seară, Macron va susţine ultimul său miting din campanie la Albi, iar Le Pen la Ennemain.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb