Macron şi Le Pen s-au înfruntat dur pe tema Rusiei, a UE şi a cifrelor din economie

G.D.
Internaţional / 21 aprilie 2022

Macron şi Le Pen s-au înfruntat dur pe tema Rusiei, a UE şi a cifrelor din economie

Cei doi finalişti ai alegerilor prezidenţiale franceze, Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, s-au angajat în schimburi aprinse încă din primele minute ale dezbaterii, care a dat naştere ieri seară la ciocniri virulente, în special pe tema Rusiei şi a Uniunii Europene, scrie AFP, conform Hotnews.

După ce au schimbat o scurtă strângere de mână şi un scurt zâmbet la sosirea lor în platoul TF1 şi France 2, preşedintele centrist şi candidatul de extremă dreapta (Rassemblement National) au lansat rapid primele acuze, Le Pen atacând bilanţul lui Emmanuel Macron, pe care îl consideră prost, iar acesta din urmă acuzându-şi rivalul că propune un program care nu are "nici coadă, nici cap".

În ceea ce priveşte puterea de cumpărare, o preocupare majoră a francezilor, cei doi candidaţi şi-au afişat dezacordurile cu privire la efectele măsurilor luate în ultimii cinci ani şi la cele care vor urma, în cadrul programului lor de campanie, în schimburi însoţite de numeroase cifre diferite.

"V-am auzit pe dumneavoastră şi guvernul dumneavoastră bucurându-vă că aţi crescut puterea de cumpărare a francezilor, dar nu am văzut decât francezi care mi-au spus că nu se mai descurcă, că nu mai reuşesc să se descurce", a atacat Le Pen, înainte de a-l ironiza pe "Mozart al finanţelor" cu "un bilanţ economic foarte prost" şi "un bilanţ social şi mai prost".

Tonul dezbaterii a escaladat şi mai mult atunci când cei doi adversari au vorbit despre conflictul care a făcut ravagii în Ucraina de la începutul invaziei ruseşti, la 24 februarie.

"Aţi fost, cred, unul dintre primii politicieni europeni, în 2014, care a recunoscut rezultatul anexării Crimeii", a denunţat Macron, referindu-se la anexarea nerecunoscută internaţional de către Moscova a peninsulei ucrainene de către comunitatea internaţională.

"Ai făcut-o de ce? (...) Pentru că depinzi de puterea rusă şi depinzi de domnul Putin", a adăugat el, într-o aluzie la un împrumut de 9 milioane de euro contractat în 2017 de partidul de extremă dreapta al lui Le Pen de la o bancă rusă.

"Sunt o femeie care este absolut şi total liberă", a replicat rivala sa, spunând că nicio bancă franceză nu i-a acordat un împrumut la acea vreme şi că nu avea o "altă obligaţie decât să ramburseze împrumutul".

"Susţin o Ucraină liberă, care nu este supusă Statelor Unite, Uniunii Europene sau Rusiei, aceasta este poziţia mea", a adăugat ea.

Virulenţa schimburilor de replici a continuat pe tema Uniunii Europene, Le Pen negând acuzaţiile potrivit cărora ar dori în continuare ca Franţa să părăsească blocul comunitar.

"Vreau să fac să evolueze această organizaţie europeană ", a declarat Le Pen.

Acest duel este o reeditare a celui din 2017, iar unii alegători de stânga, în special cei care au votat pentru candidatul stângii radicale Jean-Luc Melenchon, care a ieşit al treilea în primul tur, sunt reticenţi sau tentaţi să se abţină.

De obicei, dezbaterea nu perturbă dinamica intenţiilor de vot. Dar de data aceasta, ar putea remobiliza anumite electorate şi "ar putea muta mai multe voturi decât am văzut de la începutul celei de-a cincea Republici", în 1958, potrivit lui Brice Teinturier, director general adjunct al institutului de sondaje Ipsos.

Marine Le Pen "joacă apelând la sentimentele oamenilor, chiar dacă asta înseamnă să pară simplistă", iar Emmanuel Macron "o readuce la realitate, chiar dacă asta înseamnă să pară", a declarat pe Twitter politologul Chloe Morin.

Cu patru zile înainte de turul al doilea, sondajele îl dau pe Macron în frunte cu 54 până la 56,5% din intenţiile de vot, faţă de 43,5 la 46% pentru candidatul de extremă dreapta. O diferenţă mult mai mică decât în 2017, când Macron a câştigat cu 66% din voturi.

În urmă cu cinci ani, Le Pen se scufundase în direct în faţa a 16,5 milioane de telespectatori ai dezbaterii, părând agresivă şi nepregătită în faţa unui tânăr candidat pe atunci necunoscut, calm şi stăpânindu-şi temele.

Dar şi-a revenit cu răbdare, a lucrat la programele sale, şi-a îndulcit imaginea şi s-a pregătit intens pentru dezbatere. Pe de altă parte, preşedintele nu mai are avantajul prospeţimii şi trebuie să apere rezultatele unui mandat de cinci ani care a fost criticat.

În afară de chestiunile internaţionale, poziţia celor doi candidaţi diferă în aproape toate domeniile: de la pensii la ecologie. Emmanuel Macron a acuzat-o pe Le Pen că este un "sceptic în privinţa climei", aceasta din urmă răspunzând că este un "ipocrit în privinţa climei".

Încercând să îşi lărgească baza electorală, ambii candidaţi şi-au modificat în ultimele zile unele dintre propunerile-cheie: interzicerea purtării vălului în spaţiul public nu mai este o prioritate pentru Marine Le Pen, pensionarea ar urma să fie ridicată la doar 64 de ani în loc de 65, cât propusese iniţial Emmanuel Macron, care a promis, de asemenea, într-un gest către alegătorii ecologişti, un prim-ministru "direct responsabil cu planificarea ecologică".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Le Pen l a dominat pe Macron. S a vazut calma, sigura pe sine, cunostea toate problemele discutate .. Macron s a aflat in dificultate si asta s a vazut foarte clar. Duminica s ar putea sa avem o surpriza placuta la alegerile prezidentiale din Franta...

    1. L-a dominat cu "creditul" incasat de la rusi.

      Da, vom avea o surpriza, dar nu pentru europeni ci pentru Putin. Va castiga tot Macron. 

    cand nu mai gasesc altceva neomarxistii , e bun si un credit luat acum o suta de ani . creditul este illegal iar furtul pe fata de miliarde poate fi legal daca vrei , vezi UE- Pfizer .

    1. Hai sa pun si eu problema asa cum ai prezentat-o tu. Pentru voi, putinistii, nu e nici o problema ca o tara totalitara sa se implice in politica interna a unei alte tari, cu scopul de a o destabiliza, sustinand un partid extremist ca a lui Le Pen, in schimb, va tot plangeti ca UE interfereaza cu politicile tarilor membre.

      Parsivilor! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb