Macron şi Merkel semnează un tratat franco-german

T.T.
Internaţional / 22 ianuarie 2019

Angela Merkel şi Emmanuel Macron (Sursa foto: Twitter)

Angela Merkel şi Emmanuel Macron (Sursa foto: Twitter)

Actualizare Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi cancelarul federal german, Angela Merkel, au fost întâmpinaţi cu huiduieli de zeci de persoane, dintre care unele îmbrăcate cu veste galbene, informează AFP.

Preşedintele francez şi cancelarul german au intrat repede în prestigiosul sediu al primăriei din Aix-la-Chapelle.

Manifestanţii, echipaţi cu fluiere şi vuvuzele, au scandat "Merkel muss weg" (Merkel trebuie să plece) şi "Macron, demisia!", relatează un jurnalist al AFP.

Mai multe persoane erau îmbrăcate cu veste galbene şi arborau sloganul german "Aufshtehen!" (Treziţi-vă!), de la numele unei mişcări fondate în septembrie de membri ai partidului stângii radicale Die Linke. Aceştia încearcă de mai multe săptămâni să importe mişcarea franceză a "vestelor galbene" în Germania şi ţin discursuri vehemente împotriva primirii de migranţi, relatează Agerpres.

------

Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, vor semna, astăzi, un nou tratat în vederea unei consolidări a relaţiei franco-germane şi trimiterii unui mesaj de susţinere a construcţiei Uniunii Europene (UE), în contextul în care aceasta este slăbită de ascensiunea naţionalismului, relatează AFP.

Textul - care urmează să fie parafat, astăzi, îniante de prânz la Aaachen, în Germania, cu patru luni înaintea alegerilor europene - provoacă o controversă în Franţa, unde extrema dreaptă şi extrema stângă văd în el o pierdere a suveranităţii naţionale şi o aliniere a Franţei faţă de Berlin.

Cele două ţări vor adopta 'o clauză a apărării mutuale' în caz de agresiune, după modelul celei prevăzute în cadrul NATO.

Ele vor putea să desfăşoare, împreună, mijloace în caz de atac terorist şi să coopereze în programe militare majore, cum ar fi proiecte privind tancurile şi avioanele de luptă. 'Germania şi Franţa intenţionează să continue să facă să avanseze lucrurile împreună în Europa', a declarat, sâmbătă, cancelarul Angela Merkel.

"Este un moment important pentru a arăta că acest cuplu franco-german este un soclu care se poate relansa (...) în serviciul consolidării proiectului european", subliniază preşedinţia franceză.

Emmanuel Macron şi Angela Merkel vor pronunţa câte un discurs în prestigioasa primărie din Aachen, oraş în care şi-a avut reşedinţa împăratul Carol cel Mare, urmând să participe ulterior împreună la o 'dezbatere cetăţenească' cu studenţi francezi şi germani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb