MADR a aprobat cinci hotărâri de guvern pentru sprijinul agricultorilor

A.C.
Companii #Agricultură / 7 octombrie 2014

Daniel Constantin a anunţat aprobarea de către Guvern a cinci hotărâri pentru acordarea de sprijin către apicultori, producătorii din sectorul vegetal, crescători de berbeci şi totodată pentru agricultura ecologică şi plata subvenţiilor APIA, transmit surse din presă.

Guvernul a aprobat printr-o hotărâre o schemă de minimis în valoare totală de 53,8 milioane de lei pentru compensarea efectelor produse de calamităţi în perioada ianuarie-august în sectorul agricol vegetal, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, azi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

"Astăzi Guvernul a aprobat Hotărârea de Guvern privind aprobarea Schemei de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-august 2014 care se acordă în agricultură, respectiv în sectorul vegetal. Săptămână trecută prin rectificarea bugetară Ministerul Agriculturii a primit o sumă de 50 de milioane de lei. Prin economiile pe care le-am făcut la nivelul Ministerului Agriculturii, de 30 de milioane de lei, putem să acordăm aceste despăgubiri şi multe alte scheme, în valoare totală de 80 de milioane de lei. Pentru schema de ajutor de minimis din sectorul vegetal pentru calamităţile pe care le-am avut în special în luna iulie am alocat o sumă totală de 53,8 milioane de lei pentru cele 141.568 de hectare care au fost declarate ca fiind calamitate constatate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă", a afirmat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a menţionat ajutoarele pe fiecare categorie de cultură în parte.

"Pentru cultura de grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiţă, orz, secară, soia, orzoaică - 335 de lei pe hectar. Legume în câmp şi pepeni - 610 lei pe hectar. Pentru cultura cartofului - 700 de lei pe hectar. Plantaţii pomicole - 1.200 de lei pe hectar. Pentru plantaţii viticole - 500 de lei pe hectare, sfeclă-de-zahăr - 400 de lei pe hectar, lucernă, muştar, tutun - 250 de lei pe hectar, căpşuni - 300 de lei pe hectar", a precizat ministrul Agriculturii.

Guvernul a aprobat, de asemenea, printr-o Hotărâre, instituirea unei scheme de ajutor de minimis prin care se acordă compensaţii în cuantum total de peste patru milioane de lei în sectorul apicol, urmare a calamităţilor produse în perioada mai-iulie 2014, a anunţat Constantin.

"Cea de-a treia Hotărâre de Guvern aprobată astăzi se referă la instituirea unei scheme de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai-iulie 2014 pentru sectorul apicol. Aşa cum spuneam săptămâna trecută, o sumă care depăşeşte patru milioane de lei se acordă pentru crescătorii care au familii de albine de până la 75 de familii, patru lei pe familie, respectiv cei care au mai mult de 75 de familii, 7,5 lei pe familie", a declarat ministrul Agriculturii.

Guvernul a suplimentat cu 10,6 milioane de lei, printr-o Hotărâre, bugetul schemei de ajutor pentru agricultura ecologică.

"A patra Hotărâre aprobată de Guvern se referă la ajutoarele pe care le introducem pentru agricultura ecologică.Vrem să compensăm schema pe care am avut-o şi în trecut cu sprijin din fonduri europene. Având în vedere că în 2013 ajutorul european a fost doar de patru milioane de euro, mult mai puţin faţă de anii precedenţi şi mult mai puţin faţă de anii care vor urma, am introdus această schemă prin care suplimentăm bugetul cu 10,6 milioane de lei. Numărul de beneficiari ai acestei scheme estimat de noi este de 9600 de beneficiari", a declarat Daniel Constantin.

Totodată, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre subvenţionarea achiziţiei de berbecuţi pentru reproducţie şi de juninci din rase specializate cu 50% din preţul de cumpărare.

"Cea de-a doua schemă pe care am aprobat-o astăzi prin hotărâre de guvern se referă la achiziţionarea de către producătorii agricoli de berbecuţi pentru reproducţie din rase specializate şi de juninci din rase specializate. Am anunţat încă de săptămâna trecută, intenţionăm să investim în baza genetică pe care o avem în aceste două sectoare, de bovine şi de ovine, prin subvenţionarea celor două categorii cu 50% din preţul de achiziţie, respectiv 2.500 de lei pe cap de berbec şi 5.000 de lei pe cap de junincă din rase specializate", a declarat ministrul la Palatul Victoria.

Guvernul a aprobat hotărârea care permite Ministerului Agriculturii să plătească începând cu 16 octombrie ca avans jumătate din suma reprezentând plata directă la hectar în cazul celor peste un milion de agricultori care au depus cereri la APIA în acest sens.

"Ultima hotărâre de guvern pe care am aprobat-o astăzi, dar, cred eu, foarte importantă, după ce Banca Central Europeană a stabilit cursul de schimb valutar la care vom plăti subvenţiile în acest an, plăţile directe, am redactat această hotărâre de guvern prin care stabilim cuantumul maxim al plăţilor din fonduri europene. Repet, pe hectar este 156,89 de euro, la care sigur că se vor adăuga, cu 1 decembrie, plăţile de la bugetul de stat, ajutoarele naţionale de tranziţie. Era necesară această hotărâre de guvern, pentru că, aşa cum am anunţat, începând cu 16 octombrie vom plăti jumătate din plata directă, jumătate din 156,89 de euro la hectar ca avansuri pentru cei 1.050 milioane de fermieri care au depus solicitare la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, având disponibil în conturile Ministerului Agriculturii o sumă de 680 de milioane de euro pentru aceştia", a mai arătat ministrul Agriculturii în conferinţa de presă.

Daniel Constantin a adăugat că au fost stabilite şi "cuantumurile pentru sfecla de zahăr la 379 de euro pe hectar şi pentru orez - o plată specifică de 300 de euro pe hectar".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb