China este una dintre pieţele cu o mare capacitate de absorbţie a vinului românesc, a declarat, recent, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Barna Tanczos, în cadrul unui eveniment de promovare a vinurilor româneşti dedicat ambasadorilor şi oficialităţilor din România şi din Uniunea Europeană. Oficialul MADR a spus: "Nu cred că există în lumea aceasta un loc unde vinul românesc nu s-ar putea bucura de succes, dar cred că în China există o piaţă cu o capacitate mare de absorbţie unde putem merge şi cu vinuri de masă şi cu vinuri premium, deşi la ora actuală este o piaţă invadată cu vinuri din Franţa. Am avut în această săptămână, la Bucureşti, o întâlnire cu reprezentanţii unei mari companii din China interesată să găsească furnizori români de vin de bună calitate şi cred că s-au convins de faptul că vinurile româneşti pot oferi aceeaşi senzaţie, dar şi aceeaşi calitate şi pot concura fără probleme cu produsele din Franţa. Este mult de muncă deoarece există o percepţie generalizată pe această piaţă a Chinei potrivit căreia singurul producător senzaţional de vinuri este Franţa, dar cred că încet şi sigur vom reuşi". Acesta a precizat că Murfatlar este una dintre companiile româneşti care exportă cantităţi mari de vin în China, dar sunt şi alţi producători de vinuri ecologice, Senator, care au intrat pe această piaţă. "Consider că şi micii producători de vin pot realiza vânzări bune în China deoarece pot ţinti nişe, iar cei mari au deja exporturi de vin de ordinul milioanelor de euro. Este o piaţă care trebuie atacată şi care poate fi cucerită pentru că reprezintă o perspectivă pentru producătorii români. Piaţa europeană poate fi, de asemenea, un target pentru vinurile noastre", a mai spus Barna, citat de Agerpres.
Oficialul român consideră că programul de plantare şi reconversie a viţei de vie derulat cu fonduri europene a avut un mare succes în România şi ar fi necesară continuarea lui şi după 2013 prin noua Politică Agricolă Comună. Domnia sa a adăugat: "Cred că ar trebui să găsim soluţii să finanţăm în continuare programul de reconversie a viţei de vie şi după 2013, fie din fonduri naţionale, fie din cele europene, pentru că a dat rezultate extraordinare, dar şi pentru că nu avem capacitate de producţie suficient de mare nici măcar pentru a ne susţine consumul autohton. Consider că piaţa româneas-că poate absorbi încă foarte mult, iar micii producători s-ar putea orienta şi în această zonă, nu numai către export. Din păcate, în momentul de faţă importăm deoarece consumul este mai mare decât capacităţile noastre de producţie, iar în ultimii 20 de ani au dispărut mii de hectare de viţă de vie, de la fostele staţiuni de cercetare, fostele IAS-uri şi unităţi unde se produceau vinuri de calitate şi în cantităţi mari. Trebuie să recuperăm acest handicap". Nu în ultimul rând, acesta consideră că ar trebui continuate acţiunile de control ale ministerului pentru a des-curaja falsificarea de vinuri, în condiţiile în care au fost multe sesizări legate de calitatea unor produse.
Potrivit datelor MADR, în primele 7 luni ale acestui an, România a exportat 643.100 hectolitri de vin, dar a importat de aproape 9 ori mai mult, respectiv 5,611 milioane hectolitri de vin. Datelor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) arată că piaţa vinului din România a scăzut în ultimii trei ani, din cauza crizei economice, de la 450 milioane euro la 350 milioane euro, dar speranţa vine din recolta mai bună cu 20 de procente în unele zone comparativ cu anul trecut.
Deşi anumite zone au fost afectate de grindină (Buzău - Pietroasa) sau îngheţul târziu din luna martie (Vrancea, Iaşi, Huşi), din punct de vedere cantitativ PNVV prognozează o producţie peste media ultimilor ani, la circa 6,5 milioane hectolitri vin. În Dealu Mare anul acesta se va atinge o recoltă foarte bogată, aproximativ cu 20% mai mare faţă de un an normal. Potrivit patronatului, importurile masive de vin vărsat din cursul anului curent se explică prin producţia scăzută de vin naţional în 2010 şi tendinţa marilor producători/ îmbuteliatori de a acoperi nevoia de consum din piaţa internă. Principalele ţări de destinaţie pentru export sunt Germania, China şi Statele Unite ale Americii, iar principalele ţări de origine pentru importuri sunt Spania, Italia şi Moldova. Producţia de struguri de vin şi de masă este estimată la 820.483 tone în 2011, din care recolta de struguri pentru vin reprezintă 765.246 tone. Româ-nia ocupă locul cinci în ierarhia vinicolă din Europa, iar pentru perioada 2007 - 2013 are la dispoziţie din bugetul UE circa 210 milioane euro pentru sectorul viti-vinicol, reconversie, replantare şi promovare.
Datele statistice arată că româ-nii consumă anual, în medie, 24 de litri de vin/locuitor, această cantitate reprezentând doar jumătate din consumul ţărilor dezvoltate, care se ridică la 50 de litri/locuitor/an.