MADR: Chinezii - interesaţi să investească în sistemul nostru de irigaţii

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 7 septembrie 2012

Chinezii - interesaţi să investească în sistemul nostru de irigaţii

Nicolae Vasilescu: "Dacă proiectele noastre ar fi aşa cum trebuie, în 24 de ore chinezii ar fi în drum spre noi, cu banii în buzunar"

Refacerea infrastructurii noastre de irigaţii reprezintă unul dintre proiectele de interes pentru investitorii chinezi, potrivit lui Niu Dun, vice-ministrul chinez al agriculturii, care s-a întâlnit, ieri, cu Daniel Constantin, ministrul român al agriculturii şi dezvoltării rurale.

Oficialul român a spus părţii chineze că prioritatea sa principală este refacerea sistemelor de irigaţii, a căror lipsă a fost simţită din plin de fermierii români în anul 2012.

Pentru a compensa pierderile suferite de fermierii români, Guvernul a alocat resurse considerabile. Acestă vulnerabilitate trebuie eliminată fără întârziere, iar implicarea companiilor chineze în proiectele de reabilitare a sistemelor de irigaţii reprezintă o cooperare reciproc avantajoasă pentru ambele ţări", se arată într-un comunicat al ministerului de resort.

Niu Dun a dat asigurări că va sprijini şi va promova schimburile comerciale cu produse agroalimentare dintre cele două ţări, astfel încât România să beneficieze mai mult de posibilităţile de absorbţie ale pieţei chineze, anunţă un comunicat trans-mis de ministerul de resort.

Nicolae Vasilescu, preşedintele Casei Româno-Chineze, este sceptic în ceea ce priveşte concretizarea intereselor manifestate de chinezi.

Domnia sa ne-a declarat: "Investitorii chinezi sunt întotdeauna interesaţi, dar nu dă nimeni bani degeaba. Noi nu facem proiectele aşa cum trebuie. Probabil că autorităţile ar fi capabile să înmâneze un proiect chiar şi mâine, dar fără ca acesta să conţină pe ultima pagină suma de care este nevoie pentru desfăşurarea lui şi modul în care banii pot fi recuperaţi. Întocmirea proiectelor este problema noastră numărul unu. De aceea nu reuşim să concretizăm nimic cu chinezii".

Domnul Vasilescu ne-a spus că, întrucât Guvernul nu poate acorda ajutoare de stat companiilor din China, trebuie să găsim alte soluţii pentru recuperarea banilor investiţi. Reprezentantul Casei Româno-Chineze a adăugat că, în prezent, singura ţară cu cash-flow puternic este China.

"Dacă proiectele noastre ar fi aşa cum trebuie, în 24 de ore investitorii chinezi ar fi în drum spre noi, cu banii în buzunar" ne-a mai spus domnia sa, susţinând că Republica Populară Chineză este interesată de potenţialul investiţional de pe piaţa noastră în virtutea vechii prietenii dintre cele două ţări.

Ministrul agriculturii a participat, ieri, la deschiderea celei de-a şaptea ediţii a Forumului pentru Comerţ Agricol şi Cooperare Economică dintre China şi ţările Europei Centrale şi de Est, desfăşurat în China.

Vizita oficialului român vine după ce, zilele trecute, Traian Băsescu declara, în prima sa intervenţie după întoarcerea la Cotroceni, că ţara noas-tră trebuie să-şi îndrepte atenţia tot mai mult către chinezi, anunţând că parteneriatul de prietenie şi cooperare cu China a început să dea roade.

Referitor la sistemul de irigaţii din ţara noastră, ministrul agriculturii ne-a declarat, în cadrul unui interviu acordat în urmă cu câteva luni, că şi-a propus să pună bazele unui proiect de refacere a infrastructurii de irigaţii, finanţat din fonduri europene, care va începe să se deruleze de la 1 ianuarie 2014.

Domnia sa ne-a declarat: "Este un proiect unic pentru România şi un proiect unic pentru ţările din UE. Doar Portugalia a avut o mică componentă de finanţare a sectorului de irigaţii din fonduri europene, în baza căreia şi noi ne fundamentăm cererea către Comisia Europeană, pentru a finanţa, din fonduri structurale şi nu din fondurile pentru agricultură, acest sector".

Potrivit lui Daniel Constantin, un studiu al Băncii Mondiale arată că, din infrastructura necesară pentru irigaţii, pot fi refăcute peste 800.000 de hectare, cu o investiţie de 400 de milioane de euro.

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a anunţat, marţi, că pune la dispoziţia celor care vor să investească în irigaţii şi lucrări de îmbunătăţiri funciare încă 60 milioane de euro, în urma realocărilor financiare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Banii sunt disponibili în cadrul sesiunii ce se va des-făşura în perioada 3 septembrie-15 octombrie şi pot fi solicitaţi pentru investiţii în modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigaţii, inclusiv pentru staţii de pompare sau de contorizare, precum şi pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare care să asigure funcţionarea optimă a sistemelor de irigaţii. Plafonul minim acceptat pentru un proiect este de 5.000 de euro şi reprezintă valoarea totală eligibilă a proiectului.

Beneficiarii sunt organizaţiile şi federaţiile de utilitate publică ale proprietarilor sau deţinătorilor de terenuri agricole, constituite în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Urmează să fie construit primul Parc de Ştiinţă şi Tehnologie România - China

Daniel Constantin a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii din China pentru a deschide piaţa chineză produselor româneşti, prin urgentarea negocierilor şi semnarea Memorandumului de Înţelegere între Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din România şi Administraţia Generală pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din RP Chineză. Acest acord va permite agenţilor economici din România să exporte produse de origine animală în China, potrivit comunicatului MADR.

Ministrul de resort a propus părţii chineze intensificarea schimburilor comerciale şi în ceea ce priveşte alte produse agroalimentare, cum ar fi vinul, apa minerală, mierea de albine şi produsele derivate, cerealele, precum şi identificarea de noi nişe pentru produsele româneşti.

În cadrul întâlnirii celor doi oficiali, a fost subliniată nevoia de a se urgenta semnarea acordurilor fitosanitare pentru eliminarea, cât mai curând, a acestei bariere cu privire la siguranţa alimentară, urmând să fie făcute eforturi în acest scop.

Ministrul Daniel Constantin şi-a exprimat satisfacţia pentru semnarea Acordului de Cooperare între USAMV, Academia de Ştiinţe Agricole din China şi o companie privată chineză, care va pune bazele în România pentru construirea primului Parc de Ştiinţă şi Tehnologie România - China.

Despre această iniţiativă, Nicolae Vasilescu ne-a spus: "Este un proiect faţă de care sunt sceptic. Am crezut că schimbările politice vor aduce un alt suflu în ceea ce priveşte relaţiile noastre cu alte ţări. În orice caz, Grupul Interguvernamental de Dezvoltare a Relaţiilor Economice şi Comerciale cu China a reuşit să deruleze câteva acţiuni pentru susţinerea relaţiilor dintre cele două ţări".

Ministrul Agriculturii şi-a exprimat dorinţa de a intensifica cooperarea economică şi de a identifica noi soluţii pentru diminuarea deficitului balanţei comerciale România-China, sporind contribuţia sectorului agricol în structura schimburilor comerciale.

În ultimii cinci ani, cele două ţări au cunoscut o creştere substanţială a schimburilor comerciale, care, în 2011, au atins valoarea de 4,2 miliarde dolari. Astfel, a fost înregistrată cea mai mare valoare a exporturilor româneşti pe piaţa chineză, în valoare de 659,8 milioane dolari.

"Acest lucru este îmbucurător, dar este departe de a valorifica potenţialul de cooperare economică pe care îl au cele două ţări, iar balanţa comercială, semnificativ în defavoarea României, necesită măsuri urgente de susţinere a exportului românesc", arată comunicatul citat.

Nicolae Vasilescu susţine că interesul companiilor din China de a investi în România este din ce în ce mai mare, însă, deocamdată, se află într-un stadiu de tatonare.

"Noi suntem pe un drum ascendent, dar luminiţa de la capătul tunelului este departe - autorităţile noastre ştiu să vorbească mult şi frumos, dar dincolo de aceste vorbe nu se face nimic", ne-a spus, recent, domnia sa, adăugând că politica noastră de vize este una foarte restrictivă.

Domnul Vasilescu ne-a precizat că investitorii din China sunt interesaţi, în primul rând, de zona energetică, aceasta fiind urmată de sectorul imobiliar şi de cel bancar.

"Există intenţii ca Banca de Dezvoltare a Chinei să deschidă o filială în România. Sunt tatonări, au avut loc discuţii şi la BNR. Poate că, dacă se va deschide această bancă, inves-titorii chinezi vor fi mai siguri, pentru că vor avea în spate banca lor", potrivit lui Nicolae Vasilescu.

Casa Româno-Chineză intenţionea-ză să construiască Casa Chinei, care va fi o clădire cu o sală pentru spectacole, seminarii, vizionări de filme şi un complex expoziţional - un fel de muzeu al istoriei şi culturii chineze - un alt proiect avut în vedere fiind Şcoala Chineză de la Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O clasa politica incapabila si un popor amorf au facut ca din cele 490.000 ha irigate cate aveam in 1989 sa mai ramana doar vreo 9.000 ha.urmare a jafului generalizat din agricultura

    Acum va trebui sa platim din nou pentru a crea un sistem de irigatii pentru a nu afecta siguranta alimentara a poporului acestuia !! 

    1. sunt sigur ca e doar praf in ochi. Vor face "lobby" firmele importatoare olandeze, turcesti, etc si hypermarcheturile pe langa guvernantii nostri ca decat sa se mai oboseasca si sa aiba batai de cap cu sisteme de irigatii, mai bine renunta si importa TOT! As pune toata distrugerea pe seama politicienilor care si-au bagat p#sd, primii find iliescu-roman care au distrus ias-urile!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb