MAE celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei

L.I.
Internaţional / 20 martie 2019

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) celebrează, astăzi, Ziua Internaţională a Francofoniei, România urmând să fie, anul acesta, gazda unor manifestări internaţionale care se vor concentra asupra dezvoltării digitale în mediul universitar din statele francofone.

Reunite sub titlul IDNEUF 4, evenimentele sunt organizate de Guvernul României, Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF) şi Agenţia Universitară a Francofoniei, sub înaltul patronaj al preşedintelui României, arată un comunicat al MAE transmis AGERPRES.

Ziua Internaţională a Francofoniei este celebrată astăzi, la 26 de ani de la aderarea României la mişcarea francofonă.

Cu această ocazie, ministrul Teodor Meleşcanu a afirmat că "francofonia este un sistem de valori şi repere culturale. Pe aceste repere s-a construit România modernă". "Istoria noastră, proiectele noastre de ţară, afinitatea naturală a românilor pentru limba franceză şi deschiderea noastră pentru cultura spaţiului francofon de pe cinci continente ne recomandă ca stat angajat în mişcarea francofonă", a mai spus şeful diplomaţiei române, citat în comunicat.

În cadrul lunii internaţionale a Francofoniei, România a fost gazda primei vizite a noului secretar general al Francofoniei, Louise Mushikiwabo, într-o ţară central şi est-europeană membră a OIF. De asemenea, în 2019 se împlinesc 25 de ani de când Agenţia Internaţională a Francofoniei - direcţia pentru Europa Centrală şi de Est (AUF-ECO) funcţionează la Bucureşti.

Pentru a marca luna internaţională a francofoniei, ministrul Afacerilor Externe a găzduit o întâlnire festivă cu membrii Grupului Ambasadelor, Institutelor şi delegaţiilor francofone din România (GADIF), cu participarea Secretarului General al OIF. De asemenea, MAE contribuie la organizarea unor manifestări artistice şi culturale, în cooperare cu instituţii româneşti şi cu misiuni diplomatice din state francofone, derulate sub sloganul "En francais, s'il vous plaît", mai scrie Agerpres.

"MAE exprimă speranţa că celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei va oferi o motivaţie în plus pentru ca generaţia tânără să îmbrăţişeze cu şi mai multă convingere limba franceză, având în vedere mizele importante pe care o limbă vorbită pe cinci continente le are pentru viitorul celor care vor să interacţioneze cu mediile politice, economice, de afaceri şi culturale din întreaga lume", adaugă ministerul, conform Agerpres.

La 20 martie, 88 de membri, asociaţi şi observatori ai OIF de pe cinci continente aniversează Ziua Internaţională a Francofoniei, moment care marchează crearea francofoniei instituţionale, în 1970, prin semnarea Tratatului de la Niamey.

În 1991, România a obţinut statut de observator, iar din 1993 este membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (OIF). Statutul de membru OIF, împreună cu vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-au permis ţării noastre consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei, mai scrie publicaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb