MAE: Extinderea UE şi negocierile post-Brexit, printre subiectele abordate la reuniunea CAG

F.B.
Internaţional / 25 februarie 2020

Extinderea UE şi negocierile post-Brexit, printre subiectele abordate la reuniunea CAG

Ministrul interimar al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a participat marţi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG), printre subiectele abordate la întâlnire numărându-se extinderea Uniunii Europene şi negocierile post-Brexit, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Pe agenda reuniunii a fost inclusă, de asemenea, pregătirea Consiliului European din 26-27 martie.

În intervenţia sa referitoare la agenda în domeniul economic a viitorului Consiliu European, ministrul român a accentuat susţinerea României pentru obiectivele de consolidare a pieţei unice digitale, mai ales reducerea decalajului digital, stimularea investiţiilor europene în regiunile dezavantajate, asigurarea unei funcţionări depline a Pieţei Interne, precum şi importanţa formulării unei viitoare strategii industriale a UE şi a asigurării unei tranziţii juste şi echitabile spre neutralitate climatică, cu luarea în considerare a situaţiilor diferite din punct de vedere economic şi social ale statelor membre.

În cadrul reuniunii CAG, miniştrii au aprobat mandatul de negociere al Comisiei Europene privind relaţiile viitoare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Potrivit sursei citate, Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea României pentru mandatul de negociere, apreciind că acesta reflectă liniile strategice agreate anterior la nivelul Consiliului European, precum şi elementele din Declaraţia Politică încheiată odată cu Acordul de retragere. Oficialul român a evidenţiat necesitatea unui acord "cuprinzător şi ambiţios" cu Regatul Unit, care să permită continuarea cooperării strânse într-o arie largă de domenii. În context, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că adoptarea rapidă a mandatului de negociere la nivelul Consiliului "transmite un semnal puternic Regatului Unit" privind determinarea UE de a demara cât mai rapid negocierile, în scopul atingerii unui acord substanţial, benefic ambelor părţi.

Totodată, şeful diplomaţiei române a exprimat încrederea că eforturile echipei de negociere se vor concretiza prin obţinerea unui rezultat "corect şi echitabil" pentru toate statele membre, în deplină concordanţă cu interesele cetăţenilor europeni. Aurescu a reiterat importanţa unei voci "unitare şi coerente" a UE în viitorul proces de negociere.

De asemenea, în cadrul reuniunii CAG, Comisia Europeană a prezentat metodologia propusă privind eficientizarea procesului de extindere.În acest context, Bogdan Aurescu a reafirmat susţinerea fermă a României pentru avansarea procesului de extindere, în conformitate cu principiul meritelor proprii a candidaţilor. precizează MAE.

Demnitarul român a pledat pentru o acţiune coordonată la nivel UE care să asigure menţinerea credibilităţii, transparenţei şi eficienţei acţiunii UE, având în vedere şi valoarea strategică a procesului de extindere. Aurescu a arătat că eficientizarea metodologiei privind extinderea nu trebuie să ducă la blocarea sau la întârzierea proceselor de negociere pentru aderare aflate în curs şi nici în ce priveşte adoptarea deciziilor privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Republica Macedonia de Nord, se mai arată în comunicat.

La reuniunea CAG a existat şi un schimb de opinii pe marginea Programului de lucru al Comisiei pentru anul 2020. În contextul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a salutat priorităţile anunţate de Comisia Europeană prin Programul de lucru, arătând că acestea sunt în conformitate cu obiectivele din Agenda Strategică a Uniunii pentru 2019-2024 şi exprimând disponibilitatea de susţinere a Comisiei în implementarea acestora. Potrivit MAE, Aurescu a pus accent pe importanţa consolidării acelor politici care au contribuit la sustenabilitatea proiectului european, precum consolidarea Pieţei Unice, adoptarea unui Cadru Financiar Multianual echilibrat, asigurarea funcţionalităţii depline a spaţiului Schengen sau consolidarea acţiunii externe a Uniunii, inclusiv în raport cu vecinătatea imediată şi prin politica de extindere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb