MAE: Implementarea unor recomandări pentru aderarea Ucrainei la UE au fost analizate

T.B.
Politică / 20 septembrie 2023

MAE: Implementarea unor recomandări pentru aderarea Ucrainei la UE au fost analizate

Schimbul de opinii asupra evoluţiilor din Ucraina, generate de continuarea agresiunii Rusiei, şi eforturile de reformă ale Guvernului de la Kiev, în perspectiva avansării parcursului european al ţării vecine au constituit, marţi, teme ale micului dejun de lucru la care au luat parte secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe (MAE) Daniela Gîtman şi viceprim-ministrul Ucrainei, Olha Stefanishyna, conform agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, miercuri, AGERPRES, întâlnirea a fost organizată la Bruxelles, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG).

Discuţiile au abordat stadiul implementării celor şapte recomandări formulate de Comisia Europeană în procesul de aderare a Ucrainei la UE.

Secretarul de stat Gîtman a salutat dialogul constant cu viceprim-ministrul ucrainean, menţionând şi vizita la Kiev din octombrie 2022 a reprezentanţelor statelor membre UE din Consiliul Afaceri Generale.

Oficialul român a reiterat sprijinul ferm şi continuu al României pentru Ucraina şi cetăţenii ucraineni.

Ea a subliniat cele mai recente eforturi ale României privind creşterea capacităţii de tranzit pentru cerealele şi bunurile ucrainene şi a atras atenţia asupra celor peste 180 de atacuri ale Rusiei împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre şi Marea Neagră, îndeosebi Reni şi Ismail, în imediata vecinătate a României, desfăşurate după retragerea Rusiei din iniţiativa Black Sea Grain Initiative a ONU.

Daniela Gîtman a reiterat sprijinul României pentru Formula de Pace propusă de Ucraina, subliniind eforturile pe care ţara noastră le depune alături de diplomaţia europeană pentru promovarea acesteia în dialogul cu statele terţe.

Ea a insistat asupra susţinerii României pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina şi Republica Moldova până la sfârşitul anului 2023, apreciind că ambele state au realizat progrese remarcabile şi a subliniat disponibilitatea României de a sprijini şi pe mai departe Ucraina în eforturile sale de implementare a reformelor necesare aderării.

Gîtman s-a referit şi la cursul de pregătire dedicat experţilor ucraineni în domeniul afacerilor europene care se desfăşoară la iniţiativa Ministerului român al Afacerilor Externe, în perioada 18-22 septembrie 2023.

Înaltul oficial ucrainean a exprimat întreaga apreciere pentru eforturile României, subliniind că acest curs are loc în premieră pentru Ucraina pe teritoriul său naţional, se mai arată în comunicatul citat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Repede si fara conditii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb