Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi, considerându-l "una dintre figurile emblematice ale opoziţiei din Federaţia Rusă", informează news.ro.
Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă şi reiterează importanţa respectării, fără întârziere, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile ruse.
"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi. Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziţiei din Federaţia Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această ţară. Ulterior, a devenit o ţintă constantă a regimului preşedintelui Vladimir Putin datorită activismului său şi spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat şi liber", transmite sâmbătă instituţia.
MAE aminteşte că, în 2021, Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic, fiind tratat la o clinică în Germania, iar politicianul a decis atunci să revină în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toţi cei care luptă împotriva regimurilor autoritare, în ciuda riscurilor la care se expun. Condamnarea sa a reprezentat un act arbitrar şi abuziv din punct de vedere juridic şi politic, o încălcare gravă a tuturor normelor de drept. În 2021, Alexei Navalnyi a fost laureatul premiului Saharov, decernat de Parlamentul European.
"Alexei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparenţă, justiţie şi respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriaşă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanţe familiei lui Alexei Navalnîi în aceste momente dificile. Împărtăşim durerea lor şi suntem solidari cu cei care au admirat şi sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice. Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă şi reiterează importanţa respectării, fără întârziere, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile ruse", conchide MAE.
Opozantul rus Aleksei Navalnîi, inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin, a murit vineri, potrivit autorităţilor, într-o închisoare, în Arctica, un deces care are loc cu o lună înainte de alegeri prezidenţiale care urmează să consolideze din nou puterea lui Vladimir Putin.
"La 16 februarie 2024, în Centrul Penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A. A, s-a simţit rău după o plimbare şi şi-a pierdut aproape imediat cunoştinţa", a anunţat înttr-un comunicat filiala Serviciului Penitenciar rus (FSIN) din regiunea arctică Iamal, dând asigurări că salvatori au încercat să-l salveze.
"Toate manevrele de reanimare necesare au fost efectuate, însă nu au dat un rezultat pozitiv. Medicii urgentişti au constatat moartea pacientului. cauzele morţii sunt pe cale să fie stabilite", anunţă FSIN în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 10:07)
Ce grija ptr. democratiile din alte tari,
dar ca la noi ordinele "majore" sunt date de straini,
nu conteaza de loc,
ce vremuri,naspa,fratilor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 10:51)
Navalnii ok a fost pro democratie, si de-asta a fost otravit probabil, de fapt sigur, ca se pare ca crima politica e asa la ordinea zilei in rusia ca nici nu se ascund, un ofiter kgb a declarat unor reporteri ca l-ar fi otravit pe Navalnii.
Dar , sa ti se dea a doua sansa la viata , si tu sa dai cu piciorul in ea, asta e. Sau ce a crezut Navalnii ca se va intampla la intoarcerea in rusia? e ca si cum ai fi incercat sa te pui cu ceasca pe vremea comunistilor. sau cu orice alt dictator. pai astia omoara cum respira. ceasca la fel. daduse ordin sa se traga la Timisoara. chiar isi "asumasera "cca 2000 de morti. noroc ca armata era formata din copiii celor in care urmau sa traga, sau peste care sa treaca cu tancurile. si au refuzat ordinele. dar , da pe scurt, dicatorii sunt toti criminali, ca n-au altfel cum sa reziste in functie pe viata. Navalnii stia asta. Nu trebuia sa se intoarca. Pacat de el.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 11:00)
Moartea lui Navalni are deja un impact global ce transfera clar acuzatiile de omor catre decidentii de la Moscova .Cetatenii rusi inrolati si morti in razboi nu au cum depasi efectele impactului socio politic al mortii lui Navalni .Acum va fi greu de explicat de ce esti prieten cu Moscova .Lovitura este extraordinar de puternica si in SUA acolo unde Trump nu mai poate zice cum face el pact cu Putin si opreste razboiul .Devastatoare este si lovitura ce il obliga pe Trump sa plateasca aproape 380 de milioane de dolari decizie aparuta doar intr-unul dintre procesele acestuia .Pe de alta parte Biden pregateste si legile ce interzic concedierile din sistemul administrativ din SUA actiune ce l-ar putea opri pe Trump daca cistiga alegerile .Economic , politic si mediatic Trump are multe provocari la care nu poate face fata .Peste toate se suprapune si moartea lui Navalni .
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 11:00)
Ce bine il stiu unii pe Navalnii. Erati voi atat de siguri ca vroia el democrstie, stat de drept si anticoruptie? Voi nu va cunosteti propria viata cum trebuie, dar stiti sigur ce ar fi facut Navalnii daca ajungea in locul lui Putin. E buna propagsnda, dar sa nu exagerati ca devine gretoasa.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 12:26)
era pro democratie, da. ce ar fi facut in viitor n-am spus ca am sti.
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 12:37)
De unde esti sigur ca era pro democrstie? Doar ca spunea el asta? Multe din faptele lui indica altceva. El vroia ca Putin sa dispara doar ca sa preia el puterea. Numai faptul ca a aplaudat si a fost de acord cu luarea Crimeei in 2014 spune multe despre el. Nu il mai ridicati in slavi pe saracu' decedat ca nu e chiar cum va prezinta propaganda gen Radu Tudor sau Bogdan Chireac.
4.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 12:52)
era pro democratie din declaratii, n-am zis ca era omul perfect sau sfant. politicienii spun si ce vor sa auda masele. si rusii vroiau sa auda ca crimea e a lor. nu vom sti niciodata dc era mai bun sau mai rau ca putler , deci asta e. dar cred ca mai bun, din ce am citit, il urmaream pe twitter de cand e inchis.
4.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 12:52)
de cand a fost inchis, ca acum e mort.
5. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.02.2024, 11:01)
Am vrut să văd ce a invocat justiția rusească pentru arestarea sa.
Inițial capete de acuzare au fost fraudele, delapidarile și un furt de mijloace financiare ale unei societăți. Cel puțin asta am găsit pe wiki.
Că o fi fost sau nu așa, că au fost doar niște pretexte pentru incarcerarea unui opozant, nu cred că avem de unde să știm.
M-a interesat în schimb de la început cazul fetelor din trupa rusească de rock Pussy Riot.
Astea au fost atât de "democrate" prin 2012 încât și-au permis să cânte live un fel de punk satanist și au făcut și un video în marea catedrală din Moscova, printre babe care își făceau cruce.
Bineînțeles că au fost reținute, iar marii democrați occidentali urlau din rărunchi că nu sunt respectate drepturile omului.
Fetele au fost eliberate repede și cântă de mama focului:) Cică sunt feministe și progay.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2024, 13:39)
Care valori deomcratice ca romania sta ca medie in deficit (sub apa) de cand l-am ucis pe Nicu!
Economia "duduie"!
s c c r e t
7. fără titlu
(mesaj trimis de ferencz în data de 17.02.2024, 18:41)
Mai oameni, cautati si cititi despre Navalnîi. MAE ar trebui sa fie mult mai informat.
Inca o data: virtue signalling-ul bate gravitatia, in 'lumea libera'