Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută celebrarea, pe 20 iunie, a Zilei Mondiale a Refugiatului şi pledează pentru identificarea unor soluţii politice la crizele actuale, prin eforturi susţinute ale comunităţii internaţionale, potrivit unui comunicat de presă al MAE.
MAE salută celebrarea Zilei Mondiale a Refugiatului, având în vedere importanţa conştientizării situaţiei dramatice a celor peste 65 de milioane de persoane deplasate forţat ca urmare a conflictelor, violenţelor şi persecuţiilor.
Totodată, MAE îşi manifestă "adânca preocupare" cu privire la multiplicarea conflictelor cu impact devastator asupra populaţiei civile şi amploarea fără precedent a fenomenului migrator la scară globală şi pledează pentru identificarea unor soluţii politice la crizele actuale, prin eforturi susţinute ale comunităţii internaţionale.
Tema campaniei din acest an a Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) este "Fii alături de refugiaţi" şi vizează încurajarea solidaritatea şi iniţiativele de implicare civică în sprijinul cauzei refugiaţilor.
"Pe fondul accentuării îngrijorătoare a climatului de intoleranţă şi xenofobie în multe regiuni ale globului, marcarea acestei zile oferă prilejul de a onora curajul şi rezistenţa refugiaţilor în faţa adversităţilor, cât şi potenţialul lor dovedit de a contribui la dezvoltarea socio-economică a ţărilor de destinaţie, alături de recunoaşterea generozităţii comunităţilor-gazdă şi a nevoii de solidaritate internaţională", menţionează sursa citată.
MAE reiterează aprecierea pentru rolul crucial al UNHCR şi salută, în mod special, devotamentul lucrătorilor umanitari prezenţi în diverse zone de risc de pe glob, solicitând respectarea deplină a principiilor umanitare.
Începând cu anul 2001, Ziua Mondială a Refugiatului este sărbătorită în data de 20 iunie a fiecărui an.
România contribuie la activităţile de protecţie şi asistenţă a refugiaţilor pe multiple planuri, în calitate de donator emergent, stat de relocare si promotor al agendei umanitare în forurile internaţionale. De asemenea, ţara noastră sprijină, în spirit de solidaritate, eforturile comune ale UE de gestionare durabilă a migraţiei.
Relaţia de parteneriat cu UNHCR a fost consolidată prin încheierea, la 2 martie 2011, a unui Acord-cadru de cooperare bilaterală, care oferă predictibilitate contribuţiilor naţionale la bugetul agenţiei ONU.
România găzduieşte Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, prima instituţie de acest tip din lume, care oferă şedere temporară refugiaţilor aflaţi în nevoie urgentă de evacuare din prima ţară de azil, până la relocarea lor în state terţe. De la înfiinţarea sa în 2008, Centrul a adăpostit peste 2000 de persoane, fiind apreciat ca un instrument important al politicii de protecţie a UNHCR.