România a preluat preşedinţia rotativă a Comisiei Consultative "Cer Deschis" (OSCC), conducând, astăzi, prima reuniune din ciclul de patru reuniuni ale actualei sesiuni, care se desfăşoară la Viena, precizează Ministerul Afacerilor Externe (MAE), potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Conform sursei citate, pe parcursul celor patru reuniuni vor fi analizate aspecte legate de implementarea Tratatului "Cer Deschis", precum respectarea dispoziţiilor tratatului de către statele părţi, rezolvarea unor ambiguităţi şi discrepanţe de interpretare, aderarea unor noi state şi revizuirea repartizării cotelor de zbor anuale.
"O altă preocupare de actualitate şi de perspectivă la nivelul comisiei vizează modernizarea tratatului, în principal prin operaţionalizarea şi certificarea unor echipamente de observare digitale. Comisia Consultativă «Cer Deschis» a fost stabilită în conformitate cu articolul X din tratat şi se reuneşte, de regulă, lunar, la sediul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din Viena, prin reprezentanţii naţionali din cele 34 de state părţi la Tratat", precizează sursa citată.
Tratatul "Cer Deschis" a fost adoptat la 24 martie 1992.
România a ratificat tratatul în 1994.