Ministerul Afacerilor Externe salută preluarea de către Polonia, de la 1 ianuarie 2022, a Preşedinţiei-în-Exerciţiu (PiE) a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), potrivit Agerpres.
"Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă, şi pe această cale, sprijinul pentru obiectivele PiE poloneze, în special menţinerea pe agenda Organizaţiei a soluţionării conflictelor prelungite - subiect de interes strategic pentru România, alături de promovarea multilateralismului eficient, inclusiv în contextul provocărilor generate de pandemia de COVID-19, şi valorificarea deplină a potenţialului OSCE prin colaborarea cu bună credinţă pe toate dimensiunile de lucru ale OSCE - politico-militară, economică şi de mediu şi dimensiunea umană", se arată într-un comunicat al MAE.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, subliniază că Polonia preia mandatul de PiE într-un moment complex şi semnificativ pentru OSCE, cu mize majore pentru securitatea europeană în ansamblu.
"Soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre şi Vecinătatea Estică reprezintă o prioritate strategică pentru România şi una din temele promovate activ şi la nivelul OSCE. În contextul actual de securitate, implementarea deplină a principiilor şi angajamentelor asumate de către statele participante la OSCE reprezintă singura modalitate de garantare a securităţii şi de consolidare a stabilităţii, transparenţei militare şi predictibilităţii securitare în spaţiul OSCE", a declarat Aurescu, citat în comunicat.
MAE precizează că Preşedinţia-în-Exerciţiu a OSCE se exercită anual, în baza unei decizii consensuale a tuturor celor 57 de state participante. Funcţia de Preşedinte-în-Exerciţiu este deţinută de ministrul afacerilor externe al statului desemnat, care numeşte reprezentanţi speciali pe tematicile şi dosarele gestionate la nivelul Organizaţiei.
Conflictele prelungite, temă importantă promovată de PiE OSCE polonă, au fost incluse la iniţiativa ministrului român al afacerilor externe pe agenda UE în anul 2021, aceasta fiind discutată pe fond la reuniunea informală a miniştrilor de externe europeni la 27 mai 2021, la Lisabona. Tema conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre a fost prezentată de ministrul român de externe şi la reuniunile NATO din 2020 şi 2021, respectiv la Consiliul Ministerial OSCE din decembrie 2021.