Ţara noastră a evidenţiat constant că sistemul de apărare antirachetă găzduit la Deveselu nu este îndreptat împotriva Rusiei şi este în concordanţă cu prevederile relevante ale Cartei ONU, a reiterat Ministerul Afacerilor Externe (MAE), care a precizat că perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente "nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă".
"România a evidenţiat constant atât public, cât şi în contactele cu partenerii, că sistemul de apărare anti-rachetă, găzduit de ţara noastră la Deveselu, nu este îndreptat împotriva Rusiei, având un caracter pur defensiv, în deplină concordanţă cu prevederile relevante ale Cartei ONU", se arată într-un răspuns al MAE transmis la solicitarea Agerpres.
MAE arată coerenţa, în acest mesaj, cu reprezentanţii NATO.
"Această poziţie este împărtăşită de Alianţa Nord-Atlantică, aspect care reiese inclusiv din Declaraţia finală a Summit-ului NATO din 2016, când a fost decisă integrarea sistemului de la Deveselu în sistemul Aliat de apărare anti-rachetă", subliniază ministerul român de Externe.
MAE apreciază că un mesaj contrar nu ar facilita o "abordare constructivă"
"În consecinţă, perpetuarea în spaţiul public a unei retorici care nu ţine cont de toate aceste elemente nu este adecvată şi nici în măsură să faciliteze o abordare constructivă", mai apreciază MAE.
Răspunsul MAE vine în contextul în care un înalt oficial rus a apreciat, potrivit Interfax, că "după instalarea pe teritoriul său a elementelor SUA antirachetă, Moscova consideră România drept o ţară avanpost, care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Federaţiei Ruse".
"În ceea ce priveşte poziţia României, poziţia conducerii României, care şi-a transformat ţara într-un avanpost, pentru noi aceasta reprezintă o ameninţare evidentă. Părţii române i-a fost comunicat acest lucru, inclusiv în mod public", a declarat într-un interviu pentru Interfax şeful Departamentului IV pentru Afaceri Europene din cadrul Ministerului de Externe rus, Aleksandr-Boţan Harcenko.
Diplomatul menţionat a mai spus, în acelaşi interviu: "Toate aceste decizii, aceste planuri reprezintă o ameninţare pentru Rusia, şi, desigur, ele sunt îndreptate, în primul rând, împotriva Rusiei. Este un fapt că aceasta complică extrem de mult interacţiunea şi cooperarea (noastră). Dar, în acelaşi timp, este necesar să fie menţinute şi utilizate posibilităţile existente".
Potrivit acestuia, "din partea Bucureştiului s-a observat o linie făţiş antirusească, chiar rusofobă, prin punerea în aplicare a sancţiunilor şi a unei retorici antiruseşti fervente".
Diplomatul rus a menţionat: "Cu toate acestea, avem o bază de cooperare, există puncte pe care ne putem baza pentru a depăşi această situaţie nefavorabilă în relaţia noastră. Şi vom căuta totuşi să interacţionăm într-un mod constructiv".
Autorităţile de la Bucureşti şi conducerea NATO au asigurat în repetate rânduri că echipamentele antirachetă instalate pe teritoriul României sunt strict de apărare şi nu reprezintă vreun pericol pentru Federaţia Rusă.
Mai multe canale media ruseşti au difuzat joi declaraţiile făcute de reprezentantul diplomaţiei de la Moscova sub titlul "MAE: România reprezintă o ameninţare clară pentru Rusia după instalarea elementelor sistemului antirachetă al SUA acolo".