Magicieni fără cămăşi de forţă la BCE

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 mai 2016

Magicieni fără cămăşi de forţă la BCE

"Suntem oameni magici. De fiecare dată avem ceva să dăm pieţelor - un iepure din joben".

Vitas Vasiliauskas, guvernator al Băncii Lituaniei

CĂLIN RECHEA

Marele scriitor Arthur Clarke spunea că "orice tehnologie suficient de avansată este imposibil de distins de magie". Oare includea şi tiparniţa băncilor centrale în categoria "tehnologiilor avansate"?

Puţin probabil, însă oficialii Băncii Centrale Europene par să fie convinşi că magia este inclusă în fişa postului.

Într-un interviu recent acordat Bloomberg, Vitas Vasiliauskas, guvernatorul Băncii Lituaniei şi membru al Consiliului Guvernatorilor de la BCE, a declarat că opinia pieţelor, conform căreia cutia cu instrumente a BCE ar fi goală, este greşită.

"Suntem oameni magici", a precizat Vasiliauskas, şi "de fiecare dată avem ceva să dăm pieţelor - un iepure din joben".

Prin aceste afirmaţii, oficialul BCE doreşte parcă să confirme că "singura cale de a descoperi limitele posibilului este de a merge dincolo de ele în imposibil", după cum spunea tot Arthur Clarke.

În opinia lui Vitas Vasiliauskas este nevoie doar de timp pentru confirmarea efectelor pozitive ale politicilor BCE, iar TLTRO II (Targeted long-term refinancing operations), noul program de lichiditate pe termen lung al BCE, este "o măsură foarte sexy, care poate avea un impact direct asupra economiei reale", după cum a mai declarat pentru Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Lituaniei şi-a exprimat susţinerea şi pentru recenta decizie de stopare a producţiei bancnotelor de 500 de euro, deoarece "societăţile moderne nu trebuie să se concentreze pe cash, în condiţiile în care mijloacele alternative de plată sunt mult mai eficiente". Bancherul lituanian a mai declarat că "mai puţin numerar într-o societate reprezintă o alternativă mai bună şi mai sigură".

Dar cine este acest bancher central din noua generaţie, care se crede magic şi a intrat, se pare, fără un control psihiatric serios în rândul oficialilor de rang înalt ai Băncii Centrale Europene?

Conform prezentării de pe site-ul Băncii Lituaniei, Vitas Vasiliauskas a terminat Facultatea de Drept a Universităţii din Vilnius în 1996 şi a obţinut titlul de doctor în drept în 2004. Între 1995 şi 2004 a ocupat diverse poziţii în cadrul Ministerului de Finanţe, iar din 2004 până în 2011 a fost angajat al unei firme de consultanţă juridică. Din aprilie 2011, Vasiliauskas ocupă postul de guvernator al Băncii Lituaniei, poziţie în care a fost reconfirmat recent pentru un nou mandat de cinci ani.

De la intrarea Lituaniei în zona euro, la 1 ianuarie 2015, Vitas Vasiliauskas face parte din Consiliul Guvernatorilor BCE.

Oare câţi membri ai Consiliului mai văd magicieni când se privesc în oglindă şi până unde sunt hotărâţi să meargă?

Foarte departe şi pentru foarte mult timp, dacă ar fi să acceptăm concluziile unei analize recente a băncii de investiţii Natixis.

Patrick Artus, economist-şef al instituţiei, scrie că "obiectivul real al relaxării cantitative a BCE pare să nu fie redresarea economică şi creşterea inflaţiei, ci împiedicarea destrămării zonei euro", prin "prevenirea divergenţei la nivelul dobânzilor şi costurilor de finanţare între ţările zonei euro".

În aceste condiţii, "Banca Centrală Europeană nu va renunţa la programul de relaxare cantitativă pentru foarte mult timp, indiferent de ceea ce se va întâmpla cu inflaţia sau creşterea economică", după cum mai arată Artus.

Peter Boockvar, analist în cadrul firmei de consultanţă Lindsey Group, înfiinţată de Lawrence Lindsey, fost guvernator al Federal Reserve şi fost consilier economic la Casa Albă, şi-a declarat recent îngrijorarea cu privire la efectele distructive ale actualelor politici monetare.

"Piaţa obligaţiunilor are acum dimensiuni epice şi va exploda dacă bancherii centrali vor obţine ceea ce doresc, respectiv creşterea inflaţiei", a precizat Boockvar într-o conversaţie cu un economist de la Matterhorn Asset Management.

Peste Ocean, Janet Yellen, preşedintele Federal Reserve, a răspuns scrisorii unui membru al Congresului, care s-a interesat cu privire la perspectiva dobânzilor negative în SUA, precizând că "acest instrument poate fi luat în considerare în condiţiile unui scenariu deosebit de negativ, dar numai după o analiză a consecinţelor neaşteptate".

Pentru Peter Boockvar, "orice economist care crede că dobânzile negative sunt un lucru bun ar trebui să se întoarcă la şcoală", deoarece efectul lor nu poate fi decât negativ, în condiţiile în care reprezintă "o taxă asupra capitalului" şi "o măsură incompatibilă cu piaţa liberă".

Încrederea în magie a guvernatorului Băncii Lituaniei nu este împărtăşită nici de Raghuram Rajan, guvernatorul Băncii Indiei.

"Băncile centrale şi guvernele ţărilor bogate nu mai au muniţie pentru stimularea propriilor economii, dar nu vor putea admite niciodată acest lucru", a declarat fostul economist-şef de la FMI şi fost profesor la Universitatea din Chicago pentru Financial Times.

Raghuram Rajan a criticat până şi investiţiile în infrastructură, recomandate în prezent de organizaţia financiară internaţională, deoarece "randamentul estimat al acestora este calculat în termeni vagi".

Nici banii din elicopter nu reprezintă o soluţie în opinia lui Rajan, în condiţiile în care "o astfel de măsură poate fi privită de populaţie ca un semnal de panică şi nu un îndemn de a cheltui mai mult".

În loc să continue programele de stimulare, guvernele şi băncile centrale ar trebui să privească încetinirea creşterii drept o consecinţă a îmbătrânirii economiilor şi "poate a dobânzilor scăzute, care protejează companiile ineficiente faţă de concurenţă", după cum a mai declarat guvernatorul Băncii Indiei.

Unul dintre cititori a scris pe marginea articolului din FT că "Rajan pare să fie singurul bancher central care şi-a păstrat sănătatea mintală".

În "Stăpânul inelelor", marele vrăjitor Gandalf a refuzat să poarte inelul puterii supreme către locul său de distrugere, temându-se, în mare sa înţelepciune, că nu va rezista tentaţiei de a-l folosi.

Bancherii centrali de astăzi nu au astfel de temeri, chiar dacă lumea în care trăim este departe de tărâmul magic al lui Tolkien. Ei cred că este suficient un joben cu destui iepuri, astfel încât magia creşterii economice să revină.

Din păcate, prea puţini sunt cei care spun cu voce tare că împăratul este gol şi că nu este nevoie de haine scumpe pentru a-l acoperi, ci de o simplă cămaşă de forţă.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Felicitari domnule Rechea! Exceptional articol!

    1. Ce sa faci daca domnul Isarescu a refuzat aderarea in 2015. Am fi avut parte de un bancher pentru care productivitatea si nu jobenul e sursa miracolului.Sau domnul yNowotny, el e un fan five hundred...Romania va fi cel mai afectat deoarece este probabil singurul stat in care patronul isi face griji ca salariatul nu are sa-i des restul la Plata chenzinei daca ii da o bancnota...

    Cred ca s-a cam prins lumea de trucurile ieftine ale magicienilor Bce.

    Cum sa termini Dreptul si sa stai pe postul de economist? La Bce ma asteptam sa fie de la dr. ec. in sus dar sub nici o forma avocat. Daca sunt dpecislisti avocati normal ca recomanda " clauzele abuzive" sa stea in contracte la noi ca poate el, ei le-au gandit? 

    500 euro scosi eu cred ca e pt banci. O tranzactie de 500 euro poate sa aduca comision de 1-3 euro la doua banci, comision de incasare comision de transfer. Daca ai platit 500 euro pt termopane cash bancile raman cu rabdari fripte. Daca Bce se hotaraste peste noapte ca strge niste conturi ca in Cipru de 100 000 euro bail in, poate; daca vrea sa stearga din cash nu poate doar daca spune ca seriile1-10 de pe bancnota de  

    500 e falsa, greseala de tipar; se face de rusine. Atentat la intimitatea mea e scoaterea bancnotei de 500 euro, eu nu msi pot sa cumpar termopane de 500de euro rara sa stie Bce. 

    off shore se face prin banci non cash. 

    Traficul cu armament se face non cash. 

    Spalarea de bani se face prin banci, albilea banilor negri. 

    Bancile au creat criza de ce sa fiu obligat sa lucrez cu ele? La noi in a nu au scos clauzele abuzive, ce incredere sa mai am eu in ele daca au furat ( daca putem sa il consideram asa) demonstrat prin instana primeste o amenda modica de 200 ron ca " profesionist"; unul daca fura un lantisor in piata si este prins e pedepsit cu mult mai aspru. Daca avem avocati la Bce inseamna ca au facut lobby ca si la ldp? 

    Raghuram Rajan are perfecta dreptate care acum se vede ei cu o ochiul liber nu  

    trebuie sa fii expert: 

    1. Germania nu a salvat Lehman Brothers 

    2008 

    2. Austria nu a salvat Volksbank 

    3. Austria nu a salvat o banca recent ( hipo) sau cum se numeste 

    ==> ca indianul are dreptate ca " tarile dezvoltate nu mai au munitie" sa salveze banci 

    Grecia e in faliment cu bancile 

    Italia e pe buza falimentului cu bancile 

    Si lista poate continua. 

    Si atunci se naste intrebarea de ce Uk vreasa iasa din Ue si nu a adoptat euro ? 

    Elvetia de ce nu a adoptat euro ? 

    Romania de ce nu are euro ? 

    UE nu functioneaza. 

    Parlament Eutopean dublat de Parlament /stat 28 la numar creaza birocratie, destramare. 

    Zona euro aceeasi moneda, aceeasi cost cu forta de munca ( diferenta normala de 20-30%) intre oras si provincie ( cum face o multinationala, Lidl daca nu ma insel). 

    Bancile sunt Sultanul Lumi ca organizare, ca gandire. Ca armament folosesc politicul/tara.

    Sultanul nu poate executa Grecia pentru ca nu are capitala. 

    TVR1 08:20 azi.

    pireus,bcr..., firma de recuperari 2 procese se judeca in regim de urgenta. 

    Stirea e foarte bine data atat, interviu Cuculis, Isarescu cereti inregistrarea.

    Va rog sa ne tineti la curent cu amanunte din procese, regim de urgenta doua luni spune avocatul, eu am ceva in regim de urgenta ( conflict de munca) primul termen fixat dupa 6 luni. 

    încetinirea creşterii drept o consecinţă a îmbătrânirii economiilor şi "poate a dobânzilor scăzute, care protejează companiile ineficiente faţă de concurenţă",

    Deci dobanzile scazute sunt o povara, sunt bolovanu care nu lasa economia sa reporneasca. Ok, atunci sa le creasca nu? Adica n-avem crestere la dobanzi 0% dar o sa se buluceasca firmele la credite cand or avea 7-8% dobanda. Iar alea care vor da faliment vor ingrosa somajul, care inseamna cheltuieli bugetare si reducere de consum etc schema se stie. Cand toti sunt plini de datorii si abia si le platesc sau macar nu si le maresc, dobanzile 0 sunt o problema. E ceva ce-mi scapa.

    Nu-i vad p-astia care blameaza dobanzile 0 sa vina cu alternativa.Care ar fi care? Cresterea dobanzilor nu? Deci daca A implica B nonA implica nonB nu? Deci cresterea dobanzilor ar fi rezolvarea. Sa-i indatoram si mai mult pe debitori. Care sunt si state nu numai firme. 

    1. dobinzile marite inseamna un cistig pentru populatie care se va duce in consum in mare parte sustinind cererea si stimulind pacostea de creditare daca asa vrei dumneata , cu dobinzi 0 capitalul va fi erodat treptat bagind spaima in cel care este invatat sa puna deoparte si care isi va minca de sub unghii pina sa mai consume din el , ma refer la oamenii de rind ca ei sint baza ,nicidecum nu va cheltui din el asta e rezultatul dobinzilor 0 sau negative, faceti un exercitiu de imaginatie si ginditi-va ce s-ar intimpla cu dobinzi de minus 5% de ex in caz ca se continua pe acest drum , la acest nivel lumea isi va fi scos demult banii din banci dar nu ii vor cheltui deci eficienta de crestere 0

      draga Marius,

      Daca ai bani ii pui la CEC sau la Sparkasse. Alternativ poti investi pe o Bursa care nu te trage in piept odata cu schimbarea sistemului contabil...vezi FP de 3 ori in 2015. Hartia de 500 nu e pentru mujici ca moi ci pentru barosani ca domnul Treichl.Domnul Rechea Are dreptate cu magicianul lituanez da care-i solutia...Sa ramanem in afara Euro? De ce nu esti pragmatic? 

      Iti scapa economisirea Gicule.

      Credit 7-8 % ar fii bine daca nu ar fii in realitate 100% acum. Pc in Romania e undeva la 4% daca calculezi cat platesti in 30 de ani iti da 100%, adica pt 50 000euro scosi platesti 100 000 cu toate comisiosnele la vedere sau ascunse.

      Recomandabil ar fii: credit 4% dobanda fixa in euro, noi sa avem euro, fara alte comisioane ascunse( de analiza, de risc, de etc.) si dobanda la depozit 1,5-2% fara impozit ca oricum ai platit o data impozit de cca 40-50% pe ei cand ti-ai luat salarul. 

      Bun exemplu

      de ce sa pun bani la cec daca dobinda e o sau minus plus comisionul? iar la bursa un om de rind nu se duce or ei sint baza consumului , ce ne-a adus bun euro afara de distrugerea economiei (concurenta) resursele si retelele de distributie sint date pe nimic pe motiv ca nu sint eficiente dar nu inainte de a fi bagate intentionat in faliment, capusate petrom este un ex , de ce importa romania alimente cind toti stim ca aici se face si lapte de cuc? se pot cultiva inclusiv plante tropicale daca bineinteles se doreste asta , eliminarea bancnotei de 500 de unde stiu eu ca nu e de fapt inceputul eliminarii banilor fizici? aceasta treaba delicata se face treptat ca lumea sa se obisnuiasca cu ideea si sa nu faca mare scandal , se va gasi motiv si ptr eliminarea celei de 100 si a restului sint sigur , criza este o criza de supraproductie provocata de creditarea din anii de boom care nu se rezolva prin investitii ci prin cresterea consumului pina la eliminarea a ce e in plus , deci oamenii trebuie sa aibe bani de cheltuiala cash tipariti ,este f simplu

      Buna viziune

      ca oamenii primesc dobanzi negative, nu investesc pe Bursa ca nu se pricep si isi dau resursele ca sunt urmasii ciobanului din Mioritza.Euro a ajuns un fel Basescu transpus din politica in economie. Este, draga Mariuss corecta sinteza pe care am facut-o la comentariul tau? Vorbesti de firme bagate in faliment, capusate, etc. Pe ce te bazezi? Pe Radio Erevan, Ziarul Financiar, Handelsblatt, WSJ, Wirtschaftsblatt...Iti vorbesti conotionalii ca e prosti, hotzi si alte onomatopee. Ai citit ce spune paragraful 255 din legea actiunilor austriece? Daca ai timp reda continutul te rog. Vei observa cat de bine este sa nu se introduca Euro:-)

      si daca ar ajunge la 10% tot as fi contra euro , bursa la ora actuala este un loc unde companii care au drept clienti oameni supraindatorati sint supraevaluate , de petrom s-a spus la vremea respectiva ca este nerentabil si ca e mai bine sa fie privatizat,cum este posibil sa nu fie rentabil asa ceva? prin furt , la fel sidex , gazele, energia electrica, distributia lor toate domenii strategice de prim rang care nu au cum sa nu fie ineficiente , toate trebuiau sa fie ale statului 100% , spune dumneata ce se intimpla daca nu se introduce euro de care multi ar vrea sa scape dar nu stiu cum

      Bursa este supraevaluată în sua ...în eur pe mediu este de 14 iar în România găsești companii cu per de 6-7. Nu pot să înțeleg de ce românii tn banii în bancă cu 0.5% si nu căuta randamente de 12% pe bursa.inexplicabil !!!!!

      Eu am bagat si m-am fript

      Sunt fara credit

      Briza din China a atins Bvb inexplicabil 

      am citit prospectul din 20 Aprilie 2016 si nu poti da faci nimic gresit daca parcurgi atent prospectul Pana in 24 mai se organizeaza Roadshou. Daca ai intrebari te rog pune le...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb