Magistraţii consideră că nu sînt protejaţi de riscurile care decurg din exercitarea atribuţiilor

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 11 octombrie 2005

78% dintre magistraţi consideră că, în momentul de faţă, sistemul judiciar autohton este independent, iar 24% dintre aceştia au semnalat că s-au efectuat presiuni pentru influenţarea deciziilor acestora. Conform unui studiu elaborat de "Transparency International România", 72,5% dintre magistraţi văd în reglementările actuale o garanţie pentru independenţa lor decizională.

În privinţa surselor de ingerinţă în actul de justiţie, 55% din totalul magistraţilor consideră că mass-media reprezintă un factor care face presiuni directe sau indirecte, iar 73,9% sînt de părere că mass-media influenţează negativ sistemul judiciar.

Magistraţii au fost chestionaţi şi asupra situaţiilor care aduc atingere actului de justiţie. 73% dintre aceştia au identificat partide politice care exercită presiuni pentru numirea în funcţii de conducere a anumitor persoane. Dintre procurori, 55% sînt de părere că numirea conducerii Ministerului Public de către ministrul justiţiei afectează, într-o mare măsură, independenţa acestora.

Un alt capitol al studiului îl reprezintă disfuncţiile constatate la nivelul sistemului, numai 22% dintre magistraţi considerînd că CSM a reacţionat întotdeauna prompt în cazuri de ingerinţă, în timp ce 64% cred că CSM a acţionat numai uneori promt în aceleaşi situaţii.

Referitor la garanţiile asigurate magistraţilor, numai 14,4% dintre aceştia consideră că sunt protejaţi de riscurile care decurg din îndeplinirea atribuţiilor. În acelaşi timp, magistraţii percep politicienii şi mass-media ca avînd un rol major, cu precădere negativ, în determinarea nivelului independenţei actului juridic. Legile promovate de ministrul justiţiei, Monica Macovei, sînt apreciate, în ansamblu, ca elemente care asigură independenţa magistraţilor, singura excepţie fiind sistemul de numire a conducerii Ministerului Public. Referindu-se la declaraţiile politice ale principalilor reprezentanţi ai partidelor, Guvernului şi Preşedinţiei, în cauze concrete, magistraţii spun despre acestea că "sînt ingerinţe de neacceptat într-un stat de drept".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb