Noul primar din Milano, Giuseppe Sala, se va deplasa astăzi la Londra, cu intenţia să promoveze avantajele oraşului pe care îl gestionează în competiţia cu alte localităţi europene interesate să găzduiască două prestigioase agenţii ale Uniunii Europene, care, în prezent, au sediul la Londra, transmite Reuters.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA) au împreună peste 1.000 de specialişti din UE. Ambele ar urma să-şi mute sediul de la Londra, ca urmare a deciziei alegătorilor britanici de a ieşi din Uniunea Europeană.
Cele două agenţii sunt dorite de mai multe oraşe nu numai pentru locurile lor de muncă, ci şi pentru posibilitatea de a acţiona ca centre de dezvoltare pentru sectoarele finanţe şi farmaceutic, două dintre cele mai importante industrii pentru Europa. În aceste condiţii, Madrid, Milano, Stockholm şi Varşovia sunt doar câteva dintre oraşele europene care vor să obţină cel puţin una din cele două agenţii europene, în speranţa că atât băncile, cât şi producătorii de medicamente vor dori să păstreze un contact strâns cu organismele lor de reglementare, potrivit Agerpres.
În cursul vizitei sale la Londra, noul primar din Milano, Giuseppe Sala se va întâlni cu preşedinţii EMA şi EBA şi le va prezenta avantajele oferite de centrul financiar al Italiei. Ambele agenţii au o serie de italieni în poziţii de vârf: fostul oficial al Băncii centrale a Italiei, Andrea Enria, în timp ce preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului din Italia, Guido Rasi, este directorul executiv al EMA.
Cu toate acestea, decizia finală cu privire la locul viitoarelor sedii ale EMA şi EBA va fi luată în urma unor negocieri intense între politicienii europeni şi celelalte oraşe interesate să găzduiască agenţiile europene.
Vicepremierul spaniol, Soraya Saenz de Santamaria, a anunţat săptămâna trecută înfiinţarea unui grup de lucru care va veni cu oferte pentru găzduirea sediilor EMA şi EBA. Alte oraşe care fac lobby pentru a găzdui sediul EBA sunt: Amsterdam, Luxemburg, Dublin şi Viena, în timp ce Stockholm şi Copenhaga sunt în cursă pentru sediul EMA.
EBA, care are aproximativ 160 de angajaţi, a anunţat deja că va trebui să îşi mute sediul, iar un oficial UE declara săptămâna trecută că, cel mai probabil, EBA se va muta la Paris sau Frankfurt. În ceea ce priveşte EMA, care are aproximativ 890 de angajaţi, aceasta a anunţat că aşteaptă încă o decizie de la Bruxelles cu privire la locul viitorului său sediu.
Cu toate acestea, mulţi directori de companii farmaceutice cred că EMA va trebui să îşi găsească alt sediu după ce Marea Britanie va invoca Articolul 50 din tratatul UE, care marchează debutul negocierilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană.