Mai mulţi oficiali de la BCE recunosc că riscurile inflaţioniste s-au înmulţit

G.U.
Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2021

Mai mulţi oficiali de la BCE recunosc că riscurile inflaţioniste s-au înmulţit

Oficialii Băncii Centrale Europene consideră în continuare că recenta creştere a inflaţiei este un fenomen temporar, dar un număr din ce în ce mai mare dintre aceşti oficiali par să recunoască faptul că riscurile la adresa creşterii preţurilor ar putea depăşi estimările lor relativ benigne, transmite Reuters, conform Agerpres.

Luna trecută, rata inflaţiei în zona euro a ajuns la 3%, cu mult peste ţinta de 2% avută în vedere de BCE şi ar putea urca până la 3,5% în luna noiembrie, dar cu toate acestea instituţia de la Frankfurt se aşteaptă la o scădere rapidă în următorii ani, ceea ce va duce ritmul de creştere a preţurilor sub nivelul de 2%.

Cu toate acestea, creşterea preţurilor la materii prime, problemele apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi înmulţirea semnalelor referitoare la o criză a mâinii de lucru pun sub semnul întrebării prognozele oficialilor BCE cu privire la creşterea preţurilor de consum.

Astăzi, vicepreşedintele BCE, Luis de Guindos, a reiterat scenariul de bază al BCE dar a atras atenţia asupra înmulţirii riscurilor şi a avertizat că BCE trebuie să fie "foarte atentă" pentru că riscurile create de creşterile temporare ale preţurilor riscă să devină permanente, notează sursa citată.

"Unele ţări din Europa au o indexarea a pensiilor şi salariilor în sectorul public legată de inflaţie", a declarat Luis de Guindos la o conferinţă online organizată de Financial Times. "Acest lucru ar trebui evitat pentru că dacă ai o indexare clară a economiei la evoluţia unor şocuri temporare...atunci poţi converti această evoluţie temporară în sus a inflaţiei în ceva care este mult mai permanent. Şi asta este ceva ce ar trebui să evităm", a spus Luis de Guindos. De asemenea, vicepreşedintele BCE a avertizat că preţurile la materiile prime şi blocajele de producţie riscă să creeze efecte secundare asupra inflaţiei.

La rândul său, guvernatorul Băncii centrale a Greciei, Yannis Stournaras, a recunoscut că majorarea reală a preţurilor ar putea depăşi prognozele BCE dar a adăugat că acest lucru nu ar trebui să forţeze BCE să înăsprească politica monetară.

"Am acceptat că există un risc în creştere în ceea ce priveşte inflaţia. Cu toate acestea, în trecut, am supraevaluat inflaţia (pe partea superioară), aşteptând că se va îndrepta spre 2% pe termen mediu", a spus Yannis Stournaras într-un interviu pentru Politico.

În cea mai mare parte a ultimului deceniu BCE nu a reuşit să atingă ţinta de inflaţie iar acum factorii de decizie susţin că BCE nu trebuie să se grăbească şi ar trebui chiar să tolereze o depăşire modestă a ţintei de inflaţiei pentru a se asigura că nu înăspreşte prematur politica monetară.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a crescut în luna august până la 3,2%, de la 2,5% în luna iulie, ţările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia, Lituania şi Polonia (toate cu 5%), urmate de Ungaria (4,9%), Belgia (4,7%) şi România (4%).

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb