Mai mulţi poliţişti şi 19 instructori auto din Bucureşti, trimişi în judecată

Andrei Stan
Anticorupţie / 15 iulie 2016

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus astăzi trimiterea în judecată a 42 de persoane, dintre care 8 agenţi de poliţie şi 19 instructori auto, pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.

Infracţiunile sunt de luare de mită, dare de mită, cumpărare de influenţă, trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, informează un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, trimis redacţiei.

În urma cercetărilor desfăşurate în cauză ca urmare a denunţurilor formulate şi sesizărilor din oficiu, procurorii spun că au fost descoperite mai multe persoane (instructori auto şi lucrători de poliţie din cadrul Serviciului Public Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Bucureşti) care cereau sume de bani, cuprinse între 250 - 350 de euro, de la cei care doreau să promoveze proba traseului în vederea obţinerii permisului.

Astfel, s-a stabilit că elevii promiteau sau remiteau sume de bani cuprinse între 250 - 350 de euro unor instructori auto, care aveau influenţă asupra poliţiştilor examinatori, în scopul promovării frauduloase a probei traseului.

În continuare, instructorii, direct sau prin intermediari, transmiteau o parte din sumele provenite de la elevi poliţiştilor examinatori, cu titlu de mită.

Modul de operare era următorul: instructorul auto era cel care făcea oferta elevului/candidatului de a-i înlesni promovarea examenului de conducător auto (proba practică) în schimbul unei sume de bani; oferta era făcută fie unui elev/candidat care nu a promovat o dată/de mai multe ori proba practică, fie unui elev/candidat care urma să susţină proba pentru prima dată.

Instructorul auto primea suma de bani (în general între 250 şi 350 de euro) de la candidat sau de la o persoană apropiată acestuia, înainte sau imediat după examen.

Înainte de momentul examenului, instructorul auto discuta cu poliţistul examinator (fie direct, fie prin intermediul unui alt instructor care avea "intrare" la lucrătorul de poliţie respectiv şi era desemnat de acesta ca şi "colector" sau "casier") pentru a-i face acestuia cunoscută identitatea elevului pentru care s-a realizat intervenţia.

Totodată, poliţistul examinator solicita, în mod formal, informaţii cu privire la abilităţile practice de conducere ale elevului, întrucât poliţiştii examinatori nu îşi asumau obligaţia de a promova un candidat dacă acesta nu ştia să conducă la un nivel elementar, indiferent de natura intervenţiei realizate.

După susţinerea şi promovarea examenului de către candidaţii pentru care s-a făcut intervenţia, instructorul auto înmâna lucrătorului de poliţie sumele de bani, prin intermediul unui alt instructor auto desemnat de poliţist ca şi "colector".

Instructorii auto se întâlneau cu poliţiştii examinatori în vederea înmânării sumelor de bani provenind de la candidaţi la locuinţele celor din urmă sau în locuri şi în momente prestabilite.

Din sumele primite de la fiecare elev, instructorii remiteau ulterior poliţiştilor examinatori desemnaţi ca şi examinatori pentru proba practică sume cuprinse între 150 - 200 de euro, restul sumei reprezentând preţul intervenţiei sale şi a celorlalţi intermediari care au acţionat pe parcurs, se mai arată în rechizitoriul întâlnit.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb