Maia Sandu le cere cetăţenilor Republicii Moldova să nu poarte simboluri ruseşti de 9 mai

G.D.
Internaţional / 19 aprilie 2022

Maia Sandu

Maia Sandu

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, le-a cerut astăzi concetăţenilor ei să nu arboreze simboluri ruseşti la festivităţile din 9 mai consacrate victoriei din Al Doilea Război Mondial, având în vedere că militarii ruşi omoară civili în Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Nu putem permite ca atrocităţile de azi să fie asociate cu eroii din cel de-al Doilea Război Mondial, care şi-au dat viaţa pentru pace", a declarat Sandu la o întâlnire cu presa.

Fostul preşedinte Igor Dodon le-a cerut cetăţenilor moldoveni "să meargă la Parada Victoriei cu panglica Sfântului Gheorghe", deşi este posibil să fie amendaţi, după ce simbolul respectiv cu dungi negre şi portocalii a devenit un semn al patriotismului rusesc şi a fost interzis săptămâna trecută de parlamentul de la Chişinău. Portul panglicii se sancţionează cu amenzi începând de la 900 de lei moldoveneşti (circa 45 de euro) sau 60 de ore de serviciu în folosul comunităţii.

Şefa statului le-a cerut adversarilor ei politici comunişti şi socialişti să nu divizeze societatea din interese politice. Republica Moldova "îşi apără neutralitatea şi pacea în societate. De aceea, simbolurile războiului purtat împotriva Ucrainei sunt interzise în Republica Moldova. Le cer politicienilor să se abţină de la orice provocare", a spus Sandu.

Şi parlamentul Lituaniei a interzis astăzi portul în public al panglicii Sfântului Gheorghe, al literei Z şi a altor simboluri ale susţinerii invaziei ruse în Ucraina.

Panglica folosită pentru prima dată ca decoraţie de ţarina Ecaterina a Rusiei a fost adoptată de rusofonii din estul Ucrainei ca simbol al sprijinului pentru Moscova în 2014, când Rusia a anexat Crimeea, iar în Donbas au fost proclamate republicile secesioniste Doneţk şi Lugansk.

Litera "Z" este semnul distinctiv vopsit pe vehiculele militare ruse din Ucraina şi s-a răspândit în mediile sociale, printre susţinătorii războiului declanşat de Rusia.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu poti "cancel" Rusia. Dar putem cancel Moldova. Nu mai consumati produse moldovenesti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb