Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit vineri prima doză din vaccinul anticoronavirus AstraZeneca la policlinica de stat din Chişinău, după ce a declarat anterior că se va vaccina împotriva noului coronavirus atunci când va fi sigură că în Republica Moldova ajung suficiente doze pentru imunizarea populaţiei, informează Ziarul de Gardă şi Ziarul Naţional din Chişinău, conform Agerpres.
Maia Sandu a spus că a decis să se vaccineze după ce a fost anunţată că România va oferi Republicii Moldova alte câteva sute de mii de doze de vaccin, conform publicaţiei menţionate.
"Acum că am primit această veste minunată din partea României că vom avea mai mult vaccin cred că este momentul potrivit să mă vaccinez şi eu, aşa încât să-i încurajez pe cei care încă stau la dubii", a spus preşedinta Maia Sandu.
Maia Sandu a anunţat miercuri că România va dona Republicii Moldova 100.000 de doze de vaccin. Totodată, ea a spus că autorităţile de la Bucureşti au aprobat decizia de a oferi Chişinăului, prin revânzare, câte 200.000 de doze de vaccin pe lună.
"Mi-a fost administrată astăzi prima doză de vaccin şi sunt aici pentru a-i încuraja pe toţi cetăţenii Republicii Moldova care încă nu s-au vaccinat să facă acest lucru. Este foarte important. Mulţi dintre noi am pierdut oameni dragi în această pandemie. Mai mulţi au pierdut salarii, locuri de muncă. Majoritatea suferă din cauză că nu pot să-i vadă pe cei dragi, nu se pot aduna împreună cu prietenii, familia. Pentru ca să punem capăt acestor nenorociri, pentru a putea ieşi din această pandemie, singura soluţie este să ne vaccinăm", a declarat Maia Sandu într-un mesaj public la ieşirea din policlinică, potrivit Deschide.md.
Ea a asigurat că în următoarele zile Republica Moldova va avea vaccin pentru toţi cetăţenii.
Campania de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova a început la 2 martie cu vaccinul AstraZeneca, donat de România prin Mecanismul de Protecţie Civilă al UE. De la lansarea acesteia, în Republica Moldova s-au vaccinat peste 140.000 de persoane, ceea ce constituie o rată de 4% din numărul total de populaţie, potrivit publicaţiei Observatorul.md. Cele mai multe persoane - 93% - s-au vaccinat cu AstraZeneca, 6% cu Pfizer, iar începând cu data de 5 mai a demarat procesul de imunizare a populaţiei cu vaccinul rusesc Sputnik V, conform aceleiaşi publicaţii.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2021, 13:49)
incredibil hubris-ul politicienilor. pai de cand are lumea incredere in ei? cand vezi unul ca face ceva esti natural inclinat sa faci invers.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.05.2021, 14:41)
Across the 4 trials (N=11,636), 5807 participants received 2 doses of the AstraZeneca vaccine and 5829 participants received placebo.
The phase 2/3 trial conducted in the United Kingdom was designed to assess the possibility of asymptomatic spread of SARS-CoV-2 through vaccinated individuals. Each participant self-administered nose or throat swabs every week. Asymptomatic infections were detected among 29 participants (0.9%) in the vaccine group and 40 participants (1.2%) in the control group, indicating an efficacy of 27.3% (95% CI, -17.2% to 54.9%) against asymptomatic SARS-CoV-2.
Vaccinul AstraZeneca este apa de ploaie si nu protejeaza impotriva infectarii asimptomatice. Este o profunda discriminare sa fie permisa libertatea de miscare fara testare a vaccinatilor cu AstraZeneca (nu stiu daca s-au facut astfel de studii cu celelalte vaccinuri). Pur si simplu nu conteaza daca ai sau nu vaccin, vei contracta virusul in maniera asimptomatica. Si cum se stie ca peste 60-70% dintre infectii sunt ASIMPTOMATICE, vaccinarea cu AstraZeneca si apoi relaxarea masurilor pentru cei vaccinati nu va face decat sa duca la raspandirea si mai puternica a virusului.