Majestate, puţină sinceritate

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 20 iulie 2023

Sursa foto:facebook / farulconstanta

Sursa foto:facebook / farulconstanta

Fotbalul românesc e în pragul leşinului şi nu canicula este de vină. Prima echipă intrată în focurile mici ale preliminariilor cupelor europene s-a făcut scrum. Campioana Farul Constanţa s-a făcut de râs în preliminariile Ligii Campionilor, nu neapărat din cauza rezultatelor, cât mai ales prin prisma jocului prestat. Nivelul fotbalului autohton este sub nivelul mării de la Constanţa, dar de data aceasta corul celor care fac gălăgie este mult mai mic. De ce? Pentru că la mijloc este "Regele" Gheorghe Hagi, patronul - antrenor al campioanei, care, trebuie spus, are deja o tradiţie să nu reuşească nimic în cupele europene cu echipele pe care le conduce. Fostul mare internaţional Gheorghe Popescu, nemilos cu echipa naţională şi antrenorul ei după 2-2 cu Elveţia, nu a scos un sunet imediat după eliminarea ruşinoasă a Farului, echipă la care este şi preşedinte. E frumos, e corect? Puţină măsură nu strică, iar cuplul de foşti mari fotbalişti Popescu - Hagi ar trebui să îşi ia o pauză de la a oferi lecţii pentru toată lumea din sfera fotbalului. Fără să se supere fanii lui Hagi, care judecă antrenorul prin prisma fostului fotbalist, mult lăudata academie a "Regelui" produce mulţi fotbalişti, dar aceştia, cu foarte mici excepţii, nu reuşesc la nivel internaţional, nici la Farul/Viitorul, nici la echipele la care se transferă şi nici la echipa naţională. Mult zgomot pentru foarte puţin. De altfel, nici antrenorul Hagi nu se poate mândri cu o carieră internaţională, singurele sale reuşite fiind pe plan intern la echipele pe care le finanţează. Faptul că suntem în punctul în care campioana României este eliminată de cea a Moldovei arată nivelul scăzut la care s-a ajuns. În ultimii ani Seriff Tiraspol a avut unele rezultate la nivel european, dar asta nu o face o echipă de speriat, mai ales că nu se poate vorbi de continuitate la o formaţie care schimbă liniile de jucători anual - în această vară a schimbat tot lotul, transferând 18 fotbalişti. Marea problemă este la noi şi acest lucru ar trebui analizat cu mai mare atenţie atât la Federaţie, care gestionează foarte bine nereuşitele, dar şi la cea mai mare academie fotbalistică a ţării. Ceva nu funcţionează, iar ceva mai multă autocritică nu strică, nici măcar foştilor mari internaţionali. Să vezi doar paiul din ochii celorlalţi şi să consideri un monument bârna din ochiul tău nu reprezintă doar o problemă oftalmologică, ci şi una de caracter.

Când Regele (fotbalul nostru nu are, încă, împăraţi) e gol, nu e nevoie de un creator de modă ca să îi spună că hainele cele noi sunt superbe, dar lipsesc cu desăvârşire, o poate face şi un copil.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Zero academii.

    Zero competitii pentru tineret. 

    Zero sel ectii pe baza de merit. 

    Zero sanse in prima liga, cu exceptia celei impuse de regulament. 

    Dupa ce am facut toate investitiile si toate corectiile rebuie sa treaca minim 15 ani ca sa avem o minima sansa decenta in fotbalul european de mana a doua (nu prima categorie!). 

    Va plangeti? 

    Nu uitati cine sunt cei (putinii) care astazi incearca sa produca ceva in fotbalul nostru: fosti fotbalisti crescuti in spiritul Cooperativei (si a formelor care au precedat-o), oameni cu o pregatire precara si fara nici o specializare, cu BAC-ul luat la 38 de ani si licente pacalite prin Moldova, jongleri condamnati pentru frauda si asociere cu interlopei (chiar cazul de la Farul) si "cetateni turmentati" degraba votanti de burlane... 

    Vreti fotbal? 

    Cereti educatie. 

    Vreti o clasa politica responsabila? 

    Cereti educatie si apoi fiti consecventi macar 25 de ani. 

    Vrei o tara ca afara? 

    Emigrati!

    1. fotbalul mondial e în pragul leşinului,

      nu mai este interes!  

      a mai ramas doar 5 % din populatia mondiala interesata de fotbal  

      in ani 80 se ajunsese la 35-40 % din populatia mondiala interesata de fotbal

      Hagi si Popescu au fost si sunt zero ca antrenori sau administratori de club 

    Hagi este ... Hagi nu este, Burleanu este Burleanu nu este ...etc.

    Cat timp discutam despre persoane nu rezolvam nimic. De unul singur un om nu poate face mare lucru. Organizarea si buna functionare a unui sistem genereaza rezultate in orice domeniu. Organizarea trebuie facuta de minti luminate. Buna functionarea o asigura resursa umana bine pregatita profesional, resursa materiala de caltate si resursa financiara cheltuita inteligent.

    Intrebarea este ce ne lipseste? Raspunsul il cam stim cu totii dar e mai usor sa dam vina unii pe altii.  

    Eliminarea nu e o surpriza, iar jocul nici atat, il stim deja de foarte multi ani. Chiar i'au incurcat mult pe afro-moldoveni pana in prelungirile meciului.

    In ce priveste caracterul si autocritica, asteptarile sunt prea mari si nefondate. 

    Rezultatele din anii '90 au fost reminiscente ale organizarii socialist-comuniste combinate cu euforia postrevolutionara initiala. 

    Abia acum incepem sa culegem in multe domenii rezultatele a 10 ani de basism si 10 ani de iohannis.

    Resursa umana s'a degradat aparent ireversibil in ultimii 30 de ani de pseudocapitalism primitiv cu valente cleptocratice. 

    E limpede ca ceva e putred de sus pana jos in fotbalul romanesc. Ne uitam la Croatia, cu care eram cumva egali in 1998 (zic "cumva", ca ne-au batut cu 1-0 la Mondiale, totusi).

    Intre timp, Croatia joaca o finala mare si una mica de campionat mondial, iar noi baltim in mediocritate, sperand sa ne calificam la Euro 2024, pentru a ne face si acolo de ras (ca ciuca batailor, eventual fara a da vreun gol).

    Hagi nu face rau ceea ce face cu Academia lui si cu Farul. Mai mult nu poate face, nu are nici cu cine si cred ca nu are nici viziune. Si, chiar daca probabil stai cu el la sprit si vezi ca viziune ar avea, cred ca trebuie sa aiba viziune si la FRF, si la Liga si pe la alte organe multiple ale fotbalului romanesc. Nu stiu ce trebuie facut, poate copiem de la croati. Dar e clar: actuala garnitura tine fotbalul romanesc in mocirla si nici nu va sti cum sa-l scoata. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb