Majorarea pensiilor - obiectiv comun pentru partenerii de guvernare

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 - 15 noiembrie 2023

Majorarea pensiilor - obiectiv comun pentru partenerii de guvernare

English Version

Impactul bugetar al majorării pensiilor: 25 miliarde lei în 2024 şi 33 miliarde lei în 2025 Nicolae Ciucă susţine că o parte importantă din acest impact ar putea fi acoperită din cei 45 miliarde lei care ar rezulta din combaterea evaziunii privind TVA

Majorarea pensiilor reprezintă un obiectiv principal al coaliţiei de guvernare, a declarat ieri premierul Marcel Ciolacu la Summit-ul Autorităţilor Publice Locale din România, eveniment care s-a desfăşurat la Bucureşti.

Marcel Ciolacu a spus: "Am văzut că există o discuţie aprinsă pe legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă atât anul acesta, anul viitor, în anii viitori. Doamnelor şi domnilor, eu n-am prins niciun bunic în viaţă şi acum nu mai am părinţi în viaţă. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să continuăm cu o pensie medie pe luna octombrie, repet, medie, de 1980 de lei, vă anunţ că nu se mai poate. Este inuman. Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa. Nu se poate aşa ceva! Cu adevărat, trebuie să găsim sustenabilitate, trebuie să venim cu o reformă fiscală în anii viitori, predictibilă, în 2025-2026, echitabilă. Trebuie să venim cu reforme atât la nivel central, cât şi la nivel local".

La rândul său, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă a arătat că este necesară majorarea pensiilor, dar trebuie identificată şi sursa de venituri care să acopere respectiva majorare. Nicolae Ciucă a arătat că numai din combaterea evaziunii la bugetul de stat ar putea ajunge 45 miliarde lei din colectarea TVA.

Preşedintele PNL a spus, la declaraţiile de presă acordate ieri la sediul partidului: "Susţinem acest proiect de lege privind pensiile şi trebuie să ne străduim să găsim sursele de finanţare. Principala sursă de finanţare poate fi combaterea evaziunii privind plata TVA, care este de 45 miliarde lei. Vom face tot ce e posibil să continuăm măsurile implementate în acest sens, iar acum vorbim şi despre acest proces de digitalizare şi nu numaim, pentru că este vorba despre funcţionarea întregului sistem din ANAF la nivel central şi la nivel local pentru a putea să monitorizeze, să indentifice riscurile şi să ia măsuri în consecinţă. Tot timpul se discută despre digitalizare; dacă asta este principala problemă, să trecem s-o facem. Am făcut toate demersurile, inclusiv am dus o decizie în acest sens în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Trebuie să se facă digitalizarea, pentru că asigurarea resurselor financiare reprezintă o problemă de siguranţă naţională".

Întrebat dacă există riscul introducerii de noi taxe şi impozite anul viitor, pe fondul lipsei de bani pentru pensii, Nicolae Ciucă a precizat: "Nu ne permitem ca anul viitor să mai creştem taxe şi impozite. Este deja o decizie în implementare, o mare parte a măsurilor vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Ca atare, nu putem să venim cu încă o povară pe mediul de afaceri".

Menţionăm că şeful PNL a declarat recent că impactul bugetar pentru creşterea pensiilor este de 25 miliarde lei în anul 2024 şi de 33 miliarde lei în 2025. Din cele 25 miliarde lei pentru anul viitor, 10 miliarde lei sunt necesare de la 1 ianuarie 2024, iar restul de 15 miliarde lei de la 1 septembrie 2024.

Legea pensiilor, dezbătută în regim de urgenţă în Parlament

Legea pensiilor se află pe agenda de astăzi a plenului Senatului, urmând a fi dezbătută şi votată, potrivit deciziei luată ieri de majoritatea politică din Birouil Permanent al acestei Camere a Parlamentului. Programul aprobat de Biroul Permanent prevede că proiectul de lege iniţiat de guvernul Ciolacu va fi dezbătut în această dimineaţă în comisiile de specialitate, iar la ora 17.00 va intra la vot în plenul Senatului. După adoptare, va fi înaintate Camerei Deputaţilor pentru dezbateri şi votul final.

Legea iniţiată de ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu (PSD) prevede o creştere cu 40% a bugetului pentru pensii, o creştere despre care analiştii au spus că este nesustenabilă, mai ales că România este deja în procedură de deficit bugetar.

Tanczos Barna, fost ministru al Mediului şi chestor al Senatului, a declarat că "este inacceptabil ca o lege atât de importantă să treacă atât de repede de camera superioară a Parlamentului, e inacceptabil ca o asemenea lege să nu fie dezbătută suficient".

Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a spus: "Este o ofensă modul în care Marcel Ciolacu şi guvernul PSD-PNL au ales să tranşeze problema sistemului de pensii in România. Acesta nu este o lege pe care să o expediezi de pe o zi pe alta, considerând că Parlamentul este doar o maşinuţă de vot. Ciolacu a început să aibă reflexele unui mic dictator care forţează legi prin Parlament, dă bani din fondul de rezervă al guvernului după cum ii place şi cum ii dictează interesele electorale, ale lui si ale PSD. Este şocant să vezi cum PNL s-a aşezat cuminte la remorca PSD şi nu mai există. Ciucă a transformat acest partid într-un pluton care ia poziţia de drepţi şi execută toti ce-i cere Ciolacu, de fiecare dată".

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, declarase luni dimineaţă că "modificări la legea pensiilor nu vor fi". El a spus că pot fi doar mici modificări de tehnică legislativă, care nu vor influenţa fondul.

Premierul Marcel Ciolacu a promovat legea pensiilor joi, iar în şedinţa de guvern de vinerea trecută proiectul a fost adoptat. Liderii PNL au susţinut că legea e nesustenabilă, dar ministrul de Finanţe Marcel Boloş a avizat proiectul.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. De ce aveți nevoie de dezbatere mah ! Aveți vreo idee mai buna ,vreun proiect de lege mai bun,sau doar vreți să sabotați acest proiect de lege,pentru a nu fi adoptat pana pe 20 noiembrie ? Halal politicieni mai sunteți !.

    1. Da pana acum nu au avut timp sa il dezbata trebuie sa forteze totul. Sunrem un popor prost care ne fac unii ca ciolacu si generalul fara colo.ana ma ciuca.

    Asta e "combaterea evaziunii"...si tot nu acopera decat jumatate...

    Pentru pensii se fac dezbateri interminabile,

    la achizitii de arme de zeci de miliarde euro ne e nevoie,

    iar suntem luati de fraieri 

    nu se vrea nici o combaterea evaziunii. au marit taxele tot la cei ce plateau si inainte.

    Promisiuni desarte. Sper sa nu plece pe fenta pensionarii tarii. Ce promit ei acum e imposibil de realizat, cu toate majorarile de taxe posibile.

    Vrajeli de campanie. In schimb ne maresc varsta de pensionare si toti tac. Ei ies la pensie la 40 de ani cu pensii babane. Noi muncim pana murim ca sa se lefaie ei privilegiatii. Noi preturi mai mari ca in Germania la tot si salarii si pensii de mizerie. Asta ofera PSD, PNL si UDMR.

    Doar cele nesimțite că să poată fura in continuare.Restul nu contează.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb