Aproximativ 70% dintre canadieni sunt împotriva împărţirii vaccinurilor cu restul lumii până la încheierea campaniei naţionale de imunizare, potrivit unui sondaj publicat luni, şi aceasta în timp ce ţara a comandat sau a rezervat peste 400 de milioane de doze pentru 38 de milioane de locuitori, notează AFP, citat de Agerpres.
"Aproape trei sferturi dintre canadieni (72%) sunt de părere că, până când toate persoanele de peste 12 ani nu îşi peste primesc vaccinul, ţara ar trebui să îşi concentreze eforturile mai repede acasă, şi nu în străinătate", a declarat Institutul de sondaj Angus Reid într-un comunicat.
În schimb, 18% dintre canadieni consideră că eforturile ar trebui să se îndrepte la nivel global spre persoanele vulnerabile, un procent care creşte (25%) în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, potrivit acestei anchete realizate online între 2 şi 7 iunie pe un eşantion de 4.948 de persoane.
Până în prezent, 70,1% dintre canadienii în vârstă de peste 12 ani au primit cel puţin o doză, potrivit ultimelor date raportate de guvernul canadian.
Patru vaccinuri au fost autorizate până în prezent în Canada: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson & Johnson, dar sunt administrate numai primele trei.
Duminică, liderii G7 reuniţi în Anglia au promis un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19 ţărilor sărace, finanţându-le sau prin intermediul dispozitivului de partajare COVAX, din care 100 de milioane vor proveni din Canada.
Premierul Justin Trudeau a anunţat că ţara sa va dona 13 milioane de doze către alte state prin intermediul dispozitivului COVAX.
De asemenea, Ottawa va finanţa 87 de milioane de doze prin mecanismul internaţional responsabil de accelerarea accesului la instrumentele de combatere a COVID-19 (ACT Accelerator).