MALVERSAŢIUNILE CUPLULUI DRĂGOI-PANAIT ÎN CAZUL COMVEX Dovada audio că Viorel Panait a minţit la DIICOT

Nicu Trandu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Video / 18 mai 2022



  • document ataşat adresa trimisa de Raiffeisen la solicitarea Tribunalului Constanta
    apasă aici pentru a descărca.

    "Broker: Perfect, mulţumesc frumos. Comvex: vreţi să vindeţi dumneavoastră 40 de acţiuni.

    Viorel Panait: Corect.

    Broker: Şi Nicola Ruxandra - unde dumneavoastră sunteţi împuternicit - vrea să cumpere 40 de acţiuni.

    Viorel Panait: Aşa vrem să facem".

    Începem cu un fragment din transcrierea unei probe audio din dosarul nr. 27863/3/2019 privind modalitatea preluării controlului societăţii Comvex SA de la societatea Solidmet SRL de către Dan Drăgoi şi Viorel Panait. Înregistrarea convorbirii telefonice dintre broker şi Viorel Panait a fost făcută de angajatul Raiffeisen Bank Investiţii, conform normelor interne, şi clarifică una dintre pistele pe care ancheta DIICOT în acest caz nu a luat-o niciun moment în considerare.

    Din înregistrare rezultă foarte clar faptul că acţiunile lui Viorel Panait au fost concertate cu ale doamnei Nicola Ruxandra, cu toate că, din declaraţiile făcute la DIICOT sau declaraţiile de presă ale celor doi, rezultă contrariul. Documentul indică abuzul de piaţă, folosirea de informaţii privilegiate şi concertarea acţiunilor care au stat la baza preluării Comvex de către grupul mai sus menţionat. Totul a fost posibil prin complicitatea unor instituţii ale statului la neregulile din jurul preluării celui mai mare operator portuar privat din România. Dar această nouă probă audio ar trebui să facă lumină în acest caz. În cele ce urmează vom prezenta puzzle-ul din jurul acestei înregistrări.

    Majorarea de capital şi preluarea

    La sfârşitul anului 2016, deţinerea celui mai mare pachet de acţiuni al companiei Comvex SA (CMVX), a trecut de la Solidmet SRL la soţiile domnilor Dan Drăgoi şi Viorel Panait, (ambii fiind administratorii Comvex), printr-o majorare de capital despre care am mai scris.

    În urma acestei operaţiuni, deţinerea Solidmet la Comvex a coborât de la 63% la circa 30%. Soţiile domnilor Drăgoi şi Panait, (Anca Mihaela Drăgoi şi Ruxandra-Ioana Nicola) au ajuns împreună de la aproape nimic la peste 35% din capitalul Comvex. Acest transfer s-a făcut cu un cost de numai 2,5 lei pe acţiune, în timp ce preţul în piaţă înainte de majorarea de capital din 2016, era de peste 20 de lei. Această schemă nu putea să aibă loc fară concursul lui Dan Drăgoi, directorul Solidmet SRL, care a decis să nu subscrie la majorarea de capital a Comvex.

    Printre cei prejudiciaţi ar trebui să se numere toţi acţionarii finali ai Solidmet SRL. În ordinea deţinerilor aceştia sunt: Corneliu Idu cu 55% (în prezent fiul acestuia, Bogdan Idu) şi domnii Dan Drăgoi, Raimondo de Rubeis şi Viorel Panait cu câte 15% fiecare. Însă Dan Drăgoi şi Viorel Panait nu au avut de suferit. După modelul baladei Mioriţa, prin majorarea de capital, cei doi le-au diminuat deţinerile celorlalţi şi au preluat controlul.

    Raimondo De Rubeis, care datorită unei relaţii de prietenie înainte de anul 2016 cu familia Drăgoi, ajunsese să le fie chiar fin de cununie, i-a reclamat la DIICOT şi la DNA pe cei implicaţi în această operaţiune. A continuat cu procese civile pentru a recupera ceea ce consideră a fi rezultatul unei fraude prin abuz de piaţă şi utilizare de informaţii privilegiate. În plus, de Rubeis a făcut o reclamaţie şi la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), dar fără succes. Protecţia pe care ASF a oferit-o de-a lungul timpului familiei Drăgoi este deja de notorietate.

    Dosarul de la DIICOT

    În urma plângerii făcută de Raimondo de Rubeis la DIICOT, s-a deschis dosarul penal 2775/D/P/2018, care a fost în cele din urmă clasat prin ordonanţa emisă de procurorul de caz, Lăcrămioara Roman, la 26.11.2021. Rămân însă întrebări la care ordonanţa de clasare nu a oferit niciun răspuns în cadrul motivării întocmită de procurorul de caz. Se pare că procurorul DIICOT nu a făcut cercetările necesare ci a luat pur şi simplu cu copy-paste textele raportului ASF prin care nu se constata nicio ilegalitate. DIICOT nu a urmărit niciun moment pista utilizării de informaţii privilegiate în preluarea Comvex, însă înregistrarea pe care o publicăm astăzi dovedeşte contrariul. Sunt mai multe coincidenţe şi întâmplări care ar fi trebuit să le ridice, de la început, procurorilor DIICOT semne de întrebare:

    1. Potrivit declaraţiilor de la DIICOT, Anca Mihaela Drăgoi şi Ruxandra-Ioana Nicola, (n.red. - soţiile lui Dan Drăgoi, respectiv Viorel Panait) ar fi decis, întâmplător şi complet independent de soţii lor, să cumpere fiecare în septembrie 2016, la două zile distanţă una de cealaltă, câte 40 de acţiuni Comvex, fapt care avea să le permită participarea la faza a doua a majorării de capital. Proba audio pe care o dăm astăzi publicităţii contrazice acest fapt!

    "Broker: Domnul Panait Viorel. Aveţi un CNP?

    Viorel Panait: ... (n.red. - Viorel Panait spune CNP-ul)

    Broker: Perfect, mulţumesc frumos. Comvex: vreţi să vindeţi dumneavoastră 40 de acţiuni.

    Viorel Panait: Corect.

    Broker: Şi Nicola Ruxandra - unde dumneavoastră sunteţi împuternicit - vrea să cumpere 40 de acţiuni.

    Viorel Panait: Aşa vrem să facem.

    Broker: Piaţa este 20.4 cu 20.5. Sugestia mea este să pun - pentru că nu este o piaţă continuă, pentru că aşa se tranzacţionează Comvexul; el se face doar prin auctionuri (n.red. - auction market - piaţă cu licitaţie) şi se diluează la un moment dat, nu pot să fac un cross (n.red. - o încrucişare între cerere şi ofertă), pe de o parte, nici nu aş putea pentru că nu îmi permite cotaţia care este 20.4 cu 20.5. Sugestia mea este aşa: vă pun ordinul dumneavoastră la vânzare - 40 de acţiuni la 20.5 - şi o să introduc şi ordinul doamnei la cumpărare - tot 40 de acţiuni la 20.5 - şi el o să execute, doamna o să cumpere 40 de acţiuni, dar va cumpăra 27 de acţiuni din piaţă şi restul din ordinul dumneavoastră. Adică va cumpăra 40, dar dumneavoastră nu veţi vinde 40, veţi vinde mai puţine.

    Viorel Panait: Am înţeles. E foarte bine. Asta înseamnă o diferenţă care rămâne acolo pentru o tranzacţie ulterioară.

    Broker: Bineînţeles. Acţiunile dumneavoastră rămân în continuare la noi, la Raiffeisen.

    Viorel Panait: E o idee foarte bună şi atunci luni concretizăm şi altceva.

    Broker: Mulţumesc frumos.

    Viorel Panait: E perfect. Mulţumesc mult de tot".

    2. Un alt aspect surprinzător este că Anca-Mihaela Drăgoi şi Nicola Ruxandra ar fi avut, tot aşa complet întâmplător, norocul extraordinar să se afle pe locurile 1 şi 2 dintr-o listă întocmită la Raiffeisen Bank Investiţii pentru acţionarii doritori să participe la cumpărarea celor 4.155.316 acţiuni Comvex nesubscrise în prima fază. Astfel, cele două au ajuns să cumpere aproape toate acţiunile nesubscrise. Nimeni nu a cercetat vreodată cum a fost alcătuită această listă! Trebuie precizat că, pentru toţi ceilalţi doritori, care stăteau la coadă în faţa sediului Raiffeisen Bank din cartierul bucureştean Floreasca, au rămas doar 55.316 de acţiuni. Mulţi n-au putut să subscrie nimic, şi conform unuia care a stat la coadă, acţiunile ieftine ar fi mers "preferenţial" la "generălime", referindu-se la apropiaţii generalului Dan Drăgoi. S-a mai spus că în 2016 la coada din faţa băncii Raiffeisen se afla şi preşedintele SIF Banat Crişana, Bogdan Drăgoi, fiul lui Dan Drăgoi.

    3. Tot întâmplător şi independent de soţii lor, Anca-Mihaela Drăgoi şi Nicola Ruxandra ar fi pregătit (nu se ştie de unde, pentru că procurorii DIICOT n-au cercetat) câte 5.145.500 de lei fiecare pentru a participa la a doua fază a majorării de capital social la Comvex. Identificarea originii banilor cu care cele două doamne au cumparat acţiuni Comvex, dar şi stabilirea felului în care a fost întocmită lista de la Raiffeisen Bank Investiţii ar fi trebuit cercetete. Procurorilor DIICOT nu li s-a părut suspect nici faptul că cele două doamne au decis să cumpere exact câte 40 de acţiuni din piaţă şi, după aceea, din nou exact aceeaşi cantitate de acţiuni (2.050.000 fiecare) la a doua fază a majorării de capital. Aceştia au concluzionat că soţiile domnilor Drăgoi şi Panait au făcut toate acestea fără să fi primit informaţii privilegiate sau vreun ajutor de la cei doi soţi care se aflau la conducerea Comvex.

    Astfel, după o presupusă cercetare, DIICOT a tras concluzia că n-ar fi existat o divulgare şi utilizare abuzivă a unor informaţii privilegiate de către domnii Drăgoi şi Panait (ambii membrii ai Consiliului de Administraţie Comvex), către soţiile lor, chiar dacă acestea au făcut aceleaşi tranzacţii cu acţiunile companiei Comvex. În mod evident a existat coordonare, dar conform ordonanţei de clasare de la DIICOT, fără implicarea soţilor. Procurorii au presupus, fără să facă şi cercetările necesare, că cele două doamne ar fi făcut exact aceleaşi lucruri în aceeaşi perioadă, cu un succes inaccesibil acţionarilor simpli: asta fără implicarea soţilor, aflaţi la conducerea Comvex.

    O probă audio şi semnificaţia ei

    Înregistrarea audio pe care o redăm în acest material a fost depusă de către Raiffeisen Bank în dosarul civil 27.863/3/2019, la solicitarea unui judecător din cadrul Tribunalului Constanţa. Conţinutul audio este devastator pentru domnul Panait, directorul Comvex, şi pentru soţia acestuia, Nicola Ruxandra-Ioana. Totodată, aşa cum puteţi citi mai sus sau audia, înregistrarea infirmă teoria întâmplării şi a coincidenţelor neverosimile pe bază cărora DIICOT a clasat dosarul.

    După cum se poate auzi foarte clar în înregistrare, soţia domnului Panait nu a avut nicio implicare personală în cumpărarea celor 40 de acţiuni Comvex, care i-au dat dreptul participării la majorarea de capital. Se aude clar cum domnul Panait dă personal ordinul către brokerul de la Raiffeisen Bank Investiţii să cumpere 40 de acţiuni pentru soţia sa. Anterior, pentru a se asigura că tranzacţia se desfăşoară cu succes, domnul Panait solicită brokerului chiar să vândă din contul său personal 40 de acţiuni Comvex către soţie, pentru care era împuternicit.

    Tot aceeaşi convorbire, Viorel Panait îi comunică brokerului că va reveni luni pentru a concretiza şi altceva. Ceea ce s-a întâmplat. După două zile, Anca Mihaela Drăgoi sună la acelaşi broker de la Raiffeisen Bank Investiţii şi cumpără tot 40 de acţiuni Comvex.

    "Broker: OK. Deci, conform discuţiei pe care am avut-o când aţi deschis contul, vreţi să cumpăraţi 40 de acţiuni Comvex, simbol CMVX, la preţul de 20.4 RON/share.

    Anca-Mihaela Drăgoi: Da, e bine.

    Broker: Ok. Acum piaţa este în Pre-Close, care este, aşa este piaţa, acum se deschide doar la ora 6 şi dacă, cumva se modifică ceva, o să vă mai sun la ora 6 fără un minut, dacă e cazul să mai modificăm ordinul. Dacă nu, teoretic ordinul trebuie să se execute pentru că sunt suficienţi (n.red. - vânzători), sunt 724 de acţiuni la vânzare, deci ar trebui să avem de unde să le cumpărăm.

    Anca-Mihaela Drăgoi: Da, da, da. Bine, e foarte bine.

    Broker: Ok.

    Anca-Mihaela Drăgoi: Bine, vă mulţumesc.

    Broker: Deci rămâne să vă mai sun la 6 fără un minut sau fără două minute.

    Anca-Mihaela Drăgoi: Sigur.

    Broker: Rugămintea mea este să aveţi atunci telefonul la îndemână.

    Anca-Mihaela Drăgoi: Sigur, sigur.

    Broker: Mulţumesc frumos.

    Anca: Bine. Şi eu vă mulţumesc".

    Numai că din finalul înregistrării convorbirii dintre Viorel Panait şi broker se poate înţelege că Panait s-ar fi ocupat nu numai de cumpărarea celor 40 de acţiuni pentru soţia domniei sale, ci şi pentru soţia domnului Drăgoi.

    Cele relatate mai sus constituie aspecte pentru care procurorul de caz din cadrul DIICOT nu a întreprins nicio cercetare menită să stabilească adevărul. Cu toate acestea, prin prisma înregistrării convorbirii dintre Viorel Panait şi brokerul din cadrul Raiffeisen Bank Investiţii, declaraţiile făcute pe parcursul anchetei DIICOT nu se mai susţin. Astfel, Ruxandra-Ioana Nicola a declarat la DIICOT următoarele:

    "... din surse publice eram la curent cu intenţia de majorare de capital din convocatorul AGA din data de 17.08.2016 al Comvex SA care a fost publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, sens în care am decis achiziţia celor 40 de acţiuni la această societate."

    Este evident pentru oricine, în urma audierii înregistrării convorbirii dintre Viorel Panait şi brokerul din speţă, că această declaraţie nu este deloc conformă cu înregistrarea respectivă. La DIICOT, Nicola Ruxandra declară ca a cumpărat personal cele 40 de acţiuni COMVEX în timp ce din inregistrarea discuţiei telefonice a lui Viorel Panait cu brokerul Raiffeisen Bank Investiţii, reţinem că altcineva a solicitat tranzacţia pentru Nicola Ruxandra. Practic, Viorel Panait şi Dan Drăgoi, cei care conduceau Comvex, şi-au scos la înaintare soţiile să cumpere acţiuni ale societăţii pentru a putea prelua ulterior controlul companiei.

    Până la apariţia acestei înregistrări, Viorel Panait chiar şi-a construit o poveste pe care a tot diseminat-o către opinia publică. De pildă, într-un interviu avea să declare următoarele:

    "... au apărut articole de presă, de care Raimond nu este străin, în care am fost acuzaţi că am avut înţelegeri în piaţă pentru achiziţionarea de acţiuni de către membrii familiilor. Lucruri care nu pot fi adevărate pentru orice observator de bună credinţă, întrucât pe bursă, adică pe o piaţă electronică, nu poţi da decât instrucţiuni unui broker să îţi cumpere acţiuni de undeva, acţiuni care se vând/cumpără prin licitaţie electronică şi nicidecum nu poţi avea contact direct sau indirect cu cel care vinde/cumpără acţiuni".

    În textul citat, Viorel Panait spune cu subiect şi predicat că nu a avut "înţelegeri în piaţă pentru achiziţionarea de acţiuni de către membrii familiei" în timp ce, conform înregistrării de la Raiffeisen Bank Investiţii, nu numai că a avut o înţelegere cu soţia, doamna Nicola, dar chiar domnul Panait s-a ocupat personal de achiziţia de acţiuni pentru ea, iar o parte din acţiunile doamnei Nicola au provenit de la domnul Panait.

    Această probă nu este altceva decât o confirmare a unei coordonări foarte exacte între domnii Drăgoi şi Panait pentru a transfera, ulterior, acţiuni foarte ieftine (la 2,51 lei) de la Solidmet SRL unde mai erau şi alţi beneficiari către soţiile lor.

    În acest proces de transfer au avut de pierdut toţi ceilalţi potenţiali cumpărători care n-au avut acces la informaţiile privilegiate ale soţiilor administratorilor Comvex. Mulţi au stat degeaba la coadă în faţa Raiffeisen Bank în 2016 să prindă acţiuni la 2,51 lei, în timp ce acţiunile s-au vândut cu dedicaţie către Anca-Mihaela Drăgoi şi Nicola Ruxandra.

    Opinia Cititorului ( 7 )

    1. Ăștia sunt cei care au pus mâna pe Romanika de peste 32 de ani .... Suntem ostaticii lor și se pare că n-avem nicio șansă. Hoții care fură zeci de milioane de euro la vedere și nimeni nu face nimic. Mi-e scârbă. Vor să plecăm toți.

      l-am cunoscut pe dl panait, un cioflingar dambovitean,

      e printre marii capitalisti romani acum... 

      dl IDU pt cine nu stie, a sprijinit prin scoala de tenis de la constanta care a sponsorizat-o, multe tinere talente, inclusiv pe simona halep, un om care a lasat ceva in urma lui,

      panait va lasa un mare rahat in urma, ca de mai mult nu e in stare 

      1. Dragoi si Panait l-au furat cel mai mult pe Corneliu Idu, care a si murit in scurt timp dupa aia. Dar banuiesc ca n-a vrut sa se lupte cu ei... Dragoi o fi avut relatii prea bune la justitie/parchet etc. Statul e capturat.

      Nu cred ca e caz singular. Asa se fac zilnic tranzacții pe emitenti controlați de drăgoi. Intrebarea e, ASF doarme? Este asta piata supravegheată? Răspunsul l-a dat Copariu da? Ce a zis. Ca e OK. Si il regasim acum director de tranzacții la SIF5. Cam asta e povestea , una de succes pentru unii și spoliere pentru ceilalți. Cs tranzacții a făcut acolo se vede. Vinde TLV și cumpără SIF4 la pret umflat.

      1. corect

      "Behind every great fortune there is a crime." —Balzac

      Poate nu chiar in spatele fiecareia, la COMVEX insa........a vai 

      Procurorul diicot pare să joace în echipa adversă.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb