Managerii "Luxten" au preluat controlul asupra companiei cu banii din dividende

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Publice / 5 ianuarie 2004

Proaspătul SRL, care a cumpărat acum două luni 43% din "Luxten" pentru 18 milioane de dolari, a încasat din dividende aproape 17 milioane dolari

Fondurile de investiţii din acţionariatul "Luxten" ies din afacere pentru 17 milioane de dolari

Trei dintre managerii "Luxten" au reuşit să dea lovitura, preluînd aproape pe gratis controlul asupra companiei specializate în activitatea de iluminat public, una dintre cele mai profitabile din ţară. Claudiu Rădulescu (preşedintele "Luxten"), Ionel Pepenică (di-rectorul general) şi Olimpia Moică (vicepreşedintele "Luxten") au înfiinţat, la sfîrşitul lunii octombrie, firma "Int Cons Pro" SRL, cu un capital social de 2 milioane de lei şi cu sediul social chiar în curtea fabricii "Luxten" din Timişoara. Pe 27 no-iem-brie, prin intermediul proas-pătului SRL ("Int Cons Pro"), cei trei top-manageri ai "Luxten" au preluat 43% din companie contra sumei de aproape 18 milioane de dolari. Tranzacţia a consfinţit ieşirea din societate a celui mai important acţionar Zoltan Boszormenyi (chiar fondatorul societăţii) care şi-a cedat pachetul de 36,4% pentru 15,7 milioane de dolari (se spune că tranzacţia s-a făcut în urma unor dispute între acţio-nari pe marginea planurilor de viitor ale societăţii). După numai o săptămînă de la preluare, acţionarii "Luxten" convoacă AGA pentru data de 15 decembrie, în care să se discute repartizarea dividendelor aferente profiturilor nerepartizate pe anii 2000, 2001, 2002. Pe 15 decembrie, AGA "Luxten" decide repartizarea dividendelor pe anii 2001 şi 2002, în sumă totală de 1.280,9 miliarde lei, după cum urmează: - firma "Int Cons Pro" SRL- 555,4 miliarde de lei, Meracraft Investments Limited (AIG New Fund)- 291,1 miliarde de lei, Societe Generale Romania Fund Limited-186 miliarde de lei, Claudiu Ră-dulescu - 128,1 miliarde de lei şi Ionel Pepenică-50 miliarde de lei. Ceilalţi acţionari, cu ponderi mici, au primit, în total, 70 de miliarde de lei.

Un calcul simplu arată că acţionarii Claudiu Rădulescu şi Ionel Pepenică au reuşit să îşi recupereze aproape în întregime banii plătiţi pentru preluarea a 43% din "Luxten": au plătit aproape 18 milioane de dolari pentru acţiuni şi au încasat, după nici trei săptămîni, aproape 17 milioane de dolari din dividende. În fapt, singurii bani plătiţi imediat au fost cele 15,7 milioane de dolari pentru pachetul de 36,4%, preluat de la acţionarul Zoltan Boszormenyi, restul acţiunilor de pînă la 43%, urmînd să fie plătite pînă la sfîrşitul anului viitor, chiar din dividendele plătite de "Luxten". Pentru plata acţiunilor cumpărate de Zoltan Boszormenyi, firma "Int Cons Pro" a contractat două împrumuturi în valoare de 15,9 milioane de dolari: un credit pe un an de 10 milioane de dolari de la "Citibank" România şi un împrumut de la propriii asociaţi-Claudiu Rădulescu, Ionel Pepenică şi Olimpia Moică- în valoare de 5,9 milioane de dolari.

"Int Cons Pro" preia pînă la 80% din "Luxten"

Acţionarii "Luxten" au aprobat, pe 15 decembrie, şi contractarea unui împrumut de 30 milioane de dolari de la "Citibank", rambursabil în cinci ani. Pentru obţinerea împrumutului, necesar asigurării fondurilor finaciare, acţionarii "Luxten" au aprobat constituirea mai multor garanţii în favoarea Citibank România (garanţii reale mobiliare asupra creanţelor "Luxten" împotriva primăriilor Galaţi, Bucureşti, Craiova, Mediaş, Constanţa, Roman, Alba, Vatra Dornei, Ploieşti şi Oradea, rezultînd din contractele încheiate de către societate cu aceste primării pentru prestarea serviciilor de iluminat public; constituirea de ipoteci de gradul 1 asupra fabricilor "Luxten" din Timişoara şi, respectiv, Bucureşti). Pe de altă parte, pe 12 decembrie, asociaţii "Int Cons Pro"- Claudiu Rădulescu, Ionel Pepenică şi Olimpia Moică - au hotărît ca, în scopul garantării împrumutului de 30 milioane de dolari, contractat de "Luxten" cu Citibank, să aprobe constituirea unor garanţii suplimentare la bancă: adică să garanteze cu acţiunile deţinute sau care vor fi deţinute de către "Int Cons Pro" în "Luxten". Printre acţiunile ce vor fi deţinute sînt nominalizate şi cele împărţite de fondurile de investiţii- "Societe Generale" şi "Meracraft-AIG New Europe".

Aranjamentul financiar convenit de către cei trei manageri pentru preluarea pachetelor deţinute de către cele două fonduri de investiţii, prin intermediul sereleului timişorean este următorul: achiziţionarea pachetului de 14,5% din "Luxten" deţinut de Societe Generale Romania Fund în schimbul a 3,1 milioane de dolari şi, respectiv, preluarea direct a firmei cipriote "Meracraft Investments Limited" de la fondul de investiţii AIG New Europe, contra sumei de 14,3 milioane de dolari. Prin aceste două tranzacţii în valoare de 17,7 milioane de dolari, cei trei manageri "Luxten" vor controla direct şi indirect aproape 80% din afacerea "Luxten Ligthing Company".

Astfel cu aproape 35 de milioane de dolari, cei trei manageri au preluat aproape 80% dintr-o afacere estimată, chiar de acţionarii săi, la o valoare de 180 de milioane de dolari.

Dintre cei trei manageri, cel mai greu cuvînt îl va avea Claudiu Rădulescu, preşedintele "Luxten", care, pe lîngă cele 10% pe care le deţine în nume propriu, este şi cel mai important asociat al "Int Cons Pro", cu 50%. Dintre acţionarii "Luxten", Claudiu Rădulescu, pare să fie cel mai apropiat de actualul ministru al economiei şi comerţului, Dan Ioan Popescu, regăsindu-se cel mai des, de-a lungul timpului, în relaţii de afaceri cu familia ministrului economiei. În afară de contractele cu primăriile pentru serviciul de iluminat public, compania "Luxten" a derulat şi contracte de sute de miliarde de lei cu compania "Electrica", subordonată direct ministrului Dan Ioan Popescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb