Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, consideră că singura soluţie pentru a combate efectele grave ale valului al patrulea al pandemiei de COVID-19 este ca medicii de familie să fie lăsaţi să prescrie tratamentul antiviral necesar pacienţilor încă din faza incipientă a bolii, având în vedere că, în momentul în care se ajunge la spital, cazurile sunt foarte grave, iar mortalitatea este ridicată, informează Agerpres.
Lazany a criticat, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural Bistriţa-Năsăud de astăzi, accentul care se pune pe crearea de paturi la Terapie Intensivă, pe care îl consideră "o nebunie".
"Valul patru a îngenuncheat sistemul de sănătate din România. (...) A început, de anul trecut, nebunia- că nu-i pot spune altfel - secţiilor şi paturilor de Terapie Intensivă. La fiecare videoconferinţă, mesajul a fost: faceţi paturi de Terapie Intensivă. De ce? V-aţi uitat pe cifre, pe statistici? Când ajungi la Terapie Intensivă, se moare. Peste 90% dintre pacienţii intubaţi au decedat - nu în Bistriţa, în ţară; peste 70% dintre cei neintubaţi - nu în Bistriţa, în ţară. Dacă cifrele ar fi fost invers şi 90% dintre pacienţi ar fi fost salvaţi, aş fi înţeles această nebunie şi am fi făcut orice să facem paturi de Terapie Intensivă. Nu asta este soluţia", a spus managerul SJU Bistriţa.
Managerul spitalului bistriţean cere ca medicii de familie să fie "introduşi în luptă", iar tratamentul antiviral specific COVID-19 să fie disponibil încă de la debutul bolii.
"Am spus-o, o repet de peste un an de zile: daţi drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital, introduceţi în luptă medicina de familie. Faceţi protocoale de tratament pe care să le poată prescrie medicii de familie, să nu trebuiască să ajungă pacienţii în spital. Trebuie să se trateze din fază incipientă. Noi nu învăţăm chiar nimic?", a afirmat Lazany.
Potrivit datelor prezentate de managerul SJU Bistriţa, de la debutul valului al patrulea al pandemiei, în această unitate spitalicească au fost internaţi 684 de pacienţi cu COVID-19, dintre care 282 au decedat, ceea ce reprezintă un grad de mortalitate de 41,23%.
De altfel, pacienţii cu COVID decedaţi la spitalul bistriţean în ultimele două luni reprezintă peste 31,4% din totalul deceselor înregistrate în această unitate la astfel de pacienţi, de la debutul pandemiei.
SJU Bistriţa este unitate suport COVID, alături de alte două spitale orăşeneşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, cele din Năsăud şi Beclean.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2021, 13:24)
Bravo !
2. Se trezi si asta
(mesaj trimis de gogu în data de 27.10.2021, 14:35)
Se trezi si asta, de cand spune toata lumea ca in farmacii nu sunt ativirale care sa poate fi prescrise de medicii de familie. Cei ce ne conduc aplica protocolul impus international, ii doare in c.r de popor. Ei sunt hoti, mafioti si tradatori.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2021, 16:28)
oare cine trebuie sa auda , a auzit ce spune acest doctor de un an de zile ? si nu cred ca-i singurul . daca nu sint pedepsiti exemplar cei care au sabotat vindecarea oamenilor , lasandu-i fara tratament , sub acoperirea stupida si pompoasa a unui protocol gresit care a generat morti , inseamna ca este un cancer generalizat in tara noastra la nivel de institutii ale statului care ar trrebui sa-i apere pe cetateni de criminali .
4. Minune!!
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2021, 18:13)
Nu cred ca vor accepta! Daca te-ai trata acasă de la debutul bolii, nu s-ar mai umple spitalele si cum isi mai justifica teroarea si restrictiile?
Din pacate totule e gandit pas cu pas! Daca ajungi in spital, pe langa covid risti sa mori si de infectii nosocomiale.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2021, 20:08)
Felicitări domnului doctor pentru poziția logică exprimată.
Problema e însă aceea că decidenții nu doresc asta. Ei doresc să moară cât mai mulți pensionari (95% morți sunt pensionari) pentru a nu mai plăti pensii și a-i pedepsi și mâna pe toți oamenii către serurile experimentale COVID.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2021, 20:51)
Tratamente sunt CEL MAI eficiente în faza incipientă a oricărei boli. Oaau, chiar cine s-ar fi așteptat la așa ceva...
Acum hai să vorbim serios: majoritatea nevaccinaților cât și a vaccinaților decedați în valul acesta au fost sacrificați ritualic de către "elitele" de la conducerea țării pentru a forța lumea spre vaccin. Probabil mult peste jumătate din decedați ar fi putut fi salvați dacă autoritățile antinaționale ar fi făcut 2 lucruri simple:
- comunicat oamenilor să se adreseze de la primele simptome medicului de familie (prin telefon) + teste rapide (1-2 pe lună gratuite)
- medicii de familie ar fi putut prescrie rețete cu medicamente (care să fie disponibile în farmacii)
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2021, 20:58)
Am uitat: nu-ți trebuie un IQ ridicat să-ți dai seama că sărmanii care ajung în spital cu 80% din plămâni afectați au pronostic rezervat. Pur și simplu pentru ei nu se mai poate face mare lucru. Pe lângă asta, e și un feedback loop negativ: omul aude că o grămadă au murit la spital și dobândește o frică/fobie de a se adresa spitalului până când e prea târziu. Medicul de familie, în schimb, e în mod cert o figură mai prietenoasă pentru pacient. În unele cazuri chiar un prieten.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.10.2021, 21:19)
Din păcate oamenii primesc ceea ce au votat. Când au votat Johannis, PNL și USRPLUS oamenii au votat de fapt ... moarte. Poate nu au știut în acel moment ... însă poate ar fi trebuit să știe. Nu au știut însă ar fi trebuit să știe, pe baza vechilor experiențe, că pe spinarea lor se va desfășura un experiment diabolic. Dacă acum 10 ani era austeritatea, acum e exterminarea prin lipsa medicamentelor în farmacii.