Mandatul acordat Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului de privatizare a pachetului de acţiuni reprezentând 80,97% din capitalul social al SC Avioane Craiova SA a expirat de drept, informează AVAS.
Autoritatea fusese mandatată să continue procesul de privatizare a SC Avioane Craiova SA, în numele şi pentru Ministerul Economiei, până în data de 14 octombrie 2009, aflându-se astfel în situaţia de a nu mai avea temeiul legal necesar continuării negocierilor cu ofertantul Alenia Aeronautica SpA, singurul rămas în cursa negocierilor pentru privatizare.
Astfel, la solicitarea Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), aflat în subordinea Ministerului Economiei, AVAS a transferat documentaţia de privatizare a societăţii către această instituţie încă din 8 septembrie. Conform reglementărilor în vigoare, OPSPI este singura abilitată să continue activitatea de administrare şi privatizare a societăţii Avioane Craiova.
Pe data de 31 iulie 2009, valabilitatea ofertei de privatizare pentru SC Avioane Craiova SA a expirat, fără ca AVAS şi Alenia Aeronautica să ajungă la o înţelegere pentru finalizarea tranzacţiei.
Din analiza ofertei finale îmbunătăţite şi irevocabile, Comisia de negociere a constatat că solicitările cuprinse în aceasta exced cadrul legal în vigoare în materia privatizării precum şi prevederile Dosarului de prezentare, astfel încât a fost întocmit un Memorandum care a fost supus analizei şi aprobării Guvernului României.
Acest Memorandum propunea emiterea unei legi speciale pentru finalizarea privatizării SC Avioane Craiova SA în condiţiile ofertei depuse de Alenia Aeronautica SpA.
Guvernul României a respins Memorandumul prezentat pe motiv că există deja un cadru legislativ în vigoare în materia privatizării care trebuie respectat, fapt care a pus AVAS în imposibilitatea de a avea temeiul legal pentru a mai prelungi valabilitatea ofertei de vânzare.
Unele dintre solicitările cuprinse în oferta finală îmbunătăţită şi irevocabilă depusă de Alenia Aeronautica exced cadrul legal, referindu-se la anularea datoriilor istorice ale statului român şi preluarea de către stat a cheltuielilor de disponibilizare a salariaţilor. O posibilă anulare a datoriilor istorice ale statului român şi preluarea de către stat a cheltuielilor de disponibilizare a salariaţilor trebuie anunţată tuturor potenţialilor ofertanţi, prin Dosarul de prezentare, iar AVAS trebuia să obţină, în urma unei notificări, avizul favorabil al CE.