Mandatul lui Cioloş la Consiliul European, avizat favorabil de comisiile parlamentare

Adina Lateş
Politică / 8 decembrie 2015

Cioloş: "România insistă pe nevoia de a trata cauzele migraţiei şi menţine rezerve faţă de un mecanism permanent de relocare"

----------

Actualizare 18:00 Premierul: Guvernul şi Parlamentul vor discuta despre preluarea şefiei Consiliului UE în 2019

Prim-ministrul Dacian Ciolos a declarat astăzi, la Parlament, că le-a propus membrilor comisiilor de afaceri europene să aibă o întâlnire în următoarele luni pentru a începe pregătirile pentru preluarea şefiei Consiliului Uniunii Europene de către România în 2019, transmit surse din presă.

"Eu am recomandat celor două Comisii (de afaceri europene - n.r) şi chiar am făcut propunerea de a avea o întâlnire în următoarele luni, probabil două-trei luni, dat fiind că una din priorităţile Guvernului este de a pregăti agenda, de a începe pregătirea agendei pentru preşedinţia Consiliului UE din 2019 şi vrem să ne pregătim la nivelul Guvernului, dar şi să organizăm o discuţie cu instituţiile din România care vor fi implicate în acest proces", a declarat premierul.

Cioloş a mai spus că le-a sugerat membrilor celor două comisii de specialitate ale Parlamentului să continue colaborarea între Guvern şi Parlament pe problematica europeană, dintr-o "perspectivă mai largă".

România va prelua pentru prima dată, în al doilea semestru al anului 2019, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:00

Comisiile parlamentare reunite pentru afaceri europene au dat un aviz favorabil, cu 28 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi o abţinere, mandatului cu care premierul Dacian Cioloş va participa la reuniunea Consiliului European de săptămâna viitoare, informează surse din presă.

"Comisiile au dat un aviz favorabil, în forma prezentată celor două comisii şi în forma susţinută de către domnul prim-ministru. Este un aviz favorabil, cu o majoritate covârşitoare, 28 de voturi «pentru», două «împotrivă» şi o abţinere", a anunţat deputatul PSD Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, după şedinţa la care a participat şi premierul Dacian Cioloş.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:42 Băsescu: "Delegarea lui Cioloş la CE este inoportună, tematica reuniunii va fi axată pe politica externă"

Delegarea la Consiliul European de iarnă a premierului Dacian Cioloş este inoportună şi arată o fugă de responsabilitate din partea preşedintelui Klaus Iohannis, având în vedere că principala tematică a reuniunii este legată de politica externă, a declarat preşedintele Mişcării Populare, Traian Băsescu, astăzi, într-o conferinţă de presă la finalul Comitetului Executiv Naţional al formaţiunii.

"Mişcarea Populară atrage atenţia asupra faptului că acest Consiliu este dedicat politicii externe. Consiliul European de iarnă are ca principală tematică politica externă. În această situaţie, delegarea participării către prim-ministrul Dacian Cioloş este inoportună şi arată că domnul preşedinte Iohannis fuge de asumarea răspunderii într-un moment dificil", a declarat Traian Băsescu, potrivit unor surse din presă.

El a mai precizat că există o serie de dezavantaje ale prezenţei premierului la Consiliul European.

"Acolo ai nevoie de un om care să aibă un mandat extrem de flexibil, pentru că poţi să-ţi atingi obiectivul pe o temă, poţi să ratezi obiectivul pe o altă temă, dar trebuie să ai capacitate de negociere. (...) Un premier cu un mandat scris are mici posibilităţi de negociere. Cred că este o greşeală, mai ales că există o temă extrem de sensibilă, de fapt sunt două teme foarte sensibile", a arătat preşedintele MP.

Potrivit lui, la Consiliul European se va discuta şi despre "Brexit", adică ameninţarea Marii Britanii cu ieşirea din Uniunea Europeană.

"Eu ştiu povestea lui David Cameron legată de condiţiile pe care ar vrea să le impună. Una este legată de piaţa forţei de muncă pe care Marea Britanie ar vrea să o limiteze în liberalizare, lucru cu care România nu poate fi de acord. De asemenea, Marea Britanie vrea să solicite dreptul de a nu acorda cetăţenilor europeni din alte state care vin şi muncesc în Regatul Unit nivelul de suport social pe care-l acordă britanicilor, ceea ce, iarăşi, este de neacceptat având în vedere numărul mare de muncitori pe care România îl are în Regatul Unit. Deci, este o temă extrem de sensibilă şi cel care va reprezenta România trebuie să aibă un mandat foarte puternic din acest punct de vedere, pentru a apăra în primul rând cetăţenii români şi pe urmă interesele Marii Britanii", a mai declarat preşedintele MP.

Băsescu a spus, pe de altă parte, că UE trebuie să facă tot ce se poate pentru a nu pierde Marea Britanie.

"Şi eu cred că exigenţele lui David Cameron pot fi satisfăcute în alte zone decât cele legate de libera circulaţie a forţei şi drepturile egale ale cetăţenilor europeni pe teritoriul celorlalte ţări atunci când vine vorba de sprijinul social, de ajutoarele sociale", a spus preşedintele MP.

El a dat ca exemplu în acest sens faptul că Marea Britanie are un sistem de discount la contribuţiile la bugetul UE.

"Se poate compensa aici cu atât mai mult, cu cât la ultimul exerciţiu bugetar Marea Britanie a primit o diminuare a acestui discount. Deci, sunt multe alte zone în care se poate negocia, reducerea contribuţiei financiare a Marii Britanii chiar la bugetul UE, dar nu discriminarea cetăţenilor. Pentru că asta ar afecta cetăţenii români în mod consistent. Şi România nu poate accepta o astfel de abordare", a subliniat preşedintele MP.

El nu exclude posibilitatea ca la Consiliul European să se discute şi despre "crearea sistemului automat de repartizare a migranţilor".

"Adică să rămână în sarcina Comisiei Europene repartizarea numărului de migranţi pentru fiecare ţară. Iarăşi, lucru inacceptabil şi România trebuie să aibă o opoziţie totală faţă de un asemenea sistem, care nu ar mai fi un sistem de consultare cu ţara care urmează să primească migranţi, ci, pur şi simplu, un anunţ făcut de Jean-Claude Juncker şi, eventual, o adresă. (...) Aici riscurile sunt majore iar România trebuie să profite de discutarea subiectului pentru a spune că nu acceptă decât cotă zero", a conchis preşedintele MP.

----------

Ţara noastră va insista la Consiliul European de săptămâna viitoare pe nevoia de a trata cauzele migraţiei şi de a avea o securizare mai bună a frontierelor Uniunii Europene, dar îşi va menţine şi rezervele faţă de instituirea unui mecanism permanent de relocare a refugiaţilor în spaţiul UE, a afirmat, astăzi, la Parlament, premierul Dacian Cioloş, potrivit unor surse din presă.

"Principala temă discutată va fi cea legată de migraţie, un subiect cu sensibilitate politică şi care preocupă statele membre în momentul de faţă. Este chiar un test pentru Uniunea Europeană să-şi arate nu doar solidaritatea, dar şi capacitatea de a lua decizii pe subiecte sensibile. Până acum, măsurile au fost concentrate pe efectele migraţiei şi mai puţin pe cauze. Elementul central al mandatului pe care vi-l propunem e ca România să continue să insiste pe nevoia de a trata cauzele migraţiei, de a le înţelege bine şi de a găsi măsuri pentru a ţine sub control cauzele migraţiei", a declarat Cioloş la discuţiile din cadrul comisiilor parlamentare comune pentru afaceri europene.

Totodată, el a subliniat nevoia de a asigura o securizare bună a frontierelor Uniunii Europene în paralel cu controlul migraţiei în zonele de origine.

"Aici avem şi cele două centre de relocare şi repartizare a migranţilor. E necesar ca să fie funcţionale pentru a putea trece la aplicarea deciziilor care au fost luate deja de Consiliul legate de relocări. România îşi menţine rezerva faţă de un mecanism permanent de relocare, care nu ar rezolva problema de fond, ci doar cauzele", a comnpletat prim-ministrul.

Acesta a menţionat că, în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, o altă temă aflată pe agenda Consiliului European, România va susţine "activ" măsurile de combatere a acestui fenomen, "inclusiv cu întărirea instrumentelor de schimburi de informaţii între statele membre pentru a ţine sub control persoanele suspecte".

"Pe termen lung sugerăm măsuri pentru a asigura o integrare socială, economică, culturală mai bună şi evitarea radicalizării din această perspectivă. România susţine şi chiar participă la o cooperare poliţienească intensă pentru strângerea de informaţii specifice din acest punct de vedere şi tot în acest context vom sublinia importanţa de a menţine, consolida şi da credibilitate spaţiului Schengen", a punctat Dacian Cioloş.

Referindu-se la o altă temă care va fi discutată în cadrul Consiliului, întărirea uniunii economice şi monetare, Cioloş a spus, în privinţa măsurilor avute în vedere în acest sens, că România va insista pe consultarea tuturor statelor membre, inclusiv pe măsurile care vizează doar zona euro.

"Pentru noi e important ca întărirea zonei euro să nu se facă în detrimentul statelor membre care doresc să adere la zona euro", a explicat premierul.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la reuniunea Consiliului European care va avea loc la Bruxelles pe 17 şi 18 decembrie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb