Aproximativ 1,2 miliarde euro vor fi direcţionate către persoanele în dificultate şi pentru o educaţie conectată la piaţa muncii, a anunţat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, informează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al ministerului, delegaţia MIPE, condusă de ministrul Marcel Boloş, a avut în această săptămână o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanţii Comisiei Europene, pentru a discuta extinderea sprijinului din bani europeni pentru persoanele vulnerabile şi pentru educaţie, dar şi viziunea privind implementarea Politicii de Coeziune în viitoarea perioadă de programe, care va începe în 2027.
Astfel, în cadrul discuţiilor cu Roxana Mînzatu, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, au fost stabilite două direcţii strategice de acţiune.
"Întâlnirea cu doamna vicepreşedinte Mînzatu marchează un moment important pentru România. O sumă de 1,2 miliarde euro, direcţionată către persoanele în dificultate şi o educaţie conectată la piaţa muncii, reprezintă mai mult decât o simplă finanţare - este un angajament concret pentru viitorul cetăţenilor noştri. Prin aceste măsuri, ne asigurăm că sprijinul ajunge exact acolo unde este cea mai mare nevoie şi că sistemul nostru educaţional face paşi importanţi spre modernizare", a declarat Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat în comunicat.
Conform MIPE, fondurile vor fi asigurate prin realocarea economiilor provenite din execuţia financiară a proiectelor.
Totodată, va fi alocat un sprijin extins pentru persoanele vulnerabile prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială.
Astfel, se va acorda în continuare un sprijin financiar de 250 lei pentru persoanele vulnerabile, distribuit în minimum două tranşe/an, precum şi suplimentarea acestui sprijin prin acordarea de pachete alimentare în valoare de 125 lei, distribuite de două ori pe an.
De asemenea, în cadrul programului se vor acorda vouchere educaţionale de 500 lei pentru aproximativ 600.000 de elevi din medii defavorizate şi se va asigura explorarea posibilităţilor de continuare a programului de vouchere pentru energie.
Potrivit MIPE, se va asigura conectarea la economia reală, prin Programul Step.
Astfel, cu o alocare aprobată de 600 milioane euro în cadrul Programului Educaţie şi Ocupare (PEO), Step va include: relansarea programului Innotech Student, oferind granturi de până la 200.000 euro pentru startup-uri înfiinţate de absolvenţi; modernizarea curriculei universitare în conformitate cu cerinţele actuale ale pieţei muncii, cu accent pe domeniile tehnologice şi industrial; înfiinţarea de laboratoare de practică în universităţi, precum şi dezvoltarea incubatoarelor de afaceri în mediul universitar.
Reprezentanţii MIPE au făcut referire şi la o viziune strategică privind Politica de Coeziune post-2027.
Tot la Bruxelles, delegaţia MIPE a avut o întrevedere importantă cu Raffaele Fitto, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene. Discuţiile s-au concentrat pe poziţia României privind viitorul Politicii de Coeziune post-2027, menţionează sursa citată.
"România pledează pentru o Politică de Coeziune care să acţioneze ca motor în promovarea competitivităţii UE, să sprijine tranziţia verde şi digitală, şi să consolideze modelul social european. Discuţiile cu domnul vicepreşedintele Fitto au confirmat că viziunea noastră este aliniată cu obiectivele Agendei Strategice a Uniunii 2024-2029", a explicat ministrul Marcel Boloş.
Astfel, România şi-a reafirmat angajamentul pentru o Politică de Coeziune puternică, care să rămână principala politică de investiţii structurale a Uniunii Europene.
Poziţia ţării noastre, elaborată în urma unui amplu proces de consultare, pune accent pe următoarele priorităţi cheie: menţinerea convergenţei economice, sociale şi teritoriale ca obiectiv fundamental; susţinerea managementului partajat ca mecanism esenţial de guvernanţă; Păstrarea unei abordări teritoriale adaptate specificului fiecărei regiuni şi sprijinirea investiţiilor în infrastructura TEN-T pentru îmbunătăţirea conectivităţii strategice, se mai precizează în comunicat.
"La nivelul MIPE se află în derulare un proces continuu de identificare a celor mai bune soluţii pentru asigurarea premiselor unui management corespunzător al fondurilor europene nerambursabile alocate României, cu o preocupare constantă în sprijinirea beneficiarilor pentru accesarea şi utilizarea facilă şi transparentă a alocărilor disponibile, simplificare, digitalizare şi creşterea capacităţii administrative la nivelul entităţilor implicate în gestionarea fondurilor europene.", precizează sursa citată.
1. Cine mai poate fi pacalit ?
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 12:36)
Cine mai poate fi pacalit cu o suma de 125 lei, distribuita de două ori pe an, in conditiile in care preturile au ajuns la cer? Pe cine vor sa pacaleasca astia ??
Astia-s bani ??? Ajutoarele trebuiau sa fie de minim 500 de euro / persoana...
Astia nu-s sanatosi la cap, fratilor... !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 12:56)
daca s-ar da 500 euro /persoana pleasca(nu e de unde, dar hai fie), unde crezi ca ar ajunge preturile? in al 9-lea cer.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 15:50)
La munca intai!!!