Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a explicat, astăzi, că asociaţiile de proprietari vor primi o înştiinţare şi modelul de certificat de validare a datoriei, necesar persoanelor care primesc încălzire în sistem centralizat, alături de îndrumări privind completarea acestui document, relatează News.ro.
Marcel Boloş a fost întrebat, astăzi, la Antena 3, cum se va proceda pentru obţinerea certificatului de validarea a datoriei de la asociaţia de proprietari, necesar pentru cei care primesc încălzire centralizată.
"Într-adevăr, acest certificat de validare a datoriilor este specific doar pentru încălzirea în sistem centralizat, pentru căldura de la bloc. În perioada următoare, cu cardul de energie către asociaţiile de proprietari, avem peste 190.000 de asociaţii de proprietari, o să trimitem o înştiinţare împreună cu modelul de certificat de validare a datoriei, prin care asociaţiile de proprietari o să fie îndrumate cu privire la modul de completare şi utilizare a lui. Este un certificat simplu, care validează o datorie pe care o are beneficiarul de card pentru încălzirea de la bloc. Nu ar trebui să creeze dificultăţi", a explicat ministrul.
El a adăugat că acest formular este necesar întrucât factura care vine pentru asociaţia de proprietari trebuie defalcată.
"Noi trebuie să avem acest formular, pentru că factura care vine de la furnizorul de energie termică vine pe total la asociaţia de proprietari şi, după cum ştim, se defalcă pe proprietar, pe locatarii dintr-un bloc şi pentru ca acele sume să le avem validate de asociaţiile de proprietari, pentru că nu există în format electronic şi în sistem informatic, am pus la dispoziţie şi am creat acest document pentru a face posibilă decontarea", a arătat el.
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a prezentat şi procedura pentru a plăti cu cardul de energie.
"Este simplu. Este nevoie de 3 documente: cartea de identitate, cardul de energie şi acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficialului poştal şi se eliberează o dovadă privind operaţiunile de servicii de mandat poştal şi cu aceasta, să zic, partea care priveşte relaţia dintre oficiantul poştal şi beneficiarul de card s-a terminat. Să reţinem, 3 documente: cartea de identitate, certificatul de validare al datoriei şi cardul de energiei sunt documentele cu care la oficiantul poştal se poate opera această plată către asociaţia de proprietari, banii ajung de la Poşta Română în contul asociaţiei de proprietari şi apoi asociaţia de proprietari virează banii către furnizorul de energie termică. Acesta este circuitul specific şi aici am vrut să venim în sprijinul oamenilor, pentru că asociaţiile de proprietari nu sunt complet informatizate, sunt încă asociaţii de proprietari care accepta doar plata în numerar, aşa să ştiţi. Nu sunt informatizate şi din acest punct de vedere ar trebui să căutăm cea mai simplă formă prin care oamenii să îşi poată plăti căldura la blocurile de locuinţe", a completat Marcel Boloş.
El a fost întrebat şi despre afirmaţiile reprezentanţilor PSD conform cărora ministerul face plata ajutoarelor pentru energie abia în ultima lună a iernii.
"Aici, aşa cum am mai explicat, nu este cazul ca Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să nu-şi fi făcut datoria. Noi cu tot ceea ce am avut de făcut până în acest moment în privinţa încheierii convenţiei poştale, aprobării modelelor de card de energie şi certificat de validare a datoriei, lista de beneficiari care este o muncă enormă împreună cu ministerele de resort, sunt nu mai puţin de 5 entităţi care sunt implicate in lista de beneficiari care va fi gata pe data de 14 ianuarie şi va fi dată Poştei pentru a putea emite deja cardurile de energie, toate aceste lucruri la nivelul ministerului pe care îl conduc s-au întâmplat şi se întâmplă, astăzi am de la ora 17.00 întâlnire cu toate entităţile implicate în mecanismul cardului de energie şi ne vom ţine de data scadentă", a replicat ministrul.
El a precizat că în luna februarie banii pentru cardul de energie vor intra în conturile Poştei, iar în martie vor fi putea fi plătite facturile cu acesta.
"În luna februarie, aşa cum am promis, banii vor intra în conturi Poştei Române şi de acolo se încarcă sumele în cont pentru fiecare beneficiar, sumele în mandat, aşa se chema, dar este o operaţiune simplă de mandat poştal. Începând cu 1 martie tot ce am menţionat până acum face posibilă plata faţă de furnizorii de energie să aibă loc", a mai afirmat Boloş.
Referitor la criticile aduse de PSD, el a declarat: "Trebuie să îi întrebaţi pe dumnealor, eu nu pot să spun decât că am avut şi avem o colaborare foarte bună cu ministerele de linie, le mulţumesc Ministerului Muncii şi Ministerului Finanţelor pentru felul in care pentru felul în care au colaborat cu noi pentru a putea duce această misiune la bun sfârşit, până la urmă este vorba de 4 milioane de români care aşteaptă această formă de sprijin de la noi şi să nu uităm că sută la sută sunt bani decontaţi din fonduri europene".
1. Nu ne mai umiliți .....
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2023, 18:50)
Umiliți oamenii cu astfel de ajutoare ....ii puneți pe drumuri la posta romana să stea la cozi enorme....sunt pensionari care nu se pot deplasa și nu pot sta la coada la posta.
De ce sa ne umilim sa cerem certificat de datorii de la asociații de proprietari ?
Faceți lucrurile mai simplu.
Mulți își plătesc facturile online ....
Avem stagiul de cotizare complet ....de ce ne umiliți ?
1.1. Sa vezi bulibasheala la Asociatii (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2023, 12:42)
Sa vezi bulibasheala la Asociatiile de proprietari, cu o parte din suma de intretinere platita la posta, trebuie urmarit contul Asociatiei, vazut daca si cand intra banii, daca e corect sau nu, scazut omului din cota de intretinere, sa achite doar diferenta.. o nebunie curata, marca Bolos si alti generali care conduc Romania.
2. Genial de complicat !
(mesaj trimis de MatheuX în data de 04.01.2023, 20:36)
Care va să zică în primul rând, plătești întreținere parțială, adică întreținere minus energie termică. Administratorul te va bombăni că-i complici existența cu niște calcule suplimentare. După trei luni te duci din nou la el, ca să-ți dea certificatul de validare, cu care ocazie, tot blocul va afla că ești un prăpădit.
Apoi îți iei picioarele în spinare, te duci cu 3 documente la poștă, stai înghesuit la cozi, te expui la o potențială repriză de covid sau gripă, un infarct miocardic, un AVC sau alte delicii, iar poșta îți ia banii de pe voucher și îi virează în contul asociației, dacă nu ajung din greșeală în altă parte.
Complicații enorme pentru asociații, muncă în plus pentru poștă și chinuială pentru beneficiarul de voucher.
Păi nu era mai simplu să se adauge sumele respective direct la pensii ?
Și toate astea din teama paranoică, nu care cumva vreun derbedeu să bea sau să pape ajutorul pentru energie.
Așadar pentru câteva sute de presupuși trișori, preferi să chinui sute de mii de oameni corecți. De parcă omul de la bloc în final nu e obligat să-și plătească întreținerea, că să nu fie acționat în judecata. Și să nu uităm că pensionarii sunt cei mai disciplinați când vine vorba de plata utilităților.
Pentru plăcerea de a evita atâtea travalii, cu siguranță mulți își vor rupe de la gură și vor renunța la generoasa pomana UE (să fie primită !)
Avantaj pentru statul roman: banii neutilizați intră la buget.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2023, 23:01)
Sistem mai tampit ca asta nu exista.. Pai daca vreti sa ajutati pensionarii pe perioada iernii stabiliti o suma care se primeste in plus la pensie si gata.. Nu umiliti oamenii si ii puneti sa stea la cozi in frig... Rusine PSD si PNL... Multi vor renunta la acest ajutor care nu este ajutor in conditiile date...
4. Cerfiicat de validare ?
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2023, 12:38)
In epoca digitalizarii merge omul la Asociatia de Proprietari (n-are altceva mai bun de facut) cauta contabila in hartii si ii completeaza o hartie, apoi omul merge (iarna) si se aseaza la o coada la posta, ca sa plateasca cu un card o factura in fatza postasului care verifica documentele.
Te doare mintea ... !
4.1. Iar postasul (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2023, 12:41)
Iar postasul ii deconteaza doar componenta de "incalzire" din "total de plata la intretinere" dupa care omu vine inapoi la Asociatie, sa-i scada aia din intretinere ce a platit la posta. Sa vezi bulibaseala drku in contabilitatea Asociatiei de proprietari.
5. In final te lupsesti
(mesaj trimis de anonim în data de 05.01.2023, 14:17)
Ce rost are sa pui batranii pe drumuri ??? Unii nu sunt deplasabili, sau nu rezista sa stea la cozi. Metode din perioada interbelica.
Daca tot nu acoperiti rata inflatiei, macar dati-le oamenilor voucherele direct ca spliment la pensie, nu doar scriptic pe talon.
De ce atata birocratie ?
Pentru placerea de a nu sta la cozi interminabile, multi se vor lipsi in final.
6. fără titlu
(mesaj trimis de Anonim în data de 05.01.2023, 14:57)
Am să scriu cu majuscule: UMILIRE MAI MARE PENTRU NOI, PENSIONARII, nici că s-a mai întâlnit.
Cum s-a gândit treaba asta? cu cardul+buletinul (poate uit de el, ca doar sunt un pensionar) noroc cu precizarea (iar s-a făcut o referire nu prea plăcută, la adresa pensionarilor, în sensul repetării "da, trei lucruri pe care sa nu le uitam)...
Este lipsă de profesionalism, adica:
1. Merg la Asociație, mai cerșesc și acolo o dovada care îmi trebuie la Poștă;
2. Ajung, dacă mă simt în stare buna cu sănătatea, la poștă, unde trebuie să stau la coadă (apropo, le prelungiți și programul? sau poate să lucreze și sâmbăta?), ma doare poate capul, vreau nu vreau, ascult obiecțiile justificative;
3. Apoi, revin la asociație pentru a finaliza o plată, care ar fi trebuit sa fie cu o singura ecuație, dar probabil ca cineva în aceasta ecuație se vrea sa fie cu mai multe necunoscute..
Este U M I L I N Ț Ă, nu s-a îmbunătățit starea financiară a pensionarilor, dimpotrivă, ați complicat ceva ce trebuia sa fie simplu, iar unii dintre noi, cu dizabilități sau cu tratament medicamentos și puși pe drumuri...
Dacă ma încadrăm la categoria de super-sportiv chiar nu-mi puneam problema nicidecum.
Simplificat, cât mai repede posibil, această amețeală neprofesionalism gândită, ci doar aruncată în batjocură.
ȘIIIII: NU NE MAI UMILIȚI, noi, ne-am făcut datoria, am muncit cum bine știm, cu bune și cu rele, dar pensionarea vine pentru toți RESPECTAȚI-NE, pe noi, PENSIONARII.
7. fără titlu
(mesaj trimis de Cineva în data de 05.01.2023, 15:16)
Lipsa totala de gandire. Lucruri facute cu picioarele, nu cu mintea. Bataie de joc.