Prevenţia medicală ocupă un rol important în proiectele cu finanţare europeană în Programul Operaţional de Sănătate, iar pentru perioada următoare de programare 2021-2027 sunt alocaţi pentru prevenţie medicală 675 de milioane de euro, a declarat, astăzi, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, potrivit Agerpres.
"De astăzi, 50.000 de beneficiari, respectiv persoane vârstnice, cu vârsta cuprinsă între 50 şi 74 de ani, vor avea posibilitatea să efectueze aceste teste pentru prevenţia medicală a cancerului colono-rectal. Prevenţia medicală ocupă un rol important în proiectele cu finanţare europeană în Programul Operaţional de Sănătate. Numai pentru perioada următoare de programare 2021-2027 sunt alocaţi pentru prevenţie medicală 675 de milioane de euro. Este cea mai mare sumă pe care o avem pentru 11 tipuri de afecţiuni, printre care cu frecvenţa cea mai mare este cancerul colono-rectal, cancerul mamar sau cancerul de col uterin, iar numărul de beneficiari, respectiv români care vor putea să efectueze aceste teste suportate din fonduri europene, este de peste 4 milioane de beneficiari", a menţionat Boloş.
El a participat la Institutul Clinic Fundeni la un eveniment prilejuit de semnarea contractului de finanţare POCU "Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II - Sud-Muntenia".
Totodată, Marcel Boloş a subliniat că aceste costuri pentru prevenţie ar fi greu de suportat, în lipsa fondurilor europene, informează Agerpres.
"Vă dau exemplu de cost pentru cancerul colono-rectal. Am făcut astăzi socoteala şi este peste 200 de euro pe test şi costurile cu serviciile pe care noi le suportăm sau, în cazul cancerului de col uterin, valoarea costurilor suportate este de peste 100 de euro pentru fiecare caz care beneficiază de serviciile de prevenţie medicală", a susţinut acesta.
În ceea ce priveşte fondurile alocate pentru sănătate, şeful de la Fonduri Europene a menţionat că există un program operaţional dedicat în exclusivitate sănătăţii, cu o valoare de 4,2 miliarde euro, iar "pentru facilitatea de recuperare şi rezilienţă inclusiv Institutul Clinic Fundeni se va bucura de o investiţie nouă pentru secţia de terapii celulare, pentru hematologia oncologică, dar şi pentru chirurgia bilo-pancreatică".
"Este un proiect pe care l-am avut în discuţie cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Clinic Fundeni. Face parte din strategia de dezvoltare a institutului, fiind vorba despre o investiţie undeva în jurul valorii de 100 de milioane de euro", a adăugat Boloş.