Marcel Boloş şi Elisa Ferreira, în vizită în Valea Jiului

V.G.
Miscellanea / 6 octombrie 2022

Marcel Boloş şi Elisa Ferreira, în vizită în Valea Jiului

La o zi după semnarea Acordului de Parteneriat dintre Guvernul României şi Comisia Europeană, care va deschide calea pentru investirea a peste 31 de miliarde de euro din Politica de coeziune în România, în ciclul financiar 2021-2027, comisarul european pentru Coeziune şi Reformă, Elisa Ferreira, a vizitat Valea Jiului, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Conform sursei citate, locul nu a fost ales întâmplător de către oficialul de la Bruxelles, în condiţiile în care zona se află în plin proces de tranziţie spre energia verde şi urmăreşte o serie de proiecte de regenerare urbană şi modernizare a infrastructurii, cu finanţare europeană nerambursabilă.

"Ne uităm la locurile care au nevoie de un impuls, încercăm să stimulăm creşterea şi dezvoltarea şi să nu îi lăsăm pe oameni să se simtă abandonaţi. Am stat de vorbă cu localnicii şi am încercat să înţeleg situaţia, astfel încât să le oferim răspunsul potrivit la nevoile lor. E încurajator să vezi această implicare a comunităţii, pornind de la foştii mineri, continuând cu autorităţile şi cu elevii de aici care se specializează pe robotică. E important să conlucreze ca să creeze un viitor mai bun pentru aceste comunităţi. Există un potenţial aici şi e important să ne asigurăm că ei pot avea un viitor aici, să nu fie nevoiţi să părăsească zona, iar tocmai asta îşi propune politica de coeziune a Uniunii Europene", a spus comisarul.

Alături de Elisa Ferreira, în Valea Jiului a venit şi ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel-Ioan Boloş şi directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Sorin Maxim, împreună cu o serie de experţi în fonduri europene. Ei au vizitat o şcoală modernizată cu ajutorul fondurilor europene, un centru de robotică al elevilor din localitate, dar şi Mina Petrila, pe care noul proprietar, Consiliul Judeţean Hunedoara, îşi propune să îl integreze în circuitul cultural-turistic, printr-o serie de proiecte puse la cale împreună cu asociaţia Planeta Petrila.

"Sper ca până la finalul anului să punem la punct un plan de investiţii pentru judeţul Hunedoara. Există preocupări să găsim acele amplasamente de teren care să ne conducă la atragerea de investitori pentru a putea oferi granturi celor care investesc aici, în zonă. Fără să spun lucruri mari, cred că este momentul ca în Programul Operaţional de Tranziţie Justă, România să pună bazele lanţului valoric de producţie pentru energie verde, de la producerea de baterii până la atragerea de investitori în domeniul utilizării hidrogenului, a maşinilor electrice, iar judeţul Hunedoara poate deveni foarte atractiv pentru investitori", a spus Boloş.

De altfel, ministrul a declarat că judeţul Hunedoara va putea accesa o sumă-record în ciclul financiar 2021-2027: "Programul operaţional pentru tranziţie justă are 500 de milioane de euro alocate, strategia pentru Valea Jiului are alte 100 de milioane de euro numai prin programele operaţionale pe care le avem prin politica de coeziune. Recent, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean, am semnat contractul de infrastructură de apă şi canalizare - peste 270 milioane de euro s-au adăugat în bugetul acesta generos de investiţii. Şi iată, dacă adunăm cele trei bugete, sunt peste 900 de milioane de euro, pentru perioada de programare 2021-2027".

La Petroşani, ministrul Boloş şi comisarul Elisa Ferreira s-au întâlnit cu primarii din Valea Jiului şi cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara, cu rectorul universităţii de aici, cu studenţii şi cu oamenii de afaceri din zonă, cu reprezentanţii societăţii civile, precum şi cu membrii Asociaţiei pentru Dezvoltare Teritorială Integrată - ITI Valea JiuIui. Directorul ADR Vest, instituţie implicată în mod direct în organizarea vizitei în Valea Jiului, a reiterat faptul că, odată cu noul Program Operaţional Regional, se deschid o serie de oportunităţi noi pentru localităţile de aici.

"Marea noastră provocare o reprezintă proiectele care trebuie să producă dezvoltare, să pună ceva în locul acestor mine care au fost închise. Trebuie să găsim soluţii ca să putem ajuta oamenii de aici să nu mai plece. Descentralizarea ne va ajuta să fim mai aproape de ei. Avem o componentă în care vom finanţa zona de start-up doar în judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin, pentru că numărul de companii la mia de locuitori este foarte mic aici. În plus, vom crea câte un centru de competenţe în fiecare judeţ, în care vom stimula industriile creative care pot face diferenţa, să expunem tinerii la tehnologie încă din clasa a V-a. Iar exemplul pe care l-am văzut aici, la centrul de robotică, este o sămânţă perfectă pe care vrem să o creştem, să o sprijinim să dezvolte proiecte care să devină apoi businessuri", a declarat Sorin Maxim.

Odată cu noul Program Regional, ADR Vest a devenit Autoritate de Management, iar bugetul alocat Regiunii Vest pentru perioada 2021-2027 va fi de 1,1 miliarde de euro, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb