Marcel Ciolacu: Guvernul va căuta soluţii pentru a creşte pensiile mici şi a reforma sistemul public

A.B.
Politică / 23 decembrie 2024

Marcel Ciolacu: Guvernul va căuta soluţii pentru a creşte pensiile mici şi a reforma sistemul public

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în plenul comun al Parlamentului, că acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici iar sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum, el subliniind că funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei şi raiul oricărui angajat din România îl reprezintă "multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanţă şi garanţia că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îţi faci treaba sau nu", transmite news.ro.

Marcel Ciolacu a declarat în plenul comun că el a înţeles votul de protest al românilor.

"Nu cred că este un vot generat de sărăcie, aşa cum s-a spus. Şi am văzut reputaţi analişti care au pus degetul pe rană: România nu mai este o ţară săracă! Problema nu e una de inegalitate, ci de inechitate, într-o Românie care s-a trezit într-o nouă realitate economică şi socială, cu o clasă de mijloc care creşte constant. Premierul a citat dintr-o analiză care i-a atras atenţia pentru că surprinde exact esenţa problemei:

"În interiorul clasei economice de mijloc avem o categorie minoritară (şi din ce în ce mai minoritară) cu putere economică şi cu prestigiu social, şi o categorie majoritară (şi din ce în ce mai majoritară) cu o putere economică cel puţin similară, dar lipsită complet de prestigiu social. Iar puterea economică nu rabdă prea mult timp să fie lipsită de prestigiu social. Când eşti sărac, rabzi. N-ai încotro. Dar când nu mai eşti sărac, nu mai rabzi. Inegalitatea poate fi suportată, dar inechitatea între egali, nu! Iar concluzia este că, în România, prestigiul social - cu toate beneficiile care decurg din el - aparţine exclusiv clasei educate."

Marcel Ciolacu a continuat: "Aceasta este realitatea care ne-a scăpat tuturor. Şi sunt primul care îşi cere iertare românilor pentru asta! Nu poţi clădi o societate echitabilă în care oamenii capătă mai multă putere economică, fără a avea însă şi recunoaştere socială".

Premierul a subliniat că, pe termen mediu, obiectivul principal al Guvernului este să refacă structura economică şi socială a comunităţii, punând un accent deosebit pe respectul faţă de munca fiecărei persoane şi, mai ales, pe gestionarea corectă a fondurilor publice, notează news.ro.

"Cetăţeanul a servit mult prea mult timp statul. Este timpul ca şi statul să îşi facă corect treaba faţă de cetăţean. Şi voi da un exemplu, cu riscul de a ostiliza anumite categorii, cum ar fi magistraţii. Nu pot sta cu mâinile în sân după decizia Curţii Constituţionale care a eliminat supraimpozitarea pensiilor speciale! O asemenea decizie produce tocmai frustrare şi inechitate faţă de restul cetăţenilor", a arătat Marcel Ciolacu.

El a mai anunţat că "acest Guvern va căuta soluţii pentru a creşte în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de aşa ceva şi de a veni cu o lege a salarizării care să nu mai fie despre cât primeşte nu ştiu cine în plus la salariu, ci de cât câştigi în funcţie de cât munceşti. Iar aici lucrurile trebuie separate foarte clar".

"Sporurile şi primele nu mai trebuie să fie o obligaţie lunară, cum au ajuns, din păcate, acum. Beneficiile trebuie să premieze performanţa, trimestrial sau anual, exact ca în sistemul privat. Acesta trebuie să fie etalonul. Angajaţii de la stat trebuie să îşi justifice activitatea prin raportări similare ca în mediul privat. Plimbatul de dosare între etaje, cafelele şi meniul de la bufet nu înseamnă performanţă. Vrei spor de fonduri europene 50% din salariu? Atunci trebuie să atragi maximumul din target. Dacă ai absorbţie 1% la finalul lunii, atunci tot 1% din acest spor îl vei încasa. Este foarte simplu şi corect", a subliniat Ciolacu.

Premierul desemnat a subliniat necesitatea de a avansa rapid în elaborarea unui nou statut al funcţionarului public, potrivit news.ro.

"În prezent, funcţionarul public a devenit similar cu cornul abundenţei. Aşa arată raiul oricărui angajat din România: multe zile de concediu pe an, salarii mai mari ca la privat, sporuri fără niciun criteriu de performanţă şi garanţia că aproape nimeni nu te poate da afară indiferent dacă îţi faci treaba sau nu. Aceste lucruri trebuie să înceteze urgent. Şi cred că trebuie să începem de la modul cum ne selectăm angajaţii la stat. După 35 de ani de la Revoluţie, percepţia publică şi, deseori, chiar adevărul este că nu te angajezi la stat decât dacă ai o pilă. La un ministru, la un primar sau la un şef de instituţie. Fix ca în comunism", a spus Ciolacu.

Premierul desemnat a mai arătat că trebuie să stopăm această situaţie.

"Vă propun să facem asta prin a renunţa să facem angajări la nivelul fiecărei instituţii, ci să organizăm o selecţie a locurilor de muncă de la stat, pe modelul examenelor naţionale la rezidenţiat, în funcţie de specific. Putem face această mare selecţie naţională la nivelul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici sau printr-un alt model inspirat din standardele de bună guvernare ale OECD", a completat premierul Marcel Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Rețineți va rog!.

    Mai putem discuta, de exemplu, prin septembrie 2025 cana probabil nu va mai fi nici promițătorul nici credulii.

    Cam asta s-a întâmplat mereu. 

    Boul tot bou!! Pai daca cresti doar pensiile mici nu e o inechitate, mai animalule? Doamne fereste sa aveti parte de 10% din pomenile nemeritate pe care le tot inventati, caci ajungeti milionari in iad!!!

    Si de unde o sa ia Bulibasa gradata banii astia? De la fostul sau partener de afaceri mafiote, Omar Hayssam sau de la Securitatea din care face parte?

    ciolacu, la bugetari stii ce e? din 4 in birou gasesti maxim 1 sau 2, ca restul oricum n-au ce face si-s ori "pe teren", "in sedinta", "bolnavi luna asta" etc.

    asta e realitatea,generalizata. trimite-ti oamenii sa verifice inopinant si vei vedea, taiatul frunzei la caini si birouri goale cate vrei(dar pontate). 

    acum cu scandalul asta cu georgescu, si potra si nebunia ce a fost, pac! surpriza, peste tot toata bugetarimea la munca. bine, din ianuarie cred iar trai pe vatrai. 

    si pt asta platim taxe, nu? ar putea fi benzina mai ieftina, taxa pe salarii mai mica, mancarea mai ieftina. 

    ps. daca vrei cu adevarat sa -i faci pe oamenii simpli fara scoala sa se simta oameni ca toti oamenii, nu ceva inferior, trebuie sa dai o lege, fiecare firma sa aiba fond de participare a salariatilor la profit. asa e corect. si asa ar putea fi Romania intr-adevar model de urmat.

    am incercat-o deci nu vorbesc din carti , teorii , prostii. am dat la niste angajati 8 cu mine 9, 50% din profit pt angajati, pe langa salariu. si nu i-am intrebat nu nimic, dar singuri au venit si mi-au spus, am lucrat in mai multe firme, dar poate pt ca noi constructorii suntem de obicei mai murdari, nicaieri n-am fost vazuti ca oameni, decat aici. n-am facut nimic special, decat fond de participare la profit, si odata pe an o inchiriere de sala la fotbal si o pizza, ce fac si altii. nimic altceva diferit. participarea salariatilor la profit. asa-i corect. si patronul nu va muri. patronii, nu sariti cu gura, ca vi-o raciti degeaba. 

    Domnule,

    Greseala pe care o faceti mereu cu indexarea cu rata inflatiei trebuie sa inceteze.  

    In realitate scumpirile determina scaderea puterii de cumparare. Pretul cosului de consum lunar creste, fara ca veniturile sa creasca si ele.  

    In aceasta situatie, acest fenomen afecteaza in egala masura pe toti cetatenii. 

    Acest cos de consum lunar, mai scump, trebuie procurat de fiecare cetatean fie ca lucreaza, fie ca este pensionar dar, mai ales, acest cos de consum lunar, mai scump, trebuie procurat in mod egal si de specialul cu o pensie de 30.000 de lei si, si de amaratul batran si slab, cu o pensie de 1200 de lei.  

    Indexarea insa, asa cum se face acum, nu mai este egala, cu toate ca inflatia i-a afectat in egala masura pe toti cetatenii. 

    Pensionarulspecial, cu pensia de 30. 000 de lei va mai primi in urma indexarii - sa zicem de 10%, 3 000 de lei, iar amaratul batran va primi 140 si aceasta, in ciuda faptului ca pe amandoi scumpirea cosului de consum lunar i-a afectat in egala masura.  

    Ce este de facut.  

    Dupa cum se vede, cresterea cosul de consum lunar are o valoare fixa, anul acesta fiind de 472 de lei fata de anul 2023. Asa fiind, "indexarea" trebuie si ea sa aiba o valoare fixa pentru toti cetatenii, 472 de lei, care sa fie adaugati la veniturile fiecaruia si nu un procent 'indexarea cu 10 %, care adanceste an de an diferenta dintre pensiile mici, de care va interesati si pensiile speciale astronomice.  

    Bunaoara, anul acesta cresterea valorii cosului de consum lunar a fost de 472 de lei. daca doriti dreptate sociala, aceasta suma 472 de lei trebuie sa fie adaugata la toate pensiile si salariile, in mod egal  

    Scumpirile de anul acesta i-au afectat in egala masura pe romani, si toti trebuie sa aiba parte de tratament egal din partea statului.  

    In acest fel pensia speciala de 30.000 de lei nu va mai creste in mod total nedrept cu 3000de lei si pensia mica a amaratului batran cu 140 de lei.  

    Si, este posibil ca financiar sa fie aproape acelasi efort.  

    Daca acordati indexarea de 12,1 %, sunt necesare la fondul de pensii inca 16,335 milarde. Daca aceasta suma o impartiti egal celor 4.689.950 de pensionari, rezulta ca le puteti acorda o crestere a pensiei lunare egala fiecaruia de 290 de lai. Daca o sa cresteti numai anumite pensii, pana la un prag, atunci puteti acoperii cresterea valorii cosului lunar de consum, pentru pensiile mici si o sa faceti si dreptate.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb