MARCEL CIOLACU: "La 15 ani de la aderarea la UE, ţara noastră are nevoie de un nou pact politic"

G.B
Politică / 2 februarie 2022

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a afirmat, astăzi, la şedinţa solemnă a Parlamentului, că la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană este nevoie de un nou pact politic, precum momentul Snagov, care să dea direcţie ţării noastre în UE în perioada următoare, potrivit Agerpres.

"Încă de la apariţia statului român modern, poporul român a îmbrăţişat cu entuziasm şi pasiune cultura occidentală şi, în special, pe cea franceză. Perioada paşoptiştilor, cea a regalităţii, în timpul şi între cele două războaie mondiale, alegerea românilor a fost mereu Europa. După o îndepărtare forţată în anii comunismului, anul 1989 a însemnat reafirmarea cu toată puterea şi determinarea unui popor dornic de libertate a apartenenţei la proiectul european. A urmat un drum lung marcat de numeroase decizii şi reforme dificile, dar care a culminat în anul 2007 cu unul dintre cele mai semnificative momente ale istoriei noastre recente - aderarea la Uniunea Europeană. Acel moment a fost o mare victorie a României, dar în egală măsură şi o victorie Europei", a transmis Ciolacu, la şedinţa la care participă şi ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a remarcat că Franţa a fost în istorie unul dintre marii susţinători ai României.

"De aceea, domnule ministru vă mulţumesc pentru gestul de mare prietenie de a vă alătura în cadrul acestei şedinţe solemne, mai ales având în vedere agenda dumneavoastră atât de complexă în acest semestru al Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene", a adăugat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o şansă "extraordinară" pentru ţara noastră.

"Uniunea Europeană este un proiect în continuă dezvoltare al cărui viitor îl conturăm împreună. În vremurile bune ne bucurăm de prosperitate, de libera circulaţie, de oportunitatea de a avea studii şi cariere paneuropene, iar în vremurile grele ne bucurăm de protecţia şi solidaritatea europeană. Mecanismul european de redresare şi rezilienţă şi, din perspectiva României, PNRR reprezintă o şansă extraordinară pentru alinierea economiei noastre la cele mai moderne standarde", a transmis preşedintele Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că actualul context geopolitic este "extrem de complicat".

"Acum traversăm un context geopolitic extrem de complicat. Mai întâi, criza pandemică, la care se adaugă evoluţiile deosebit îngrijorătoare de la frontiera de est. După cum ştiţi, România este un partener de încredere, atât din punct de vedere militar şi al prezenţei sale în NATO, cât şi din postura de gardian al frontierelor externe ale Uniunii Europene, prin participarea la misiunile Frontex. Suntem convinşi că vecinătatea sigură cu ţări prospere şi stabile reprezintă cea mai bună cale spre propria pace", a evidenţiat Ciolacu.

El a salutat acţiunile care vizează avansarea parcursului european al statelor din Balcanii de Vest şi intensificarea dialogului cu statele Parteneriatului estic.

"Ne aflăm în Anul european al tineretului, un moment de recunoaştere a provocărilor pe care le-au avut tinerii pe perioada pandemiei. Este un moment cu atât mai bun să ne amintim că tinerii noştri sunt cei care vor trăi în lumea pe care noi o construim. Ei trebuie să se regăsească atât în valorile generoase care au condus la crearea Uniunii, cât şi în deciziile cele mai concrete, care vor avea un impact direct asupra vieţii lor de zi cu zi", a completat Ciolacu.

În opinia sa, este nevoie de un nou pact pact politic care să dea direcţie României în UE.

"La 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană avem nevoie de un nou pact politic precum momentul Snagov care să dea direcţie României în Uniunea Europeană în perioada următoare, o nouă agendă europeană pentru ţara noastră, care să asigure dezvoltarea României şi folosirea oportunităţilor disponibile la nivel european în interesul românilor. De aceea, închei acest discurs cu gândul că trebuie să le oferim tinerilor noştri tot sprijinul de care au nevoie ca şi ei să lupte, la rândul lor, pentru visul Europei unite", a menţionat Marcel Ciolacu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce zici de un pact cu Diavolul nea Marcel? Asta va mai lipsea; cine știe câte pacte ați făcut și cu cine?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb