Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a subliniat importanţa "echităţii sociale" într-o "perioadă complicată", menţionând că în calitate de lider social democrat nu poate accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2.700 de lei, adică de zece ori mai mult, transmite Agerpres.
"Eu am vrut o discuţie mai amplă, mai aşezată şi mai profesionistă. Am rămas la nivelul discuţiei de procente: 15, 16, 10. Eu reprezint un partid social democrat. Îmi cer scuze, am altă abordare. Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei şi o pensie de 18.000 de lei să se mărească cu 2.700 de lei. Mai exact, de zece ori faţă de cel cu pensia de 1.800 de lei. Stabilim anvelopa şi venim şi avem grijă ca toată lumea să treacă de această perioadă complicată fără eforturi foarte mari. E foarte simplu să facem ca pe timpul lui Ceauşescu, un pauşal, şi să punem pe toată lumea la egalitate. Nu este corect. Eu merg pe doctrina pe care o reprezintă PSD. Eu am o obligaţie ca lider al PSD să am grijă de cei cu venituri, de exemplu, sub 4.000 de lei. Cu toţii trebuie să trecem această perioadă complicată. Se numeşte echitate socială", a precizat Ciolacu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Preşedintele PSD şi-a exprimat regretul legat de faptul că discuţia privind creşterea pensiilor a fost dusă "într-o zonă foarte empirică". El a menţionat că, după discuţiile privind compensarea pe energie, ministrul Finanţelor va preciza ce sumă poate fi alocată măririlor de pensii.
"În primul rând, vreau să închidem şi să vedem care este efortul bugetar pentru compensare pe energie. Din calculele noastre, ne încadrăm cu aceste compensări şi ştiţi foarte bine că există o supraimpozitare, deoarece este un venit excepţional. De aceea, şi aceste compensări, şi aceste legi şi ordonanţe sunt pe perioadă limitată de timp. După ce încheiem acest capitol, va veni ministrul de Finanţe care va spune ce sumă poate aloca măririlor de pensii. Îmi doresc, la fel ca şi restul colegilor, să venim cu o majorare cât mai mare", a declarat Ciolacu.
Totodată, el s-a declarat convins că Banca Naţională a României va exprima un punct de vedere, astfel încât să nu se creeze "o spirală inflaţionistă", care să îi dezavantajeze pe oameni, în loc să îi ajute.
"Noi avem două legi: avem o lege cu mărirea pensiilor 40% - şi acolo mai avem o restanţă de diferenţă de 11,92 - şi mai avem o lege prin care la toate pensiile vine procentul de inflaţie pe anul trecut. Nu poate fi pusă în aplicare numai una dintre ele. Nu putem pune în aplicare cea cu indicele de inflaţie, pentru că este inflaţia de anul trecut şi realitatea este cu totul acum. Cred că am stabilit un minimum. Am zis că e un minimum de 10% şi părerea mea e că există şi un maximum, respectiv cumularea celor două legi: 11,92 cu 5,4. Va veni ministrul de Finanţe şi va spune care este anvelopa: 11 miliarde, 15 miliarde... fiindcă mergem deja la construcţia bugetului unde se face şi nominal, nu numai procentual. Vom avea un punct de vedere, sunt ferm convins, şi de la BNR, care va spune cât ne permitem să mărim, astfel încât să nu creăm o spirală inflaţionistă şi în loc să ajutăm oamenii, să îi dezavantajăm", a spus liderul PSD.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 16:38)
DE FAPT am si eu o curiozitate: CE FACE cel ce primeste un salar de 18000 lei? MAGIE? CASTIGA PREMII INTERNATIONALE? Lucreaza intr-un dom cu mare PERICULOZITATE? Face tarii un deosebit RENUME?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 16:53)
Contează ce a făcut, nu ce face ;)
Acum doar culege (alte) roade.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 16:46)
Si eu sunt de parere ca aia mica trebuie injumatatita si completat pa aia mare diferenta !
PS: dupa caz si revers
s c cret
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 16:49)
ciolacu pune problema ca un tractorist - nu e nedrept sa creasca pesia mare cu mult , ci de ce este o astfel de pensie , atat de mare. se fereste ca de dracu sa indrepte inechitatea la radacina
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 20:34)
dar de ce sa nu creasca? pana acum nu asa s-a procedat?!?
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 21:05)
Bvo Psd,ce pana mea unu cu pensia se plimbă prin bahamas etc,cumpără ditamai elefantu de Q 7 si altu cu pensia mică nu poate cumpăra medicamente de vacanțe ,,CIUCIU,,
Să i ,,pănuiesc,, pe idioții care o dă în CCR cu pensia marecare nu este impoz cu sume egal cu inflatia.
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2022, 05:44)
Foarte bine ca pensionarii pot sa se plimbe in Bahamas si sa isi cumpere ditamai elefantu de Q7, fac economia sa functioneze nu ca aia care stau pe o pensie de nimic si se straduiesc sa mai si puna la saltea.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 17:50)
Domnule,
Ar fi bine sa puneti capat si porcariilor care s-au facut in acesti 12 ani cu pensiile militare. Sa se termine pentru totdeauna cu pensiile nesimtite si speciale.
Dati domnule o ordonanta si modificati legea 263, in sensul ca in continutul ei sa introduceti, asa cum exista si in legea salarizarii, prevederi specifice, referitoare la militari si la pensiile acestora (si poate si cele de la justitie, si... ) Apoi abrogati porcaria lui Ciolos, Legea 223 (si...) si gata cu pensiile militare si "speciale"
Si o sa fie si UE multumita.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 18:49)
scoateti ajutoarele sociale din fondurile de pensii.
Faceti buget separat, controlabil . Lasati pensiile sa fie pe contributivitate...
Este un caz : un om a trait din bisnita si furt pana la 50 ani . La 50 ani , a furat de la cei care munceau. A fost condam,nat 15 ani ptr talharie . In puscarie a trait din impozitele celor pe care i-a furat. La iesire ii da Ciolacu ajutor social din banii parlamentarilor?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 20:26)
Io zic că pensia aia mică și aia mare trebuie luate și trimise în Ucraina. Sau cumpărat câteva zeci de milioane de vaccinuri cu ele sau ceva avioane vechi de 40 de ani. De ce mai e nevoie de pensii????
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.11.2022, 21:54)
Ciolacu se pregătește de pe acum de alegeri...
8. fără titlu
(mesaj trimis de Ics în data de 09.11.2022, 22:02)
Pe Ciolacul atât îl duce capul. Cel care are o pensie de peste 4000 lei a lucrat peste 40 de ani și in toți acești ani a contribuit la fondul de pensii , progresiv, pe măsura ce salariul creștea. Cei care au sub 2500 presupun ca nu au avut o pregătire superioară care sa necesite un salariu mare, poate a lucrat mai puțin decât cei 35 de ani pentru pensia la limita de vârsta și ca atare a contribuit mai puțin la fondul de pensii. Ajuta-i CiolCule dar nu in detrimentul acelor pensionari care au contribuit cu sume mari și foarte mari când lucrau și contribuie și acum pentru ca lor pe cuponul de pensie li se oprește și CAS și impozit pe profit, fata de cei cu pensiile mai mici care nu sunt impozitate. Ciolacule, dacă mergeai la școala la timp puteai și tu învață ceva,, așa ca ca nu s-a prins nimic de tine.
8.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 8)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2022, 00:34)
Electoratul conteaza si in rest nimic. Principiul contributivitatii ? Pai nu mai are nici o valoare de la infiintarea pensiior speciale.