Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, după o vizită la Spitalul Fundeni, despre investiţiile din sănătate, că nu mai avem timp de scuze, de certuri pentru că sunt ultimele trenuri unde România poate să acceseze aproape 70 de miliarde de euro, informează news.ro.
El a mai spus că nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani, care evident că sunt depăşite.
"Suntem în cea mai mare instituţie spitalicească din România. Din punctul meu de vedere, investiţiile în sănătate ar fi trebuit să pornească de aici. Astea sunt priorităţile. Avem Fundeni, avem 'C.C. Iliescu', avem IOB-ul, toate trei trebuie să se regăsească pe o platformă integrată, astfel încât şi costurile şi managementul, chiar dacă va fi făcut prin consorţiu, ar trebui totul integrat", a spus premierul, după întâlnirea cu managerii şi medicii Institutului Clinic Fundeni.
Ciolacu a afirmat că Fundeni este instituţia spitalecească pe care o cunoaşte cel mai bine.
"Nu cred că este vreun paviolon pe unde să nu fi fost, ori cu părinţii mei, ori cu fraţi ori cu alţi cunoscuţi. Nu am fost niciodată internat, eu, personal şi nici nu îmi doresc într-un viitor apropiat", a mai spus Ciolacu.
"Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani, evident că sunt depăşite. Este evident că oricât ar investi statul, sunt bani aruncaţi. Am văzut ce bani a investit Ministerul Sănătăţii în anul 2023 pentru un laborator dimensionat totuşi, care ar face faţă unei întregi platforme. Nu cred că un premier sau un guver trebuie să vorbească de sănătate în Ziua Mondială a sănătăţii, cred că trebuie să fie o prioritate a Guvernului.
"Împreună cu domnul ministru am luat această decizie acum două săptămâni, în şedinţa de Guvern, ca să aprobăm indicatorii pentru viitoarea platformă de la Fundeni, o investiţie de 500 de milioane de euro, atât din POS, din exerciţiul financiar actual, dar şi din împrumut de la BEI şi din bugetul de stat. Avem 'C.C. Iliescu' trecut deja prin PNRR. O să vedem abordarea şi cu Institutul Oncologic, fiindcă toate trei trebuie abordate unitar", a mai spus Ciolacu.
Şeful Executivului a mai arătat că vorbim foarte mult despre sănătate, vorbim de necesitatea actului medical în fiecare judeţ, în fiecare comună, în fiecare localitate, dar ne aflăm la Fundeni, la 'C.C. Iliescu', la Institutul Oncologic, unde cu adevărat se salvează vieţi.
"Aici vin cazurile urgente, aici se fac implanturile renale, hepatice. "De fapt şi de drept, aici se face sănătate, la fel cum se face şi la Spitalul Universitar. De aceea şi Spitalul Universitar, în afară de faptul că se face sănătate şi produce viitorii medici, viitorii asistenţi medicali", a spus premierul.
Prim-ministrul a mai declarat că centrele universitare şi astfel de instituţii spitaliceşti cum sunt Fundeni-ul, Spitalul Universitar sunt priorităţi.
"Nu cred că dumneavoastră, ca şi medici, chiar dacă sunteţi şi manageri, trebuie să mulţumiţi vreunui primar sau vreunui prim-ministru sau cuiva care s-a implicat în aceste proiecte. Cred că trebuie să fie o coordonare mult mai clară între Primăria Generală, între spitale, între Ministerul Sănătăţii, între Guvern", a mai spus Ciolacu.
"Nu mai avem timp de scuze, nu mai avem timp de certuri. Sunt ultimele trenuri unde România poate să acceseze aproape 70 de miliarde de euro. Dacă am pierdut aceşti trei, patru ani, din acest moment, România nu mai poate recupera, pentru că întotdeauna priorităţile europene devin cu totul altele. Acum este momentul să nu mai avem nicio scuză şi să împingem lucrurile", a mai afirmat premierul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.04.2024, 08:05)
De ce blocați spitalul oncologic ptr copii?
Sunteți criminali